- 23 September 2017 - 28 September 2017
- Tags MOLDOX ICR EUNIC Bandă desenată românească
Marți, 26 septembrie 2017, a avut loc la Cahul, în cadrul celei de a doua ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX, vernisarea expoziției de bandă desenată românească intitulată „O retrospectivă a benzii desenate românești cu tematică socială”. Curator: Alexandru Ciubotariu. Organizator: Institutul Cultural Român.
Vernisajul expozitiei de bandă desenată s-a realizat în prezența artistului Alexandru Ciubotariu, Octav Avramescu, cofondator Librăria „Jumătatea Plină”, a Nataliei Andronachi, din partea Forumului Cultural Austriac (coordonatorii proiectului EUNIC pentru Salonul European de Bandă Desenată).
Expoziția a reprezentat participarea românească la cea de-a V-a ediție a Salonului European de Bandă Desenată (SEBD), un proiect colaborativ organizat de membrii EUNIC România (Rețeaua Europeană a Institutelor Culturale Naționale), cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene, aflat sub coordonarea Forumului Cultural Austriac, care a avut loc la București anul acesta în perioada 9-22 mai a.c.. Expoziția „O retrospectivă a benzii desenate românești cu tematică socială” conține o varietate de lucrări pe teme sociale semnate de artiști români, reprezentând un segment al Salonului European de Bandă Desenată și va rămâne deschisă publicului la Palatul de Cultură „Nicolae Botgros” din Cahul până la mijlocul lunii octombrie 2017.
Artiști expozanți: Octav Ungureanu, Maria Surducan, Adriana Oprița-Gheorghe, Dan Ungureanu, Sorina Vasilescu, Alexandru Ciubotariu, Mihai Ionuț Grăjdeanu, Maria Stoian, Sara Olausson, Nicolae Nobilescu, Grace Pârvu, Xenia Pamfil, Ileana Surducan, Vlad Forsea.
ICR sprijină, pentru al doilea an consecutiv Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială, MOLDOX, care se desfășoară la Cahul, între 23-28 septembrie 2017.
În acest an, tema festivalului este „PUTEREA”, astfel că proiecțiile de film, panelurile de discuție și sesiunile de întrebări și răspunsuri cu regizorii filmelor proiectate vor fi centrate în jurul următoarelor subiecte: „Puterea Femeii”, „Puterea Opresiei”, „Puterea Pasiunii” și „Puterea Religiei”. În cadrul Festivalului vor fi proiectate 18 de lungmetraje premiate în întreaga lume și 8 scurtmetraje în sala mare a Palatului de Cultură și seara în aer liber la Brother’s Pub.
MOLDOX este un eveniment organizat de către Asociația „MOLDOX”, SVENSKA FILMSTUDION, Centrul CONTACT-Cahul și Asociația pentru Dezvoltare Creativă cu suportul generos al Swedish Institute, Ambasadei SUA în Moldova, Institutului Cultural Român, EUNIC România, Primăriei Municipiului Cahul, Centrului Cultural German Akzente din Chişinău, Goethe-Institut România, Fundației Est-Europeană.