În data de 8 octombrie 2014, la Dublin a avut loc deschiderea oficială a Zilelor Culturii Române - un program de mari dimensiuni, prin care organizatorii și-au propus să prezinte publicului irlandez, dar și românilor din capitala Irlandei, câteva dintre cele mai semnificative reușite ale muzicii, filmului, teatrului, reflecției intelectuale, literaturii și artelor românești din ultimii ani.
Festivalul, care se va desfășura de-a lungul întregii luni, reprezintă cea mai amplă acțiune culturală românească derulată în Irlanda până în prezent și unul dintre cele mai mari proiecte ale rețelei ICR din această perioadă. Programul este organizat de Institutul Cultural Român de la Londra împreună cu Ambasada României în Irlanda, cu sprijinul mai multor instituții de cultură românești și irlandeze: Teatrul Bulandra, Galeria Galateca din București, Reprezentanța Comisiei Europene în Irlanda, RTÉ Concert Orchestra, National Library of Ireland, Trinity College - Arts & Humanities Research Institute, Irish Film Institute, Project Arts Centre și clubul The Mercantile. Având o structură similară programului din 2013 de la Reykjavik care s-a bucurat de un interes crescut din partea publicului, Zilele Culturii Române de la Dublin consacră o modalitate de acțiune regională îmbrățișată de ICR Londra în anii trecuți, prin care Institutul și-a extins eforturile de promovare culturală dincolo de granițele Marii Britanii, în Irlanda și Islanda. Festivalul consfințește de asemenea o formulă de colaborare între echipa ICR Londra și cea a Ambasadei României, în numele unor importante obiective de diplomație culturală și publică.
Seara de gală ce a marcat deschiderea Zilelor Culturii Române de la Dublin a aparținut muzicii, pe scena de la National Concert Hall, cea mai prestigioasă sală de concerte din capitala Irlandei, urcând Orchestra Radio-Televiziunii Irlandeze, care a interpretat, sub bagheta lui David Brophy, impresionanta compoziție a lui Shaun Davey inspirată de atmosfera particulară a cimitirului de la Săpânța, vestit în toată lumea pentru epitafurile pline de umor de pe crucile de lemn acoperite cu picturi în culori vii: „Vocile din Cimitirul Vesel”. Invitații speciali ai orchestrei au fost membrii Corului Bărbătesc de la Facultatea de Teologie a Universității din Sibiu condus de părintele Sorin Dobre, cărora compozitorul irlandez le-a dedicat de altfel această lucrare. Li s-au alăturat cântăreața Rita Connolly, cimpoierul Liam O’Flynn, percuționistul Noel Eccles și membri ai Dun Laoghaire Choral Society, cu toții alcătuind împreună un ansamblu de peste 180 de instrumentiști și soliști vocali.
Înainte de concert, au rostit alocuțiuni ES Manuela Breazu, ambasadorul României în Irlanda, și Dorian Branea, directorul ICR Londra. Publicul de aproximativ 1200 de persoane care a umplut maiestuoasa sală de concerte a aplaudat cu tărie fiecare piesă, iar la final a ovaționat în picioare minute în șir. Printre personalitățile oficiale prezente la eveniment s-au numărat Aodhán Ó Ríordáin, Ministrul de stat irlandez pentru Artă, Patrimoniu și Egalitate, consilierul Alison Gilliland, reprezentant al Lordului Primar al Dublinului, Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul irlandez, reprezentanți ai Ministerului de Externe și ai Departamentului primului ministru al Irlandei, Alexandru Oprean, Secretar de stat în Ministerul Culturii din România, Ioana Drăgan, directorul Direcției Generale Reprezentanțe în Străinătate a Institutului Cultural Român, membri ai corpului diplomatic acreditați la Dublin, reprezentanți ai mass-media și ai comunității românești din Irlanda. Seara s-a încheiat cu o recepție.
Cel dintâi eveniment al Zilelor Culturii Române s-a petrecut în 7 octombrie, la Biblioteca Națională a Irlandei, și a fost unul literar. El i-a avut ca protagoniști pe Ioan Es. Pop și Peter Hurley - unul dintre cei mai apreciați poeți români și un scriitor irlandez stabilit în România, îndrăgostit de țara noastră și implicat într-o serie de proiecte de conservare a patrimoniului tradițional din zona Maramureșului. Afinitatea lui Peter Hurley pentru Maramureș și consistenta sa experiență românească, împreună cu originea maramureșeană a lui Ioan Es. Pop, poemele căruia își trag sevele din aceeași geografie a Nordului românesc, au făcut ca dialogul dintre cei doi să se transforme într-o întâlnire de neuitat pentru spectatori. Ioan Es. Pop a citit câteva dintre poeziile sale traduse în limba engleză, iar Peter Hurley și-a lansat cu această ocazie în Irlanda volumul „Drumul Crucilor” („The Way of the Crosses”), la care cititorii din țară au avut acces încă din 2013 și în care autorul povestește călătoria pe care a făcut-o pe jos de la Săpânța la București în încercarea de a-i convinge pe români să devină conștienți atât de valoarea inestimabilă a tradițiilor populare, cât şi de responsabilitatea pe care o au pentru păstrarea acestora. Peter Hurley a afirmat că se simte acasă în România, chiar dacă e la curent și cu neajunsurile, și că nu cunoaște niciun alt popor mai generos și mai inimos.
În debutul evenimentului, au adresat cuvinte de salut ES Manuela Breazu, ambasadorul României în Irlanda, și Ioana Drăgan, directorul Direcției Generale Reprezentanțe în Străinătate a ICR. Conversația dintre Ioan Es. Pop și Peter Hurley a fost moderată de jurnalistul Stephen Collins de la „The Irish Times”, principalul cotidian irlandez, și a fost urmată de proiecția documentarului „Pe drumuri neumblate” (2011) în regia lui Dieter Auner, un film tulburător despre viața de zi cu zi și obiceiurile amenințate cu dispariția ale păstorilor transilvăneni.
Zilele Culturii Române la Dublin - care beneficiază de o excelentă acoperire în presa locală, irlandeză, dar și de limba română, scrisă și on-line - vor continua cu proiecția filmului „Sunt o babă comunistă” și o întâlnire cu regizorul Stere Gulea la Institutul de Film Irlandez (10 octombrie), vernisajul expoziției „Măiastra – Povestea nespusă a iei”, realizată de Galeria Galateca împreună cu Institutul Cultural Român și Muzeul Horniman din Londra, la sediul Reprezentanței Uniunii Europene (14-24 octombrie), conferința susținută de Adrian Cioroianu și proiecția documentarului „Un secol pentru România” la Trinity College (23 octombrie), spectacolul „Scaunele” al Teatrului Bulandra la Project Arts Centre (25 octombrie), o seară de muzică, proiecții video și degustare de produse din bucătăria tradițională, animată de DJ Nico de Transilvania, la clubul The Mercantile (25 octombrie). Printre invitați se regăsesc și în perioada următoare nume de prim rang precum cele ale istoricului Adrian Cioroianu, regizorului Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra, al regizorului Felix Alexa și ale actorilor Oana Pellea, Răzvan Vasilescu și Gabriel Spahiu.