Asociația România Culturală (ARC), Institutul Cultural Român și Teatrul Național „I. L. Caragiale” vă invită marți, 19 decembrie 2017, ora 18.00, la vernisajul expoziției de fotografie „REGINA SOLDAT” ce va avea loc în Foaierul Sălii Studio.
Vor lua cuvântul Ion Caramitru, Director TNB, George Călin, Ambasador cultural Convenția ONU – Geneva, Mirel Taloș, Vicepreședinte ICR, conf. univ. dr. Ștefan Popescu și drd. Anca Beatrice Todireanu, președintele ARC și curatorul proiectului expozițional.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 19 decembrie 2017 – 15 ianuarie 2018
În cele 45 de panouri fotografice este înfățișată Suverana României, cea care a vrut să se identifice cu suferința poporului român, în timpul Primului Război Mondial, s-a implicat intens în serviciul sanitar, organizând spitale de campanie, cantine sociale, adăposturi pentru sărmani, depozite de alimente și nu numai.
Este singura Regină care, în acele vremuri grele, nu a cunoscut frica de gloanțe, de bombe și nici măcar de epidemii, ea fiind prezentă zilnic în spitalele de campanie pentru a-i alina pe cei suferinzi, pentru a împărţi medicamente, mâncare şi pături soldaţilor răniţi sau bolnavilor de tifos. Și nu s-a oprit aici! Îmbrăcată în nelipsita uniformă de soră medicală, Suverana noastră a mers chiar și pe front, coborând fără frică în „tranșeele morții” pentru a-și încuraja soldații!
Pentru atitudinea sa curajoasă din timpul Primului Război Mondial, generalul Prezan a decorat-o cu medalia de război - Virtutea Militară clasa I, iar contele de Saint Aulaire -ministru plenipotenţiar al Franţei pe lângă regele Ferdinand al României, i-a dăruit Medalia de aur a Epidemiilor și Crucea de Război (La Croix de Guerre). De atunci, Regina noastră a fost numită și regina soldat!
Parteneri de proiect:
Statul Major General al Armatei, Administrația Fondului Cultural Național, Muzeul Militar Național „Ferdinand I”, Arhivele Naționale ale României, Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Națională a României, Arhiva Națională de Film, Muzeul Brăilei „Carol I”, Palatul Culturii din Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”- Iași, Muzeul Țării Oașului, Asociația de Caritate din Armata României „Camarazii”, Scoala Gimnazială nr. 195, Școala Gimnazială nr. 24, Şcoala pentru Deficienţi de Vedere, Liceul Bulgar „Hristo Botev”, Liceul Tehnologic Special nr. 3.
Acest proiect este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.