Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - APRILIE 2016

Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătate - APRILIE 2016

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BEIJING

1, 8, 15, 22 și 29 aprilie / „Hai să învățăm dansuri românești".

2-24 aprilie / Expoziție de pictură „Dansul cu neantul". În data de 2 aprilie, la sediul Institutului Cultural Român de la Beijing, a avut loc vernisajul expoziției „Dansul cu neantul", semnată de Andreea Hriscu, o tânără arhitectă rezidentă la Beijing.

15 aprilie / Simpozionul„Nicolae Titulescu - comemorarea a 75 de la trecerea în eternitate", la sediul Institutului Cultural Român de la Beijing.

20 aprilie / Deschiderea „Cinematecii românești" la sediul Institutului Cultural Român de la Beijing, cu participarea regizorului Corneliu Porumboiu și a profesorului și regizorului Wang Yao.

23 aprilie / Conferința „Arta, religia și cultura română" despre istoria României, la Sala de Conferințe a Muzeului Național al Chinei.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU" DE LA BERLIN

1 aprilie / „Cartea lunii" la Institutul Cultural Român de la Berlin: invitată scriitoarea româno-elvețiană Dana Grigorcea, laureată a prestigiosului premiu Ingeborg Bachmann.

8-10 aprilie / Susținerea participării spectacolului Produse domestice, în regia Ioanei Păun, în cadrul festivalului „Danubia Connection 2016", organizat la Kleines Haus - Stadttheater, Ingolstadt.

8 aprilie / Recitalul artistului Horațiu Mălăele, organizat la Ambasada României în Republica Federală Germania. 

13 aprilie / Seară literară cu scriitoarea Carmen Francesca Banciu, organizată la sediul reprezentanței, în colaborare cu DE-RU-GE/Societatea Germano-Română din Berlin. 

14 aprilie / Artist talk cu Matei Bejenaru, „Ghid de călătorie", în cadrul programului de evenimente conexe ale expoziției „Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români", în colaborare cu Departamentul Europa Centrală şi de Sud-Est din cadrul Muzeulului Culturilor Europene din Berlin.

20-26 aprilie / Participarea românească la Festivalul Internaţional de Film goEast Wiesbaden, organizatîn diferite cinematografe din Wiesbaden, Mainz, Darmstadt şi Frankfurt. 

27 aprilie - 23 iunie / Vernisajul expoziției „DADA GAMES", în prezența curatorului Radu Stern și a artiștilor Vlad Nancă, Dragoș Olea (Apparatus 22), Anastasia Jurescu, Alexandra Ivanciu și Cosmin Haias. 

28 aprilie / Autoportretul unei fete cuminţi, r.: Ana Lungu, la cinematograful FsK din Berlin Kreuzberg. 

29 aprilie - 14 iunie / Itinerarea expoziției „Minunata lume nouă. Case ale migranților români" la CLB Berlin

30 aprilie - 7 august / Susținerea realizării catalogului expoziției dedicate artistei Geta Brătescu la Kunsthalle Hamburg.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES

14-17 aprilie / Artiști români și din Republica Moldova la Festivalul Balkan Trafik 2016. 

16 aprilie / Institutul Cultural Român de la Bruxelles a susținut participarea artistului român Ion Bârlădeanu şi a lui Dan Popescu, fondatorul galeriei H'Art din Bucureşti, la conferinţa organizată de Museum of Everything din Londra la Kunsthal Rotterdam. 

21-24 aprilie / Proiecte româneşti multimedia la Târgul de Artă Contemporană Poppositions din Bruxelles. 

24-26 aprilie / Ateliere de creaţie şi colaborări muzeale belgo-române. Institutul Cultural Român de la Bruxelles a sprijinit participarea Mihaelei Bădescu şi a Marianei Grumăzescu, experte în cadrul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti" din București la atelierele de creație pentru copii constând în încondeierea de ouă pascale și realizarea de icoane pe sticlă, în reigunea Flandra din Belgia.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA

1 aprilie / Serile de literatură", a opta ediție, la Institutul Cultural Român de la Budapesta cu scriitoarea Gabriela Adameșteanu.

10-13 aprilie / Participarea conf. univ. dr. Iulian Toader la conferința internațională Sociological Overtones in Logical Empiricism" de la Academia Ungară de Ştiințe din Budapesta.

