Seară literară la ICR Tel Aviv: prezentarea cărții ”A boy and a secret” de Gabrielle Spieglglas

„Unul dintre marile merite ale cărții este că reușește să construiască o punte invizibilă între două țări, între două popoare” – s-a concluzionat la lansarea cărții „Un băiat și un secret” de Gabrielle Spiegelglas. Seara a fost organizată și găzduită, în data de 21 octombrie 2024, de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Asociația Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel. Volumul are la bază elemente din biografia unor evrei originari din Bacău și Iași care au emigrat în Israel în anii treizeci și au luat viața de la capăt, încercând să se integreze în noua lor țară. Povestea acestora este similară cu cea a multora din comunitatea evreilor originari din România.

În cuvântul de deschidere, președintele Asociației Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel, Tzvika Nir, a menționat numeroasele colaborări între organizația pe care o conduce și ICR Tel Aviv, precum și contribuția evreilor români la literatura contemporană israeliană. Evenimentul s-a desfășurat în limba ebraică și a fost moderat de Keren Neizer Cohen, jurnalist cultural, traducător și critic literar israelian. Gabrielle Spieglglas a vorbit despre ampla activitate de cercetare care a precedat scrierea cărții, împărtășinnd numerosului public prezent în sala mare de evenimente a ICR Tel Aviv detalii din munca de documentare și vizitele de lucru de la arhivele din Iași și din Bacău, pe baza cărora a luat naștere volumul.

„Există povești care ne ajută să scăpăm de povara realității, povești care ne ajută să dăm un sens realității, povești care ne conectează cu sentimentele noastre, care ne sporesc și dezvoltă simțul empatiei pentru celălalt, povești care ne determină să călătorim pentru a explora alte locuri și alte vremuri, sau care leagă oameni și locuri, povești care ne fac să ne confruntăm propria versiune a adevărului, povești care ne inspiră și povești care documentează evenimente importante de știut și savurat. Cartea aceasta spune toate aceste povești” – a subliniat în pledoaria sa de „simplu cititor” Yonatan Mantel, fiul autoarei, care a oferit și un scurt recital de chitară.

Evenimentul a mai conținut și un dialog dintre Gabrielle Spieglglas și Tova Yetinson, interlocutoarea autoarei împărtășind amintiri din copilăria sa petrecută într-o casă cu bunici și părinți de origine română. Gabrielle Spieglglas a mărturisit că, deși ea însăși nu este originară din România, mereu a fost fascinată de poveștile de familie românești ale soțului său, ceea ce a și inspirat-o în această întreprindere de a scrie și publica în Israel, în limba ebraică, o „poveste românească”.

Apărută la prestigioasa editură israeliană Steimatzky (https://www.steimatzky.co.il/010140873) în anul 2024, cartea „Un băiat și un secret” (סוד אחד וילד) spune istoria unei familii ale cărei povești se împletesc cu istoria mandatului britanic și a înființării statului Israel. Povestea familiilor care au rămas în țările lor de origine în timp ce fiii și fiicele lor au emigrat în Israel pentru a construi o lume nouă într-o patrie străveche; secrete care sunt dezvăluite încet și creează un mozaic emoțional uman universal de disperare, speranță, dorințe și acceptare a realității.