- 27 June 2022
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman Turneul Stradivarius
Cea de-a XV-a ediție a Turneului Stradivarius are loc în perioada 26 iunie - 17 iulie 2022, la nivel naţional, în cadrul căreia sunt prezentate 15 concerte, susţinute de violonistul Alexandru Tomescu cu vioara Stradivarius Elder-Voicu, obiect de Patrimoniu Naţional, Categoria Tezaur, și a artistului Dragoș Ilie, chitară clasică. Două concerte din cadrul turneului se vor desfășura cu sprijinul Institutului Cultural Român marți, 12 iulie 2022, la Catedrala Catolică Sfântul Iosif, și miercuri, 13 iulie 2022, la Sala Radio. Turneul este dedicat marelui muzician Niccolo Paganini.
„Paganini magic” cuprinde Centone di Sonate, op. 64, MS 112- 6 sonate pentru vioară și chitară clasică:
• Sonata nr. 1 in la minor
o Introduzione. Larghetto
o Allegro maestoso. Tempo di marcia
o Rondoncino. Allegro
• Sonata nr. 2 in Re major
o Adagio cantabile
o Rondoncino. Andantino. Tempo di Polacca
• Sonata nr. 3 in Do major
o Introduzione. Prestissimo
o Larghetto cantabile
• Sonata nr. 4 in La major
o Adagio cantabile
o Rondo. Andantino. Allegretto
• Sonata nr. 5 in Mi major
o Allegro assai
o Andantino. Vivace
• Sonata nr. 6 in La major
o Larghetto cantabile
o Rondo. Allegro assai
Violonistul Alexandru Tomescu (născut în 1976) întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic. Între 1995 şi 1999, studiază la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului. Obţine burse de studii în SUA şi Elveţia, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) şi cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers. Dintre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate trebuie menţionate Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu“ (1999).A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD, dintre care se cuvin amintite Alexandru Tomescu at Moscow (cu concerte de Paganini şi Mendelssohn), Romanian Piano Trio (trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail şi Răzvan Suma), Simply Mozart (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau Ad Libitum – Primus (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu la vioara I).Din anul 2007 și apoi până în 2023, în urma unor concursuri, îi este încredinţată vioara Stradivarius Elder - Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăzneţe proiecte muzicale de anvergură şi notorietate, cu finanţare privată, sub genericul Turneul Internațional Stradivarius.
Chitaristul român Dragoș Ilie a încântat audiențe din Europa și Statele Unite prin măiestria și dinamica interpretativă. De la o vârstă fragedă a ales chitara, învățând primele acorduri de la tatăl său. A urmat studiile la clasa profesorului Marius Țimpău, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, avându-l drept mentor și pe regretatul conf. univ. dr. Daniel Dragomirescu, Universitatea de Arte „George Enescu” Iași.Perseverența și tenacitatea artistică l-au ajutat să obțină diverse burse de merit, în țară cat și în străinătate. Printre acestea menționăm Fundația MOL pentru Comunitate, Programul „Tinere Talente” oferit de Fundația Principesa Margareta, bursele „START” și Bursa „Moștenitorii României Muzicale”. După ce a câștigat prestigioasa „Woodruff Scholarship”, Dragoș Ilie și-a completat studiile de licență la „Schwob School of Music” - Columbus State University, SUA cu profesorul și compozitorul Andrew Zohn.A obținut peste 40 de premii la competiții naționale și internaționale, majoritatea fiind premii I. De asemenea a susținut concerte, a prezentat seminare și master-class-uri în Europa și Statele Unite. A apărut ca solist alături de Orchestra Națională Radio și Filarmonica de Stat Transilvania. Apariții media includ revistele Classical Guitar Magazine, Acoustic Guitar Magazine cât și o serie de lecții pentru Tonebase, platformă online ce conține lecții ale celor mai mari nume actuale ale chitarei. Artistul este reprezentat de Augustine Strings, prima companie de corzi pentru chitară clasică din lume.Dragoș Ilie este activ și in domeniul muzicii camerale. În anul 2021, s-a alăturat cvartetului de chitară Austin Guitar 3 Quartet, grup al cărui album de debut The Singing Guitar înregistrat împreună cu Los Angeles Guitar Quartet, Texas Guitar Quartet si Corul Conspirare a fost nominalizat pentru premiile Grammy.