27 aprilie - 1 mai / Participare românească în juriul Festivalului MEDIAWAVE din Ungaria, organizatla Fortul Monostor (Monostori Erőd) din Komárom. 

11 aprilie - 4 mai /Vernisajul expoziţiei de pictură „Starea de graţie" a artistului plastic Florian Heredea la Filiala Seghedin a Institutului Cultural Român de la Budapesta. 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU" DE LA CHIȘINĂU

14-18 aprilie / Expoziția „Nicolae Labiș, poetul luptei cu inerția" la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, ediția a XX-a, Chișinău,eveniment organizat în colaborare cu Biblioteca Națională pentru Copii ,,Ion Creangă" din Chișinău. Evenimentul a avut la Molldexpo din Chișinău.

15 aprilie / Concert simfonic cu participarea pianistului Mihai Ungureanu şi a ansamblului de suflători ,,Bucharest Winds" - proiect la Filarmonica Națională ,,Serghei Lunchievici" din Chișinău.

26 aprilie - 26 mai / Expoziția „George Călinescu - scriitor, istoric şi teoretician al literaturii române" la Mirești

27 aprilie / Concert vocal-simfonic consacrat Sfintelor Sărbători de Paște la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici", eveniment în cadrul căruia a fost interpretată una dintre cele mai cunoscute și mai complexe piese vocal-simfonice: oratoriul Creațiunea de Joseph Hayden. 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „DIMITRIE CANTEMIR" DE LA ISTANBUL

4 aprilie ‒ 18 mai / Workshop româno-turc de ceramică şi vernisarea expoziţiei „Eli Belinde/Mâini pe șolduri". 

21 aprilie ‒ 15 mai / Organizarea la sediul reprezentanței a vernisajului expoziției de desen în creion și tuș „Copacii mor în picioare/Ağaçlar Ayakta Ölür", realizată de Dalila Özbay. 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LISABONA

21 aprilie - 9 mai / Expoziţia „Frontierele artei" a graficianului Mircea Deacă

20 aprilie - 1 mai / Participare românească în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Internațional de Cinema Independent IndieLisboa, desfășurată în capitala Portugaliei. 

29 aprilie /„Acasă la boierii Ollăneşti şi la Amza Pellea". Ambasada României în Portugalia şi Institutul Cultural Român de la Lisabona au reluat serile „Acasă", desfăşurate la sediul Institutului.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA

1 aprilie / Naista Mariana Preda, acompaniată de organistul Donald MacKenzie, în recital la St. Martin-in-the-Fields, în cadrul ,,Seriei românești".

5 aprilie - 27 iunie / Susținerea rezidenței artistului Alex Mirutziu la Delfina Foundation din Londra, cea mai activă și bine cotată organizație artistică din capitala britanică, care oferă anual un program de rezidențe artiștilor din lumea întreagă. 

7 aprilie / Violoncelistul Andrei Kivu şi pianista Ana Cristina Silvestru în cadrul ,,Seriei Concertelor Enescu" - organizată de nouă ani în propria sală de concerte camerale. 

12 aprilie / Lansare de carte multiplă, în cadrul participării românești la Târgul de Carte de la Londra 2016.

13 aprilie / Dezbatere dedicată lui Mircea Eliade și lansarea volumului Diary of a Short-Sighted Adolescent (Istros Books), în cadrul participării românești la Târgul de Carte de la Londra 2016. 

14 aprilie / Dezbatere dedicată lui Mihail Sebastian și lansarea volumului For Two Thousand Years (Penguin Books), urmate de un concert, în cadrul participării românești la Târgul de Carte de la Londra 2016.

26 aprilie / Proiecţia filmului The Bengali Night, r:Nicolas Klotz, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra, în cadrul programului ,,Cinemateca românească". 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID

14 aprilie / Proiecţia filmului De ce eu?, r.: Tudor Giurgiu, în cadrul proiectului „Mucho (+) que cine - El cine europeo va a las aulas 2016", la Cineteca din Madrid. 

17, 24 aprilie / Centenarul dadaismului: expoziţia „Marcel Iancu şi artiștii avangardiști de la Contimporanul", la sediul reprezentanței.

22 aprilie / Centenarul dadaismului: Noaptea cărților 2016, la sediul reprezentanței.

