Expoziția „Cele 19 principii ale Declarației de la Varșovia”, la Wielicka Mediateka

În perioada 11-30 noiembrie, Wielicka Mediateka din Wieliczka va prezenta publicului expoziţia „Cele 19 principii ale Declarației de la Varșovia”, realizată sub egida Președinției române a Comunității Democrațiilor (CoD). La 27 iunie, importanta organizație internațională a împlinit 20 de ani. Cu acest prilej, Comunitatea Democraţiilor în colaborare cu Ambasada României și Institutul Cultural Român de la Varșovia au realizat și expus în capitala poloneză amintita expoziție, care, prin grija ICR Varșovia și a Consulului Onorific al României la Cracovia, este itinerată acum la Wieliczka.

Ținând cont de cele mai noi restricții guvernamentale impuse de răspândirea pandemiei Covid, expoziția va putea fi prezentată momentan doar în varianta electronică.

Grafica planșelor (în limbile engleză, polonă și română) este semnată de prof. Nikodem Pręgowski, șeful Catedrei de Design a Universității „Nicolaus Copernic” de la Toruń.

Începând din 26 septembrie 2019, România asigură preşedinţia Comunității Democrațiilor, al cărui sediu este la Varșovia. CoD este cea mai amplă platformă de dezbatere și schimb de experiență pe tema democrației la nivel global. Avantajul acestui for de dezbateri rezidă în participarea voluntară a statelor, acestea fiind încurajate și motivate să abordeze deschis provocările cu care se confruntă în consolidarea propriei democrații. Totodată, oferă cadrul adecvat pentru schimburi de experiență, împărtășirea unor lecții învățate și, implicit, sporirea cooperării între acestea.

Declarația de la Varșovia este documentul fondator al Comunități Democrațiilor, la care au aderat 106 state (27 iunie 2000). Statele participante s-au angajat să păstreze valorile democratice exprimate în Declarație și să le sprijine printr-o varietate de inițiative.

Declarația enunță 19 principii pentru o democrație funcțională, îndeamnă la respectarea și promovarea acestora și afirmă universalitatea valorilor democratice.

Cele 19 principii, ilustrate artistic în expoziția pe care o propunem, sunt următoarele:

1. Alegeri libere și corecte
2. Acces nediscriminatoriu la funcții publice

3. Protecție neechivocă a legii

4. Libertatea de opinie și de exprimare

5. Libertatea de gândire, de conștiință și religioasă

6. Acces nediscriminatoriu la educație

7. Presa are dreptul de a colecta, prezenta și distribui informații, știri și opinii

8. Respectarea vieții private

9. Libertatea de întrunire pașnică și de asociere

10. Dreptul persoanelor aparținând minorităților și grupurilor defavorizate la protecție egalaă în baza legii

11. Dreptul de a nu fi supuși reținerii sau detenției arbitrare

12. O justiție competentă, independentă și imparțială

13. Liderii aleși apără legea

14. Dreptul celor aleși corect de a exercita puterea

15. Guvernul format în urma alegerilor are obligația de a nu se angaja în activități neconstituționale

16. Instituțiile guvernamentale au obligația să fie transparente, participative și pe deplin responsabile

17. Legislativul trebuie să fie ales corect și să-și desfășoare activitatea în mod transparent și responsabil, în serviciul cetățenilor

18. Exercitarea controlului civil, democratic asupra forțelor armate

19. Protecția și promovarea tuturor drepturilor omului – civile, culturale, economice, politice și sociale

Vă invităm să vizionați un scurt material video despre expoziția aniversară pe canalul YouTube al Institutului Cultural Român din Varșovia: https://www.youtube.com/watch?v=fwzel3aH9EQ