Laurenţiu Olteanu - Zâmbet de Soare

Prezentare Laurenţiu Olteanu

Scriu poveşti de trei ani, prea puţin timp pentru a înţelege dacă sunt motivat de promisiunea unei descoperiri (uneori am impresia că textul nu-i scris de mine, ci dictat de un duh care împrumută din inflexiunile glasului meu) sau pentru a da uitării (odată aşternute pe hârtie, gândurile îmi dau pace). De fapt, e posibil ca nici măcar să nu existe vreo intenţie clară. O dispoziţie romantică mă poate convinge cu uşurinţă că scriu dintr-o nevoie inexplicabilă, asemănătoare cu aceea de a iubi. Povestea este o alternativă pentru visare, o metodă paranoică de cercetare a lumii înconjurătoare. Inventată în amănunt, realitatea devine mai încăpătoare.

Oamenii sunt făcuţi din poveşti. Cea mai trufaşă dorinţă, dar şi cea mai firească în egală măsură, este cea a actului creator. Ca autor, nu poţi decât să pretinzi că nu exişti. Aceasta e o renunţare sublimă care poate vindeca şi cel mai găunos egoism. O alternativă permisă este să te preschimbi într-o cu totul altă persoană. Astfel, ţi se oferă şansa reinventării, suflet nou într-un trup virgin, liber să păşeşti pe un drum necunoscut. Poveştile creează ţărâna şi ridică soarele în înaltul cerului, fac posibil cuvântul şi regimentează tăcerea, împlinesc destine care altfel ar fi murit înainte să se nască.

Am început prin a colecţiona poveşti. Ca orice colecţionar atins de obsesie, nu vedeam valoarea lor imediată. Le descopeream cu doi ochi: cu cel drept scrutam conţinutul, iar cu cel stâng urmăream forma. Sub presiunea unui imbold mimetic, am început să le transcriu pe curat, cu precizie, fără să schimb nicio virgulă. Nu era de-ajuns, trebuia să le posed cu totul. Întâi cu timiditate, iar apoi cu o trufie nepăsătoare, am început să le alterez: o voce prefăcută, un limbaj preschimbat, o perspectivă nouă. Orgoliul mi-a spus că aceste poveşti erau ale mele într-o măsură mai mare decât cele “vechi”. Odată rescrise, modificate dincolo de posibilitatea unei recunoaşteri, noile texte se voiau citite. Într-o zi norocoasă le-am pus papion şi le-am arătat drumul către siteul LiterNet.ro. Mi-e greu să spun cum au fost primite. Odată expuse în spaţiul public, au devenit ale tuturor şi-au încetat să-mi vorbească. Sunt însă optimist: ele există doar pentru că undeva, mai departe sau mai aproape de atingerea mea, există un om care vrea să le cunoască.




Zâmbet de Soare

de Laurenţiu Olteanu (http://www.liternet.ro/autor/3566/Laurentiu-Olteanu.html)

În atenţia doamnei Viorica Bibescu:

Stimată d-nă,

Conducerea adăpostului pentru bătrâni Zâmbet de Soare vă mulţumeşte din sufletul directorului său tehnic pentru generozitatea şi compasiunea de care aţi dat dovadă prin înscrierea în programul "Cine n-are bătrâni să-i închirieze". În scurtă vreme un octogenar îşi va face apariţia la uşa primitorului d-voastră cămin pentru a petrece sărbătorile de iarnă în sânul unei familii adevărate.

Concursul este acum în plină desfăşurare şi, vă asigurăm, juriul va stabili cu exactitate care dintre bătrâni merită cu adevărat să vă păşească pragul. Dosarele de participare sunt mai numeroase şi mai stufoase decât ne aşteptam, astfel încât preconizăm o întârziere de zece zile lucrătoare. Ne cerem scuze pentru acest inconvenient.

Dorim, de asemenea, să vă împărtăşim entuziasmul care a cuprins stabilimentul la deschiderea competiţiei. Oaspeţii noştri permanenţi sunt mai agitaţi ca oricând. Unii dintre ei au făcut febră de emoţie şi sunt acum pe calmante, fapt care nu le ştirbeşte cu nimic bucuria. Mărinimia d-voastră are şi consecinţe indirecte la care nu am fi sperat niciodată: octogenarul B-323-MOS, care suferea până de curând de Tourette, a amuţit de tot şi nu mai mişcă. Domnul să vă aibă în pază!

În urma probei de frumuseţe am reuşit să selectăm cincizeci de candidaţi cu vârsta între 84 şi 97 de ani, cu toţi în stare bună şi cât se poate de fotogenici. Anexăm fotografiile 5x5 cm ale celor selectaţi pentru etapa următoare, cu rugămintea să ne indicaţi preferinţele d-voastră.

Urmează probele eliminatorii de raţionament verbal, numeric şi abstract, după care comitetul de selecţie va analiza dosarele tehnice compuse din: abonament pe toate liniile, certificat de deces în alb, chitanţă loc de veci şi asigurare suplimentară pentru cheltuielile cu înmormântarea, talon de pensie, reţetar medicamentos şi, nu în ultimul rând, scrisoare de intenţie.

Finala va avea loc în data de 25 noiembrie. În cadrul probei scrise, candidaţii vor pregăti un eseu de minimum o sută de pagini cu tema "A treia vârstă a fericirii". Proba practică de sincron ritmic va pune la încercare aptitudinile de orientare şi echilibru ale participanţilor. Se anunţă a fi un spectacol pe cinste.

Bătrânii noştri, alături de personalul veşnic îndatorat, vă invită cu drag la eveniment.

Cu deosebită stimă,

D. Marinescu, director tehnic


Citiţi mai departe:

Česká verze: http://atelier.liternet.ro/articol/14783/Laurentiu-Olteanu-Jarmila-Horakova/Usmev-slunce.html

Versiunea în română: 

http://atelier.liternet.ro/articol/14124/Laurentiu-Olteanu/Zambet-de-Soare.html

Pagina proiectului pe LiterNet:
http://atelier.liternet.ro/articol/14343/Redactia-LiterNet-Jarmila-Horakova/Spisovatele-z-LiterNetu-v-prekladech-do-cestiny-Scriitori-LiterNet-tradusi-in-ceha.html