Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu și Accademia di Romania din Roma – reprezentanța Institutului Cultural Român, organizează în perioada 5 - 28 mai 2023 o expoziție de arhitectură vernaculară inedită pentru spațiul italian, intitulată „Case vechi. Case contemporane". Expoziția este curatoriată de Ancuța Ilie și Ovidiu Baron și reprezintă o incursiune în peisajul satului românesc, văzut prin raportul tradițional/actual, cu numeroase implicații culturale ce țin de elementele obiective, rezultate din urmărirea fenomenului pe viu, precum și de elemente subiective, ce țin debackground-ul și de abordările multiple ale celor ce vin în contact cu acest fenomen.
Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 5 mai, ora 18,00 la Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti, 110). La vernisaj vor participa Ciprian Ştefan, director general al Muzeului ASTRA şi prof. arh. Agostino Bossi.
În 2022 a fost organizată prima ediție a workshopului "Arhitectura vernaculară între tradițional și contemporan", în cadrul căruia profesori de arhitectură și studenți din România și Italia au lucrat pe două studii de caz selectate dintre gospodăriile muzeului ASTRA, au explorat tipuri de locuire similare din alte țări și au propus modele de reutilizare a unor astfel de gospodării adaptate exigențelor omului contemporan. Acesta a fost și punctul de plecare al expoziției temporare de la Roma organizată în Galeria de Artă – Accademia di Romania. Vernisajul va include și o prezentare a volumului cu lucrările profesorilor și studenților care au participat la workshop.
Cartea, coordonată de profesorul Agostino Bossi, poate fi folosită ca un ghid al expoziției, pe care o explică și o completează, oferind totodată multiple incursiuni în arhitectura internațională.
Vizitând expoziția, publicul va explora un sat românesc, reconstituit fragmentar, cu elemente esențiale, cărora vizitatorii le vor adăuga secvențele-lipsă din perspectiva propriei experiențe de locuire, de călătorie sau de studiu. Circuitul expozițional pornește de la o portiță gorjenească, al cărei model îl găsim la gospodăria din Musculeşti-Petreşti. Stâlpii acesteia exprimă atât durabilitatea, stabilitatea, cât și creativitatea meșterilor români. Casele din muzeu probează o preocupare constantă pentru estetic, omul simplu nerezumându-se la utilitar, chiar și în condiții vitrege de locuire. Organizatorii auales portița ca prag, început de lume, acces modest într-un univers doar aparent simplu sau sărac. Dincolo de portiță putem explora casele folosite ca studiu de caz de echipele româno-italiene participante la workshop, cele aparținând gospodăriilor cu ocol întărit din Măgura (județul Braşov) şi Poiana Sibiului (județul Sibiu). Ele se întâlnesc pe o uliță ad-hoc, unde vizitatorii găsesc repere ce țin de structura casei, materialul folosit, îmbinări, culoare, tencuială, împărțirea camerelor, obiecte de interior utilitare sau decorative şi altele. Obiectele contribuie la o poveste de ansamblu, având, evident, şi semnificații individuale, prin aspect, rol, locul în care sunt amplasate, combinarea lor cu alte obiecte. Astfel sunt descoperite tehnici de lucru, tipare sau motive, dar și funcțiile încăperilor: camera de locuit, camera bună sau tinda. Spațiile de lucru, de gătit, de consumare a hranei sau de odihnă sunt percepute individual, completate mental și, inevitabil, reinterpretate de către vizitatori.
Reinterpretări propun și machetele realizate de echipele de studenți, acestea constituind inserția de contemporan care simplifică - sau complică - mesajul expoziției. Numeroase case vechi sunt abandonate în sate din România. Adeseori, casele vechi au fost înlocuite cu construcții noi, care au alterat peisajul şi spiritul locului. Studenții au căutat soluții de defuncționalizare a unor case vechi, păstrând peisajul cultural autentic și reorganizând lucrurile la interior. Casele pot primi astfel funcții noi, de locuire, de creație, de lucru, turistice etc. Studiile de caz şi interioarele caselor sunt completate cu o selecție consistentă de grafică, menită să aducă un strat suplimentar de informație, cu detalii care pot fi abordate şi ca o expoziție de sine stătătoare.
La capătul uliței va fi amenajată o prispă gorjenească, ai cărei stâlpi torsadați impresionează prin finețe și durabilitate. Creăm astfel o cale simbolică în lumea satului arhaic, un spațiu de meditație și analiză în care se intersectează trecutul cu prezentul, interiorul cu exteriorul, orizontalul cu verticalul, destinul omului simplu de la țară cu cele ale beneficiarilor expoziției.
Expoziția va rămâne deschisă pentru public în perioada 5 –28 mai 2023 de marți până vineri în intervalele orare 15.00-17.00, iar sâmbăta între 11.00-13.00 și 14.00-17.00.