Orchestra Română de Tineret, concert de înaltă ținută la Beijing - articol apărut pe site-ul Radio China Internațional în limba română

 

În data de 30 aprilie 2018, pe site-ul Radio China Internațional în limba română a apărut un articol despre participarea Orchestrei Române de Tineret la Festivalul Internațional SuperCello de la Beijing.

În cele ce urmează afișăm conținutul articolului:

„Orchestra Română de Tineret, susținută de Institutul Cultural Român de la Beijing, a participat la Festivalul Internațional SuperCello din capitala Chinei, desfășurat în perioada 27 aprilie – 1 mai 2018, și organizat de Centrul de Artă Chu Yibing. Concertul de deschidere al Festivalului Internațional SuperCello a avut loc în seara zilei de 28 aprilie în Sala de concerte a Centrului de Artă a Bibliotecii Naționale din Beijing. Acesta a fost susținut de Orchestra Română de Tineret, la pupitrul căreia s-a aflat dirijorul francez Philippe de Chalendar.

Programul a fost alcătuit din lucrări de R. Strauss, D. Șostakovici, E. Lalo și A. Dvorak, cunoscute pagini muzicale dedicate violoncelului. Orchestra a acompaniat tinerii soliști invitați la festival, precum Clara Lindenbaum, Florian Pons, Yuya Okamoto, Guillaume Wang, Sujari Britt, Augustas Gocentas, Leonardo Chiodo, Laura Szabo, Kioumarz Kian și Salauat Karibayev. Minunata sala a Centrului de Artă a Biblioteci Naționale din Beijing a răsunat de aplauzele publicului entuziasmat de evenimentul de înaltă ținută.

Luni, 30 aprilie, Orchestra Română de Tineret a susținut cel de-al doilea concert, tot sub bagheta maestrului Philippe de Chalendar. De această dată, soliști au fost violonceliști consacrați, precum Claudio Bohorquez, Frans Helmerson, Denis Severin, Wen-Sinn Yang, Anne Gestinel și Matti Rousi. Programul a cuprins lucrări celebre scrise pentru violoncel și orchestră, semnate de E. Bloch, R. Schumann, Davidoff, Bruch, A. Dvorak și P.I. Ceaikovski.

Orchestra Română de Tineret este parte a Centrului Național de Artă Tinerimea Română. Aceasta a fost înființată de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu și reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică. Scopul proiectului este atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret s-a remarcat în scurt timp și pe plan internațional, fiind apreciată de criticii europeni ca un ansamblu de top din lume. Din noiembrie 2011, este membră a Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internațional, Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului EXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.”

Articolul poate fi citit la următorul link: http://romanian.cri.cn/341/2018/04/30/1s187758.htm