Institutul Cultural Român, Filiala Oltenia-Gorj organizează, în parteneriat cu Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, în perioada 10-30 august 2013, Şcoala Internaţională de Vară – „Cultură şi spiritualitate acasă la Brâncuşi”, Ediţia I.
Scopul propus este de a promova în spaţiul internaţional valorile patrimoniale specifice zonei de nord a Olteniei, reprezentate prin mănăstirile şi bisericile de lemn, incontestabile repere ale unui peisaj cultural, tezaur de arhitectură şi iconografie românească, imagini matriciale ce prefigurează sculptura modernă brâncuşiană. Dintre obiectivele vizate, menţionăm: dezvoltarea sensibilităţii faţă de originalitatea mediului cultural românesc; formarea atitudinii de promovare şi respect faţă de valorile culturale şi tradiţionale româneşti; prezentarea în mod veridic a imaginii culturii româneşti peste hotare prin intermediul studenţilor/absolvenţilor din spaţiul internaţional, viitori formatori de opinie în mediul lor cultural şi naţional; dezvoltarea competenţelor de comunicare orală şi scrisă în limba română ca limbă străină; îmbunătăţirea cunoştinţelor lingvistice şi culturale ale participanţilor prin organizarea activităţilor din timpul liber şi de socializare; îmbogăţirea cunoştinţelor culturale într-un mediu autentic.
Programul oferă 3 săptămâni de cursuri de limba romană (10 ore/săpt.), conferinţe pe teme de cultură şi civilizaţie, atestat de participare, activităţi în timpul liber şi de socializare (petrecere de bun venit, turul oraşului, vizitarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, realizat de Constantin Brâncuşi, vizită la Muzeul de Artă, la Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj de la Curtişoara, excursii de studiu la bisericile de lemn din regiune intrate în patrimoniu, excursie la Castrul Roman, dansuri populare româneşti, atelier de pictură pe sticlă, atelier de olărit, atelier de sculptură în lemn, atelier de şindrilit, atelier de gastronomie tradiţională, excursii la Peştera Muierii, Peştera Polovragi, Mănăstirea Polovragi, Cheile Olteţului, Cheile Sohodolului, la Mănăstirea Tismana, la Mănăstirea Lainici, Mănăstirea Strâmba-Jiu, conferinţe, seară multiculturală, petrecere de rămas bun).
Grupul ţintă vizează studenţi/absolvenţi de universitate (din spaţiul internaţional) motivaţi pentru îmbogăţirea cunoştinţelor culturale. Taxa de participare este de 470 euro şi include cazare şi trei mese, cursuri de limba romană şi conferinţe, precum şi activităţile sociale menţionate. Durata totală a perioadei de rezidenţă oferite în cadrul Şcolii Internaţionale de Vară este de 3 săptămâni. Aplicanţii selectaţi trebuie să cunoască la nivel mediu limba engleză sau franceză.
Confirmarea participării se face prin completarea fişei de înscriere şi prin achitarea taxei de participare în contul IBAN RO45TREZ3365003XXX001846, deschis la Trezoreria Sucursala Târgu-Jiu, specificându-se „pentru Şcoala Internaţională de Vară Cultură şi spiritualitate acasă la Brâncuşi” (până la 1 august 2013).
Mai multe informaţii: www.oradeliteratură.wordpress.com
Persoană de contact/coordonator proiect: marinelapirvulescu@yahoo.com
Termen limită de aplicare – 1 august 2013
Program Şcoala Internaţională de Vară – „Cultură şi spiritualitate acasă la Brâncuşi”