- 18 October 2023
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman ICR Tel Aviv Timisoara – Capitala Europeana a Culturii 2023
Un nou eveniment menit să prezinte publicului israelian doi artiști timișoreni din domeniul muzicii și artelor vizuale va avea loc în cadrul proiectului de țară „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”, organizat de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv.
Evenimentul va avea loc la sediul ICR Tel Aviv vineri, 22 septembrie 2023, ora 10.30, și va beneficia de prezența muzicianului Doru Apreotesei. Imagini cu lucrări ale pictorului timișorean Gheorghe Fikl vor fi proiectate în timpul evenimentului. Ovidiu Megan, director executiv al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, va vorbi despre tot ce a însemnat până acum proiectul de țară și despre oferta culturală din perioada imediat următoare.
La eveniment vor participa membri ai companiei aeriene HiSky, care joi, 21 septembrie 2023, va inaugura zborurile directe pe ruta Tel Aviv – Timișoara.
Doru Apreotesei este unul dintre numele de legendă ale rock-ului românesc. Unul dintre cei mai importanți claviaturiști români, vocalist, compozitor, aranjor și textier, Doru Apreotesei este un muzician care a marcat istoria a două dintre cele mai importante trupe românești – Sfinxși Post Scriptum. Povestea începe cu Pro Musica a lui Ilie Stepan, cu care va colabora, în mai multe formule peste ani. Apoi vine întâlnirea cu Gramofon, o formație de jazz, care devine, mai apoi Post Scriptum, adică cea mai importantă formație de jazz rock pe care a avut-o România. În 1985, Doru Apreotesei a emigrat în Suedia unde și-a continuat cariera muzicală. Orchestrațiile și aranjamentele sale la muzica originală a lui Vasile Șirli (devenit între timp Director Muzical la EuroDisney Paris) asigură spațiul sonor în parcurile Disneyland, albumele sale (Piano Dreams, Panpipe dreams, Dream Weaver etc.) au succes la public. După ’90 revine periodic în țară, concertează alături de o parte dintre foștii săi colegi din Post Scriptum. Colaborează cu Partizanla primul lor disc, apare în concerte alături de ei, în țară, dar și în străinătate.
Gheorghe Fikl (născut în 1968 la Timișoara) este unul dintre cei mai originali și mai provocatori artiști contemporani ai României, ferm stabilit ca un maestru al neo-barocului. El se numără printre cei mai impresionanți artiști români post-comuniști în ceea ce privește interesul colectionarilor de artă pentru lucrările sale și aprecierea cotei sale de piață. Încurajată de profesorul Romul Nuțiu, formarea academică inițială a lui Fikl a fost în domeniul experimentului și instalațiilor, producând lucrări mixte-media extrem de originale, atât din punct de vedere conceptual, cât și al manierei de execuție. Printr-o explorare extinsă a acestei abordări preponderent dadaiste, unde a excelat în asocierea aleatorie a obiectelor găsite, tipărituri, intervenții picturale, fotografie etc., artistul și-a descoperit treptat un interes deosebit pentru producerea unor compoziții neașteptate, prin contrastul puternic al elementelor asociate.