Expoziția de arhitectură feminină românească „Femeia care sunt. 10 Arhitecte din România și operele lor” la Sevilla

Dacă dintr-o sută de persoane merită să ajuți o singură persoană, atunci trebuie să-i ajuți pe toți”,  arhitecta Solange d’HERBEZ DE LA TOUR.

Cu ocazia celebrării Lunii Femeii, Uniunea Arhitecților din România, Institutul Cultural Român de la  Madrid și Consulatul General al României la Sevilla, în colaborare cu Institutul cultural francez din Sevilla,  organizează  expoziția „Femeia care sunt. 10 Arhitecte din România și operele lor”

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 25 martie, la ora 10:30. Vor participa Jesús Aguirre Muñoz, președintele Parlamentului Andaluz, Ileana Tureanu, președinta Uniunii Arhitecților din România, Cosmin Mitrea, consulul general al României la Sevilla, și María Floarea Pop, directoarea Institutului Cultural Român de la Madrid.

Expoziția este organizată în Salonul Pașilor Pierduți la  Parlamentul Andaluz, în perioada 25 martie – 8 aprilie 2024. Intrarea: liberă

Organizată cronologic, expoziția cuprinde patru secțiuni: începutul - perioada Primului Război Mondial și perioada interbelică, epoca socialistă și perioada contemporană.

Curatoriată de președintele Uniunii Arhitecților din România (UAR), arhitecta Ileana Tureanu, expoziția prezintă, printr-o selecție de fotografii și texte, machete și obiecte, activitatea femeilor arhitect din România, de la pionierele arhitecturii românești din perioada interbelică și postbelică la cele mai reprezentative nume ale noilor generații.

Mai multe informații despre expoziție:

Profesioniste, puternice și fascinante. Zece femei care au marcat semnificativ arhitectura românească de la începutul secolului trecut până în prezent, între modernitate și tradiție, educație și spirit civic: Regina Maria a României, Virginia Andreescu Haret, Henrietta Delavrancea, Ioana Grigorescu, Margarita Brender i Rubira (Margareta Rubinstein), Solange d'Herbe de Tour, Sanda Hânciu-Popa, Silvia Demeter-Lowe, Eliza Yokina e Ilinca Păun Constantinescu.

Expoziția, prin poveștile de succes pe care le propune, pornește din zorii pionieratului și ajunge în prezent, subliniind rolul și influența pe care femeia le-a dobândit în arhitectură, de-a lungul istoriei. Nu mai puțin de atât, reprezintă și o mostră a determinării și creativității feminine într-o lume dominată puternic de bărbați, dar în care au reușit să se impună și să fie respectate, fiindu-le recunoscute meritele, pe deplin.

Acest eveniment are o dublă conotație deoarece luna martie este și luna francofoniei, și cum relațiile culturale dintre România și Franța au o tradiție istorică, în mod firesc se regăsesc și în domeniul arhitecturii. Din această perspectivă, expoziția propune un segment special dedicat arhitectelor care, de-a lungul carierei profesionale, au fost influențate de școala franceză, sau care, la rândul lor, și-au lăsat amprenta asupra societății franceze.

Vă invităm să călătoriți în această lume a arhitecturii feminine românești!


afisul expoziției „Femeia care sunt. 10 Arhitecte din România și operele lor”