- 22 March 2023
- Tags ICR Chișinău Evenimente Expoziții Teatru Concert Conferință
În perioada dintre 16 martie 2023, data adoptării de către Parlamentul Republicii Moldova a „Legii pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale”, act normativ prin care sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română” în toată legislația acestui stat, și 27 martie 2023 – Ziua Unirii Basarabiei cu România, zi de sărbătoare națională promulgată în 2017 prin Lege de Președintele României, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău organizează o serie de evenimente menite să marcheze aceste momente istorice.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea București, organizează un eveniment care vine să reconfirme colaborarea consistentă și neîntreruptă dintre importante instituții din România și Republica Moldova, Conferința științifică ”Universitățile în spațiul cultural comun” - din seria de conferințe ”Cultura şi Dialogul academic – deschideri spre viitorul comun european”. Evenimentul se desfășoară în perioada 23-24 martie sub patronajul președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu și al președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău în colaborare cu Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici” din Chișinău și Filarmonica „George Enescu” din Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează un concert simfonic pentru a marca Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918. Evenimentul va avea loc pe data de 23 martie 2023, ora 18.00, la Palatul Republicii din Chișinău.
Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chișinău organizează, în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, Ministerul Culturii din România şi Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, în perioada 23 martie - 30 aprilie 2023, expoziţia ”Artiști români pe mapamond”. Vernisajul va avea loc pe data de 23 martie 2023, ora 19.00 la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.
Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” de la Chişinău în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Municipal ”Regina Maria” din Iași, Facultatea de Arte și Design din Iași, Facultatea de Arte Plastice și Design din Chișinău, cu susținerea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României și a Primăriei Municipiului Iași, organizează expoziţia cunoscutului artist plastic român Suzana Fântânariu, ”Ambalaj pentru suflet”. Vernisajul va avea loc pe data de 23 martie 2023, ora 9.30, la Facultatea de Arte Plastice și Design din Chișinău. Durata expoziției: 23 martie - 23 aprilie.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău sprijină participarea Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași la cea de-a noua ediție a ReUniunii Teatrale. Turneul din acest an aduce pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, în preajma Zilei Mondiale a Teatrului, sărbătorită pe 27 martie, două producții de succes ale trupei ieșene: „1984” și „Gaițele”, care vor avea loc la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău pe 25 și 26 martie.„ReUniuni Teatrale”, proiect cu tradiție al Teatrului Național Iași, a fost inițiat cu scopul de a aduce împreună creatori și public de teatru de pe cele două maluri ale Prutului, de a promova o spiritualitate comună.
Pe 25 martie,Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău în colaborare cu TVR Moldova și „Teatrul Fără Nume” din cadrul Centrului Cultural „Ginta Latină” organizează o conferință și masterclass-ul cu public pe tema: „Mobilitatea culturală și creativă în contextul actual” cu scenograful, lect.univ.dr. Dragoș Buhagiar - președintele UNITER și prof.univ.dr. Aura Corbeanu - expert în proiecte și programe culturale naționale și internaționale, vicepreședintele UNITER.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe organizează o serie de cinci proiecții de film (Străjerii Deltei, regia Liviu Mărghidan și Tata mută munții, regia Daniel Sandu)pentru marcarea Zilei Francofoniei și a celor 30 de ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei. Evenimentele, organizate în colaborare cu instituțiile de învățământ liceal și universitar din Republica Moldova care au ca obiect de activitate studiul intensiv al limbii franceze se desfășoară în perioada 16-21 martie la Bălți, Orhei și Chișinău.