27 aprilie/Centenarul dadaismului la Auditoriul Casa del Lector în Madrid.

29 aprilie - 4 mai / Marta Petreu - turneu literar în Spania

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK

4-6 aprilie / Criticul de film Irina-Margareta Nistor invitată la două mari universități americane să prezinte filmul documentar Chuck Norris vs. Communism și să susțină conferințe despre filmul românesc înainte și după 1990, la Columbia University, în data de 4 aprilie și la Kingsborough Community College, CUNY, în data de 6 aprilie

15 și 22 aprilie / WE SHOULD HAVE SEEN THE LIGHTS ALREADY - șapte piese de teatru scrise de Matei Vișniec prezentate publicului american, în premieră absolută.

22 aprilie / Spectacol al Fanfarei Ciocârlia, la The Town Hall, Manhattan.

23 aprilie - 9 iulie /„New Works" & „Selfportraits". Șerban Savu și Ecaterina Vrana - pictori din România pe simezele de la Nicodim Gallery, din Los Angeles. 

28 aprilie - 5 mai / Participarea regizorului Kiki Vasilescu și a co-scenaristei și producătoarei filmului, Cristina Iordache la South East European Film Festival, în Los Angeles. 

28 aprilie - 7 mai / „Școala de pictură de la Cluj", prezentată de criticul de artă Horea Avram, la Montréal și la New York.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS

5 aprilie / Reprezentanța a găzduit la sediu, cea de-a treia întâlnire literară din anul 2016 a grupului „Palabres Centre-Européennes", în cadrul căreia a avut loc prezentarea traducerii romanului Negustorul de începuturi de roman de Matei Vişniec în limba franceză, în prezenţa traducătoarei, Laure Hinckel şi a autorului. 

6 aprilie / Institutul Cultural Român de la Paris a celebrat 105 ani de la nașterea lui Emil Cioran prin organizarea unei seri literar-muzicale la Sala Bizantină a Palatului de Béhague. 

18 aprilie - 16 mai / Institutul Cultural Român de la Paris a organizat, în Galeria proprie, expoziţia „Fețele necunoscute ale lui Cezar Petrescu" - reproduceri ale desenelor realizate de Cezar Petrescu, aflate în patrimoniul Muzeului Literaturii din Iaşi.

21 aprilie - 26 mai / Expoziția „Icoane" la sediul Institutului Cultural Bulgar de la Paris. 

23 aprilie / Institutul Cultural Român de la Paris a găzduit un atelier de tradiţii de Paşti organizat de Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) - Filiala Franţa, împreună cu Asociaţia NEPSIS, la sediul institutului.

INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DE LA PRAGA

7-24 aprilie / Participare românească la Zilele Filmului European 2016.

9-17 aprilie / Ateliere de creaţie susţinute de artiştii Anca Benera și Arnold Estefan în Republica Slovacă.

11-15 aprilie / Serie de prelegeri ale sociologului Ioana Popa la Praga și Bratislava. 

12-26 aprilie / Eugen Ionescu - teatrul absurdului în interpretare cehă la Praga.

14-15 aprilie / Al V-lea Colocviu Internaţional de Studii Româneşti din Cehia şi Slovacia. 

14 aprilie - 14 mai / Itinerarea expoziției „Karel Líman, arhitect al Casei Regale" la Pezinok (Galeria Casei de Cultură a oraşului), Republica Slovacă.

19 aprilie / Participarea Cvartetului Arcadia la Festivalul Internațional de Muzică de Cameră EuroArt Prague.

29 aprilie - 10 iunie / Expoziţie personală Sorin Neamţu la Bratislava. 

ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA

14-24 aprilie / Expoziție de pictură, xilogravură, acvaforte: „Una musica da vedere/O muzică văzută. Între sacru și profan" în memoria pictorului Constantin Udroiu, în Sala de expoziții a Accademiei di Romania din Roma. 

23 aprilie / Eveniment dedicat Zilei Mondiale a Cărţii - reading, un omagiu adus marilor clasici ai literaturii europene, la Biblioteca Europea.

