Institutul Cultural Român de la Viena în parteneriat cu Ambasada Republicii Cipru în Austria şi EUNIC Austria celebrează cea de-a 17-a ediţie a unui eveniment tradiţional din calendarul cultural austriac: „Ziua Cafelei“. Cu această ocazie, Café Museum găzduieşte pe 4 octombrie, de la ora 19.00, un eveniment cu tema „Anul European al Patrimoniului Cultural 2018“.
În acest cadru, doamna Cristina Popescu susţine prelegerea „Întâlniri peste timp în numele României“, prezentând relaţia dintre viaţa culturală din România şi Austria prin prisma unei casete realizate în anul 1906 în stil Art Nouveau la Wiener Werkstätten, primită în dar de regina Elisabeta a României și de regele Carol I cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani de la încoronare. Evenimentul va continua cu o prelegere despre patrimoniul cultural al Republicii Cipru, cu poezii în limba germană şi limba greacă şi intervenţii muzicale oferite de solista Theodoti Alexandrou.
EUNIC Austria este pentru a şaptea oară organizator al acestui festival. La ediţia 2018 participă opt membri ai clusterului, care vor organiza patru evenimente în cafenelele vieneze în perioada 2-4 octombrie. Intrarea la evenimente este liberă.
EUNIC Austria (Rețeaua Europeană a Institutelor Culturale Naționale)
reuneşte ambasade şi institute culturale care dezvoltă proiecte comune, cu
rolul de a promova înţelegerea şi diversitatea culturală în societatea
europeană.
Informaţii suplimentare despre proiectele EUNIC Austria pot fi accesate pe: www.facebook.com/EUNICAustria.
Café Museum este amplasată central între bulevardul Ring şi piaţa Naschmarkt, în imediata apropiere de Secession. Această cafenea tradiţională vieneză există deja din anul 1899. La un moment dat s-a numit şi Café Nihilismus, pentru că designul de interior creat de Adolf Loos se distingea prin forme simple şi renunţarea la decor şi ornamente. A devenit rapid un punct de întâlnire pentru artişti şi intelectuali, iar printre oaspeţii săi s-au numărat personalităţi precum pictorii Gustav Klimt, Egon Schiele şi Oskar Kokoschka, scriitorii Joseph Roth, Karl Kraus, Georg Trakl, Elias Canetti, Hermann Broch, Robert Musil şi Leo Perutz, compozitorii Alban Berg, Franz Lehar şi Oscar Straus cât şi arhitecţii Otto Wagner şi Adolf Loos.