VIA TRANSILVANICA – DRUMUL CARE UNEȘTE

Via Transilvanica – drumul care unește

10.12.2024- 18.01.2025


Pentru a celebra Ziua națională a României, Accademia di Romania in Roma, în parteneriat cu Asociația Tășuleasa Social, propune publicului italian un proiect inovativ și original, concretizat prin organizarea și prezentarea unei expoziții de fotografie care ilustrează povesteacelui mai lung traseu de drumeție din România, care se desfășoară de la Putna până la Drobeta-Turnu Severin: 1.400 de km și 2000 de ani de istorie, străbătând 400 de comunități locale și 7 regiuni istorice. Expoziția se bucură de patronajul Ambasadei României în Italia și de recunoaștere din partea Reprezentanței în Italia a Comisiei Europene.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 10.12.2024, ora 18.00, în Galeria de artă Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti, 110).

La vernisaj vor fi prezenți Alin Uhlmann Ușeriu – președintele Asociației Tășuleaasa Social, Anna Szekely – vicepreședinte, Tiberiu Ușeriu – ambasador Via Transilvanica, precum și un însărcinat al Reprezentanței în Italia a Comisiei Europene.

Expoziția va reuni informații despre traseu, despre zonele pe care le parcurge, elementele de patrimoniu construit și natural pe care le traversează, dar și valorile pe care acest proiect dorește să le transmită, punând accent pe dezvoltarea unui turism sustenabil, în directă legătură cu istoria și poveștile locului, și pe implicarea civică. Având un puternic impact vizual, expoziția va încuraja publicul italian să descopere diversitatea culturală a României și patrimoniul ei natural.

Acest proiect a câștigat în 2023 Premiul publicului la European Heritage Awards / Europa Nostra Awards și premiul la categoria „CitizensEngagement and AwarenessRaising”.Prestigioasele distincțiiEuropean Heritage Awards sunt acordate anual de Comisia Europeană prin Programul Creative Europe.

În avanpremiera vernisajului, reprezentanții Asociației Tășuleasa Social – președintele Alin Uhlmann Ușeriu, vicepreședinta Anna Szekely și renumitul ultramaratonist Tiberiu Ușeriu – vor avea în dimineața zilei de 10 decembrie (ora 11.00), o întâlnire cu presa la sediul Accademia di Romania in Roma, pentru interviuri și prezentări de promovare. În cadrul conferinței de presă va fi difuzat și filmul documentar Oamenii Drumului: Terra Banaticarealizat de Mircea Gherase pentru Asociația Tășuleasa.

Despre Asociația Tășuleasa Social

Înființată în 2000, Asociația Tășuleasa Social desfășoară proiecte de voluntariat, educaționale, de mediu, sportive și socio-culturale, axate pe schimbarea mentalității tinerilor. De-a lungul celor 24 de ani de activitate, aceasta a implicat peste 100.000 de voluntari în proiectele sale.

În prezent, cel mai important este Via Transilvanica: primul traseu de lungă distanță din Romania. Acesta se întinde pe aproximativ 1.400 km de la Putna la Drobeta-Turnu Severin și străbate șapte zone istorice care evidențiază diversitatea etnică, culturală și naturală a României.

Tibi Ușeriu s-a născut în urmă cu 50 de ani într-un sat pierdut de la poalele munților Călimani. Povestea lui începe într-un mediu cu mari probleme în care cu greu putea să își imagineze un trai bun. Pleacă din țară înainte de a-și termina liceul cu speranța de a-și face un rost pe lume. Anturajul în care nimerește nu îl ajută prea mult, așa că o ia pe o cale plină de infracțiuni, lucru care îi atrage după sine o condamnare grea de 10 ani într-o închisoare de maximă securitate din Germania. După ce își ispășește pedeapsa se întoarce în țară și se alătură fratelui lui care conduce organizația Tășuleasa Social.

Voluntariatul, proiectele sociale și de mediu, l-au determinat să își schimbe viața. În cadrul organizației Tășuleasa Social a participat, alături de un număr mare de voluntari, la amenajarea unul traseu montan și a fost organizatorul maratonului Via Maria Theresia, care a avut cinci ediții în care s-au adunat peste 3.500 de sportivi. A devenit instructor la Școala de Mers pe Munte, unde le-a prezentat participanților secretele traiului în natură, dar și cum pot să își înfrângă fricile, să își părăsească zona de confort și să trăiască împliniți.

Este ambasador al proiectului Via Transilvanica, în cadrul căruia a susținut amenajarea primului traseu de lungă distanță din România. Un drum care unește 400 de comunități, are 1.400 km și străbate țara de la Putna la Drobeta-Turnu Severin.

Dar nu s-a mulțumit doar cu atât. Viața lui plină de adrenalină l-a împins spre un nou mod de viață: a început să alerge. A făcut o pasiune din a-și depăși limitele. A participat la maratoane montane din țară și străinătate, iar cele mai importante victorii le are la concursul 6633 Arctic Ultra - una dintre cele mai periculoase competiții din lume - pe care a câștigat-o de trei ori la rând, în 2016, 2017 și în 2018. Pasionat de expedițiile în zone extreme, în 2018 a mers în Himalaya la cel mai înalt maraton montan din lume.

Devine un exemplu pentru cei din jur și o încurajare pentru toți cei care își doresc ceva și nu au curajul să își schimbe viața. În prezent organizează Via Transilvanica Maraton, o competiție de alergare și biciclete care se desfășoară pe cărarea cu același nume și care este mereu sold out înainte de vreme.

În 2017 a publicat o carte autobiografică, intitulată “27 de pași” care este o poveste inspirațională, iar fondurile obținute din vânzarea acesteia sunt utilizate pentru mentenanța traseului Via Transilvanica.


ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA

Tel. +39.06.3201594;

e-mail:accadromania@accadromania.it