Prof. univ. dr. Zoe Petre, membru în Consiliul de Conducere al Institutului Cultural Român, își exprimă acordul și susținerea pentru proiectele Institutului, apreciind in mod deosebit inițiativele referitoare la punerea în operă a unui concept lărgit de cultură. Redăm integral mesajul adresat Institutului Cultural Român.
„Vă mulțumesc pentru bogata informație referitoare la activitatea ICR si vă rog să luați act de acordul si susținerea mea, în calitate de membru al Consiliului ICR, pentru proiectele enunțate. Apreciez în mod deosebit inițiativele referitoare la punerea în operă a unui concept lărgit de cultură (incluzând, alături de literatură, film, muzică, arte plastice, și științele sociale, științele în înțeles cuprinzător, cu aplicațiile lor tehnologice, filosofia, teologia) și, în acest context, preocuparea pentru prezentarea contribuțiilor românești în știință și tehnologie – domenii în care contribuția românească merită cu prisosință să fie recunoscută pe plan internațional. Ideea înființării unei Bibiloteci a culturii române, The Library of Romania, mi se pare excelentă. Consider de asemenea că organizarea filialelor ICR în capitalele culturale ale provinciilor istorice ale țării deschide noi perspective pentru activitatea Institutului.
În altă ordine de idei, cred că extinderea dezbaterii publice asupra evoluției României pe care și-o propune ICR va spori șansele pentru o angajare efectivă a mediilor cultivate din România în proiectarea unei viziuni coerente și operante cu privire la căile de dezvoltare ale societății pe termen mediu și lung. În fine, dar nu în ultimul rînd, consider că principiile competitivității, șanselor egale și transparenței, ca și trecerea tuturor formelor de sprijin material în seama concursurilor în întreaga activitate a Institutului, nu pot fi decît benefice atît instituției, cît și obiectivelor sale.
Adaug cîteva propuneri cu caracter punctual: consultarea comunității academice din domeniile matematicilor, fizicii, științelor tehnice etc., pentru a constitui o listă de fapte relevante în domeniile respective; proiectarea unei/unor baze de date referitoare la savanții români în universitățile și academiile străine – e.g. savanți români, membri ai instituțiilor de consacrare din Occident, de la Dimitrie Cantemir pînă azi și de la Institut de France la Accademia dei Lincei sau la Deutsche Archäologische Institut; profesori români în marile universități ale lumii: în anii 70, în SUA se aflau, din informațiile mele, circa 200 de matematicieni români, profesori universitari; în Franța există în prezent adevărate școli matematice în jurul unor profesori de origine română etc.
Pe de altă parte, reiau aici sugestiile formulate și cu alte prilejuri, în legătură cu susținerea specificității centrelor de formare doctorală de la Roma, Veneția și Istanbul. În același sens, consider că e indispensabilă numirea la Alexandria a cel puțin unui specialist în arheologie și istorie antică, pentru a putea dezvolta cooperarea cu institutele savante de la Cairo și Alexandria, precum și a unor persoane competente în domeniul civilizației și culturii arabe”.
Zoe Petre
Professor emeritus
Universitatea din București