- 6 November 2015
- Tags Mons2015 Republica Moldova
ICR Bruxelles organizează o serie de evenimente culturale dedicate Republicii Moldova, vineri, 6 noiembrie la Mons.
Filme, expoziții de pictură, proiecții de fotografie ilustrează diversitatea patrimoniului cultural contemporan al Republica Moldova prezentat în cadrul Mons 2015 - capitală culturală europeană.
Programul intitulat Moldavie en Folie debutează cu documentarul austriac Baronul ţiganilor (2014), selecționat în Festivalul de film documentar Cronograf 2015 de la Chișinău. Filmul surprinde cu umor viața, tradițiile și problemele cotidiene ale persoanelor de etnie romă din Soroca. Proiecția are loc în prezența lui Virgiliu Mărgineanu, fondatorul Cronograf și producătorul documentarului Te iubesc, Ion și Doina (2014, Leontina Vătămanu), dedicat regretaților interpreți Doina și Ion Aldea-Teodorovici, de asemenea prezentat la Mons.
„Prezența la Mons îmi dă un sentiment de plenitudine și de satisfacție: cinematografia și cultura din Republica Moldova își găsesc locul în agenda culturală europeană. Am primit cu mare bucurie invitația ICR Bruxelles de a participa la acest proiect, care validează standardele europene ale produselor artistice basarabene” - declară Virgiliu Margineanu.
Operele a șase pictori (Veaceslav Fisticanu, Valeriu Herţa, Ghenadie Jalbă, Vladimir Palamarciuc, Igor Svernei, Tudor Zbârnea) ilustrează tendințele artistice actuale din Republica Moldova. Tudor Zbârnea, curatorul expoziției și directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei (MNAM), propune publicului prezent la vernisaj o vizită ghidată.
Organizarea expoziției a fost posibilă grație sprijinului companiei Atlassib.
„Sunt încântat de provocarea de a curatoria o expoziție de pictură contemporană, care duce în afara granițelor un concept artistic deschis spre modernitate și care propune o imagine la zi a artelor vizuale din Republica Moldova. Bucuria este cu atât mai mare cu cât parteneri internaționali ne solicită pentru promovarea unor valori care depășesc registrul tradițiilor, acest clișeu identitar basarabean” – evaluează Tudor Zbârnea contribuția în acest proiect.
Programul realizat de ICR Bruxelles, în parteneriat cu asociația AirBe Harmonie și spațiul de creație experimentală Maison Folie, cu sprijinul reţelei europene a institutelor culturale naţionale din Bruxelles (EUNIC Bruxelles) își propune să creeze punți europene pentru culturile din Parteneriatul Estic al UE, în special Republica Moldova.
Program:
Vineri, 6 noiembrie 2015
- 16h30 - Proiecția filmului documentar Baronul țiganilor (2014, r. Michaela Ronzoni, Oliver Indra, Anthony Jacobson v.o. subtitrat în franceză)
- 18h00 – Inaugurarea proiectului de fotografie virtuală Black-box Homo Urbanus Europeanus, realizat de fotograful francez Jean-Marc Caracci
- 18h10 – Vernisajul expoziției de pictură contemporană din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei și vizită ghidată asigurată de curatorul și pictorul Tudor Zbârnea
- 19h00 – Proiecția filmului documentar Te iubesc, Ion și Doina (2014, Leontina Vătămanu, v.o. subtitrat în engleză)
Loc: Maison Folie, 8 rue des Arbalestriers, Mons