De Ziua Culturii Naţionale, protagonistul evenimentului organizat de ICR Londra este Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național “Radu Stanca” şi iniţiatorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, prezent în capitala Marii Britanii într-o triplă ipostază: actor de extraordinară forţă, protagonistul memorabil al filmului „Undeva la Palilula” în regia lui Silviu Purcărete şi, nu în ultimul rând, unul dintre cei mai eficienţi şi creativi promotori culturali ai României. Evenimentul din 15 ianuarie 2014 face parte din programul de aniversare a Zilei Culturii Naţionale realizat simultan de institutele culturale ale României în străinătate.
Actorul Constantin Chiriac va prezenta publicului britanic un recital inedit ce se află sub semnul a două spirite tutelare ale culturii române – poetul Mihai Eminescu și povestitorul Ion Creangă. Cu un titlu sugestiv - „Domnule şi frate Eminescule”, recitalul conţine o serie de scrieri emblematice pentru cultura română. Fragmente din poemele eminesciene Speranţa, Glossă, Trecut-au anii, Revedere, Urât și sărăcie şi o poezie adresată Veronicăi Micle - Alei mică, alei dragă, Amintirile din copilărie ale lui Creangă, corespondența dintre Eminescu şi Creangă, precum și poezia lui Marin Sorescu - Noi cei îngrozitori de mari, sunt aşezate sub forma unui dialog expresiv între cei doi scriitori. Textele cuprinse în recital vor fi prezentate cu traducerere în limba engleză.
Seara se va încheia cu proiecţia filmului „Undeva la Palilula“, o producţie cinematografică a anului 2012 în regia lui Silviu Purcărete, urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu actorul Constantin Chiriac. Acesta va vorbi despre îndelungata asociere cu renumitul Purcărete, despre experienţa sa legată de rolul pe care l-a interpretat în această peliculă care marchează debutul în film al regizorului român şi despre experienţa sa de producător a unora dintre cele mai mari reuşite internaţionale ale teatrului românesc şi de creator al celui mai important festival de teatru din România.
„Undeva la Palilula” spune povestea lui Serafim, un tânăr absolvent de medicină, care primeşte repartiţie la spitalul din Palilula. Serafim se adaptează treptat lumii din oraş şi ajunge, într-un final, fără voia sa, să-i aparţină. „Palilula nu e nicăieri, adică e pretutindeni. Este o mică insulă din câmpia valahă, compusă din pulberea unei planete îndepărtate. Acolo, legile fizicii terestre nu sunt chiar atât de riguroase. Acolo, nu se ştie prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu adevărat. Precum în , în Palilula se poate intra, dar de ieşit de acolo nu se mai poate. Acolo, îngerul exterminator se numeşte imoralitate şi melancolie.” (Silviu Purcărete)
Constantin Chiriac este directorul general al Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu din anul 2000 şi fondatorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, al treilea cel mai important festival de artele spectacolului din Europa. În perioada 2004-2007, el a fost vicepreşedinte al Asociaţiei „Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007“, iar din 2010 este membru al comitetului de selecţie şi monitorizare a oraşelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one man show-uri, susţinând recitaluri în peste 50 de ţări din lumea întreagă. Printre cele mai cunoscute pelicule în care a jucat se numără „Moromeţii“ (regia Stere Gulea), „Croaziera“ (regia Mircea Daneliuc) şi „Undeva la Palilula“ (regia Silviu Purcărete).