În perioada 18-22 mai 2011 la Cracovia a avut loc cea de-a patra ediţie a Festivalului Culturii Române. Anul acesta, ICR Varşovia a propus descoperirea culturii române prin muzică. Timp de aproape o săptămână, în Cracovia au răsunat acordurile muzicii româneşti.
Concertul din deschiderea Festivalului a avut loc pe cea mai înaltă scenă din oraş. Astfel, pe 18 mai, Alexandru Bălănescu şi Ada Milea au cucerit publicul aflat în Sala Kopułowa a Teatrului Groteska, cu spectacolul Insula. Amfiteatrul a devenit neîncăpător, iar cei doi artişti au fost rechemaţi în scenă de mai multe ori.
A doua zi, Festivalul s-a mutat în cartierul evreiesc Kazimierz, într-unul din locurile cult: clubul Alchemia. Aici Matze (Cristian Stanciu), DJ Rolf (Rolf Onoicenco) şi VJ Tom (Tom Brânduş) şi-au prezentat proiectul Pericol, o îmbinare de fragmente audio şi video. Astfel, pe un fundal muzical antrenant, pe trei ecrane au fost proiectate scurte fragmente din filme româneşti şi poloneze, mixate cu clipuri din ştiri internaţionale.
Vineri, 20 mai, formaţia Zdob şi Zdub a susţinut un concert incendiar în clubul Rotunda, care a ridicat sala în aer prin cocktailul de ritmuri, sunete tradiţionale şi mişcare.
Sâmbătă, 21 mai, Festivalul a continuat cu ritmuri de jazz. În ambianţa elegantă a clubului Jazz Faust Cafe, Maria Răducanu, Krister Jonsson şi Pedro Negrescu au evocat Bucureştiul de altădată - de la Anton Pann la Jean Moscopol, Maria Tănase şi Gică Petrescu. Clubul s-a umplut până la refuz, iar petrecerea a continuat până dimineaţa pe ritmuri româneşti şi balcanice în clubul Piękny Pies.
În ultima zi a festivalului, la Sinagoga Kupa din cartierul evreiesc Kazimierz, au concertat Maria Răducanu şi Maxim Belciug, care au interpretat de la romanţă la vodevil, de la tango la doină.
Intrarea la evenimentele organizate în cadrul Festivalului a fost liberă.
Proiectul Festivalul Culturii Române la Cracovia (FCR) a luat naştere în anul 2008, la un an şi jumătate de la deschiderea ICR în capitala poloneză, propunându-şi să facă din cultura română o prezenţă permanentă în peisajul unuia dintre oraşele poloneze cele mai efervescente şi mai ofertante din punct de vedere cultural. FCR a fost încă de la prima ediţie un demers ambiţios care s-a adresat celor mai largi categorii de public şi a încercat să recreeze o imagine a culturii române în formele sale cele mai diverse şi mai atrăgătoare.