Institutul Cultural Român de la Londra organizează dezbaterea „Shakespeare, de la o margine a Europei la cealaltăˮ/„Shakespeare, from One Edge of Europe to Anotherˮ vineri, 7 iulie 2023, ora 19.00, la sediul reprezentanței și online. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Creart/Teatrelli, face parte din seria „Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu” și se va desfășura în limba engleză. Dialogul va fi susținut și moderat de prof. Octavian Saiu, care îl va avea invitat pe Michael Dobson, director al Shakespeare Institute și profesor de studii shakespeariene la University of Birmingham din Marea Britanie.
În cadrul dezbaterii, se va pune accentul pe fenomenul Festivalului Shakespeare de la Craiova – care a reunit de-a lungul timpului o galerie impresionantă de personalități (de la Wilson la Dodin, de la Lepage la Ostermeier, de la Declan Donnellan la Silviu Purcărete) – dar și pe o serie de montări-reper ale lui Shakespeare în România, în contextul peisajului teatral internațional.
Publicul este invitat la o discuție despre scenă și despre lume, despre valorile și provocările timpului nostru, despre subiecte stringente ale vremurilor pe care le trăim. Printre invitații live și online de până acum se numără: Silviu Purcărete, Andrei Șerban, Dragoș Buhagiar, Tudor Giurgiu, Tobias Biancone, Noa Wertheim, Jaroslaw Fret, Tang Shu-Wing, Thaddeus Phillips, Adrian Damian, Cristina Milea, Anamaria Marinca, Alina Șerban, Carmen Lidia Vidu, Radu Nica, Bobi Pricop, creatori reprezentativi pe scena națională și internațională a artelor spectacolului. Prima ediție itinerantă a acestei serii de dezbateri a avut loc în 2022, în parteneriat și în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, fiind dedicată vechilor dileme și noilor provocări ale directorilor de teatru.
Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la Universităţi din România, Hong Kong, Noua Zeelandă, Japonia şi Portugalia şi a fost de două ori Visiting Fellow la University of London. A susţinut conferinţe şi masterclass-uri la mai multe Universităţi din Europa, Asia şi Africa, precum şi la Institutul Grotowski. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival”, din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 și 2019 a moderat şi a susţinut conferinţe la Olimpiada Teatrelor de la Wrocław - Capitală europeană culturală și în Toga, Japonia. Din 2004 este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume, Preşedinte al Secţiei Române AICT – Teatrologie, precum și președinte și fondator al Asociației Internaționale a Liderilor în Teatru (IATL - International Association of Theatre Leader). A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 și Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013. În 2020, Președintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, „în semn de apreciere pentru activitatea importantă dedicată criticii de teatru, pentru profesionalismul de care a dat dovadă în promovarea creației teatrale românești” .
Michael Dobson este directorul Institutului Shakespeare și profesor de studii shakespeariene la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie. Legăturile lui Michael Dobson cu William Shakespeare au început încă de pe vremea studenției la Oxford, când a câștigat Charles Oldham Shakespeare Prize în 1981. Teza sa de doctorat a avut ca temă dezvoltarea reputației lui Shakespeare de la Restaurație până la Jubileul Stradford al lui David Garrick și a fost supervizată de Stanley Wells, iar cea mai mare parte a fost scrisă pe parcursul celor doi ani petrecuți ca cercetător și profesor la Harvard. După experiența la Harvard, Michael Dobson a lucrat la o serie de alte Universități din America de Nord. În anul 2005 s-a transferat la Birkbeck College, University of London (unde a pus bazele unui nou program de masterat despre Shakespeare și reprezentații contemporane, în colaborare cu Shakespeare's Globe), înainte de a fi numit la conducerea Shakespeare Institute în 2011. Este fondator și membru al consiliului de administrație al European Shakespeare Research Association; decanul academic al Programului „Shakespeare” la școala de teatru British-American Drama Academy; referent de carte și teatru pentru BBC și London Review of Books; editor general, cu Dympna Callaghan, al seriei de monografii Palgrave Shakespeare Studies; membru al consiliilor editorale al Shakespeare Quaerterly și Shakespeare Survery etc. În 2014, a primit titlul Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova, în cadrul Festivalului Shakespeare de la Craiova. Shakespeare Institute (din cadrul Universității Birmingham), fondat în 1951, este un institut de cercetare renumit la nivel mondial.
CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București prin Teatrelli – un proiect și un spațiu cultural alternativ al CREART, dedicat artelor spectacolului - s-a dezvoltat, din perspectiva strategiei curatoriale, într-un laborator artistic în dialog cu public, dedicat producțiilor inovatoare de teatru și dans (inclusiv în co-producții internaționale), a unor serii de performance-uri work in progress, precum și dezbaterilor culturale.