Prezenţa României la BIBF, apreciată de publicul chinez - articol apărut pe site-ul Radio China Internațional în limba română

În data de 30 august 2016 pe site-ul Radio China Internațional în limba română a apărut un articol despre felul în care publicul chinez a apreciat prezența României la Târgul Internațional de Carte de la Beijing.

În cele ce urmează afișăm conținutul articolului:

„Vizitatorii chinezi ai standului României la cea de-a 23-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Beijing (BIBF) au apreciat, duminică, ultima zi a acestei importante manifestări culturale din China, organizarea făcută de România şi evenimentele derulate aici.

Vicepreşedintele permanent al Asociaţiei de Prietenie China-România, Wang Tieshan, fost consul general al Chinei la Constanţa a declarat pentru RCI: „Cred că prezenţa din ce în ce mai semnificativă a României la Târgul Internaţional de Carte din Beijing reprezintă un pas înainte în dezvoltarea relaţiilor bilaterale în domeniul cultural şi editorial. Am înţeles că ambele părţi au ajuns la câteva înţelegeri în publicarea mai multor cărţi chinezeşti în România şi a mai multor cărţi româneşti în China. Astăzi am participat la o manifestare dedicată Zilei Limbii Române. Am văzut câţiva vorbitori de limba română care au tradus din literatura clasică românească în chineză. Ei sunt cei mai buni prieteni chinezi ai României. Aici am văzut câţiva prieteni români şi chinezi, români care au venit de la mare depărtare şi sunt prezenţi la acest târg, iar chinezi, care au contribuit cu creaţiile şi traducerile lor la îmbogăţirea tezaurului comun al poporului chinez şi poporului român."

Conferinţa dedicată Zilei Limbii Române, ce a avut loc în 28 august, a atras mulţi vizitatori chinezi, care au trecut ocazional pe la Cafeneaua traducătorilor unde s-a desfăşurat manifestarea şi au fost captivaţi imediat de muzicalitatea poeziilor lui Mihai Eminescu, recitate de românologii Xu Wende, Luo Dongquan şi Gao Xing. Li Bingye a spus că discursurile rostite la conferinţă de specialişti chinezi şi români l-au făcut să cunoască şi mai bine aspectele economice, politice şi culturale ale României. El doreşte să acorde mai multă atenţie României şi să meargă chiar în vizită în această ţară frumoasă din estul Europei şi crede că prezenţa României ca invitat de onoare la BIBF a edificat o punte de cunoaştere reciprocă între cele două popoare, mai ales între tineri, având o mare semnificaţie.

Tinerei Du Meize i-au plăcut foarte mult cărţile-obiecte inedite realizate de artistul de origine română Cristian Todie, care şi-a intitulat cărţile-obiecte în diferite forme Todiebook. Du Meize a comunicat foarte bine în limba engleză cu artistul Cristian Todie, punându-i multe întrebări. Ea a declarat pentru RCI: „Mă interesează cărţile cu mai multe poze. Cred că fiecare pagină a unei astfel de cărţi stereoscopice cuprinde bogate informaţii. Se pot vedea diferite desene şi conţinuturi prin diferite motode de pliere. Este un design extraordinar."

Articolul poate fi citit la următorul link: http://romanian.cri.cn/341/2016/08/30/1s172523.htm