26 aprilie - 3 mai / Accademia di Romania din Roma a găzduit expoziția de pictură „Tandem 8" aparținând artiștilor Eugenia Boteanu și Victor Foca. 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM

4 aprilie / Conferinţa „Extreme Hunger and the Law of Nature" susţinută de filosoful Cătălin Avramescu, la sediul reprezentanței, cu participarea directorului Muzeului de Artă Modernă şi Contemporană din Stockholm, Daniel Birnbaum.

13 aprilie / Turneul Svetlanei Cârstean, în Suedia, pentru lansarea volumului Trado.

17 aprilie / „Maps as an Act of Awareness" - expoziţia „Maps to collect cities" de Diana Jabi la Muzeul din Jönköping. 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV

30 martie - 10 aprilie / ‎Galeria Zorzini la Târgul de Artă Fresh Paint 8. Yarid Hamizrach, Tel Aviv Port.

12 aprilie / Lansarea în Israel a romanului Asta-i viața! de Grigore Gonța, la Teatrul Karov, în parteneriat cu publicația israeliană de limba română Jurnalul Săptămânii, Asociația Ziariștilor și a Oamenilor de Cultură de Limba Română (AZOCLR). 

14 aprilie / Lansarea volumului Liviu Lăzărescu, o aventură picturală de Zoltan Terner, în colaborare cu Asociația Ziariștilor și a Oamenilor de Cultură de Limbă Română. 

18 aprilie - 3 mai / Expoziție de gravură - Anca Boeriu și ZuZu Caratănase, absolvenți și profesori ai Universității Naționale de Artă București (UNArte). 

23 aprilie - 7 mai / Participarea României la Festivalul Internațional de Fotografie, ediția a-IV-a, în centre culturale din Orașul Vechi și Portul din Yaffo. 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA

14 aprilie - 15 mai / „HAIKU FROM ROMANIA" la Festivalul Musica Polonica Nova de la Wroclaw şi la Întâlnirile Muzicale Varşoviene.

18 aprilie - 31 mai /Expoziţia de fotografie „Istoria uniformei militare româneşti de la 1830 până în prezent", la Academia de Apărare Naţională din Varşovia - realizată în colaborare cu Serviciul Istoric al Armatei, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I" din București și Direcția Informare și Relații Publice a Ministerului Apărării Naționale.

26-29 aprilie/ Istorie și societate românească - întâlniri cu Lucian Boia, în Polonia". 

29 aprilie - 3 mai / Magda Cârneci la întâlnirile „Café Europa", la Sejny. 

INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA

8-27 aprilie / ,,Expoziţia Trup, zidire, timp" de Ştefan Râmniceanu în Noua Galerie a reprezentanței.

19-20 aprilie / ,,Congresul internaţional de studii româno-veneţiene - Veneţia şi Europa Răsăriteană în secolele XIII-XVIII"/„Venezia e l'Europa Orientale tra il tardo Medioevo e l'Età moderna". 

29 aprilie - 15 mai / Expoziţia foto-documentară: „Comisia Europeană a Dunării, o instituţie internaţională pe tărâm românesc". 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA

5-15 aprilie / Expoziție a Muzeului Evreiesc din Viena la Bucureşti.

8 aprilie / Seară muzical-literară la sediul Institutului.

9 aprilie / Conferința „Leadership Culture - de la Eu la Noi" la sediul Institutului.

14 aprilie / Proiecția filmului documentar Constantin Brâncuşi. Coloana sau o lecţie despre infinit, r.: Laurenţiu Damian, 2002, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena. 

19 aprilie - 20 mai / Expoziţia „Facing Individuality" a artistei Florica Prevenda, la Galeria Institutului Cultural Român de la Viena.

21 aprilie / Recital al pianistei Alexandra Prodaniuc la sediul Institutului. 

22 aprilie / Retrospectiva Let's CEE Film Festival - Proiecția filmului Chuck Norris vs. Communism, r.: Ilinca Călugăreanu, 2015, la cinematograful Urania din Viena. 

22 aprilie și 3 mai / Lecturi publice cu Claudiu Komartin la Viena și Graz. 

24 aprilie / Spectacolul Autopsie (a unor crime nevinovate) la OFF Theater din Viena. 

27 aprilie / Recitalul „Confluenţe vieneze"/„Dreams of Vienna" al pianistului Nicolae Dumitru, la Altes Rathaus din Viena.


Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Romanesti din strainatate - APRILIE 2016