Evenimente organizate de Institutul Cultural Român cu ocazia Zilei Naționale a României

Proiecte derulate de institutele culturale românești din străinătate
Accademia di RomaniaLa Accademia di Romania va avea loc, pe 28 noiembrie 2013, un concert susţinut de chitaristul Maxim Belciug, în sala de concerte a Hotelului Aldrovandi – Villa Borghese. Recitalul de chitară va cuprinde opere clasice ale marilor compozitori români, italieni și spanioli. Evenimentul este organizat în colaborare cu Ambasada României în Italia și este destinat, cu precădere, corpului diplomatic acreditat la Roma și oficialităților din capitala Italiei. Pe 29 noiembrie 2013, chitaristul român va susține un recital, cu ocazia Zilei Naționale a României, și pentru publicul Accademia di Romania (Sala de concerte).

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin
Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin organizează pe data de 10 decembrie 2013 un concert extraordinar de muzică clasică la Filarmonica din Berlin (Philharmonie Berlin). Evenimentul va avea loc în sala mare a Filarmonicii din Berlin, care constituie una dintre cele mai prestigioase săli de concerte din Germania, având o capacitate de 2 440 de locuri. Concertul este susţinut de solişti români de renume internaţional şi de celebra orchestră Berliner Symphoniker, sub conducerea muzicală a directorului său artistic, dirijorul Lior Shambadal. Pe scena Filarmonicii vor evolua soliştii Ruxandra Donose (mezzosoprană), Mihaela Martin (vioară), Frans Helmerson (violoncel) şi Cristian Niculescu (pian). Program: George Enescu, Ludwig van Beethoven, Giuseppe Verdi, Wolfgang Amadeus Mozart.
Concertul este organizat de ICR Berlin şi Ambasada României în Republica Federală Germania, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe (Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni), Deutsch-Rumänisches Forum şi Verein der Rumänen in Berlin und Brandenburg.



Institutul Cultural Român de la Bruxelles
Institutul Cultural Român de la Bruxelles organizează, cu ocazia Zilei Naţionale a României, concertul de gală și recitalul Constantin Silvestri, pe 1 decembrie 2013, la Conservatorul Regal din Bruxelles. Concertul este un eveniment omagial în memoria compozitorului român Constantin Silvestri, de la naşterea căruia se împlinesc, anul acesta, 100 de ani. Invitaţi: soprana Olga Busuioc şi orchestra de cameră London Schubert Players, în formula de cvintet (Anda Anastasescu – pian; Anna Liisa Bezrodny – vioară, Yuri Zhislin – violă, Kristina Blaumane – violoncel, Andrei Mihăilescu – contrabas). Programul concertului cuprinde lucrări ale compozitorului român, printre care Op. 1 şi Op. 28, și două miniaturi de George Enescu – o Doină pe versuri de Vasile Alecsandri (voce – pian) şi un Andante pe melodia populară Eu mă duc, Codrul rămâne pentru voce şi instrumente. Piesele muzicale interpretate în premieră absolută în Belgia vor fi lucrarea lui Constantin Silvestri Opt Cântece Op. 1, pe versuri de Heinrich Heine şi piesa enesciană Doina pentru voce, violă, violoncel. Proiectul beneficiază de sprijinul misiunilor diplomatice româneşti acreditate la Bruxelles şi al Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Belgiei, precum şi de colaborarea cu cabinetul Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles mai organizează, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Ţărilor de Jos, un alt concert dedicat Zilei Naţionale a României, concert care marchează şi aniversarea centenarului Maria Tănase, la sediul Primăriei Wassenaar din Haga (28 noiembrie 2013). Concertul va fi susținut de Teodora Enache, acompaniată de instrumentiştii Liviu Butoi – saxofon şi fluier, Ionuţ Dorobanţu – chitară, László Hána – percuţie. Evenimentul se înscrie în strategia Institutul Cultural Român de la Bruxelles de a promova cultura română în spaţiul Benelux.

Institutul Cultural Român de la Budapesta
Institutul Cultural Român de la Budapesta împreună cu Ambasada României la Budapesta celebrează Ziua Naţională printr-un concert de jazz intitulat „Rădăcini”, organizat miercuri, 27 noiembrie 2013, la Hotelul Gellért (1111 Budapest, Szent Gellért tér 1). Interpreta Teodora Enache împreună cu doi importanţi muzicieni de jazz din România - Liviu Butoi (flaut şi saxofon) şi Ionuţ Dorobanţu (chitară) - vor aduce un omagiu doamnei cântecului românesc, Maria Tănase, la un secol de la naşterea păsării măiestre a muzicii româneşti.

Institutul Cultural Român de la „Mihai Eminescu“ de la ChișinăuInstitutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău organizează, în colaborare cu Ambasada României din Republica Moldova, un concert de muzică clasică, pe 28 noiembrie 2013, la Sala cu Orgă din Chişinău (800 de locuri). Concertul va fi susținut de Orchestra Națională de Cameră, cu participarea violonistei Laura Buruiană, sub bagheta maestrului Cristian Florea. Din program: Ion Dumitrescu – Concert pentru orchestră de coarde; Vlad Ulpiu – Flori de câmp; Edward Elgar – Concert pentru violoncel și orchestră; George Enescu – Intermezzo şi o piesă pentru două violoncele.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău organizează de asemenea, în colaborare cu Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul și cu sprijinul Primăriei Municipiului Chișinău expoziția „Dimitrie Cantemir – homo universalis“ la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, în perioada 18 noiembrie – 18 decembrie 2013. Expoziția marchează 340 de ani de la nașterea savantului Dimitrie Cantemir și cuprinde manuscrise inedite, mărturii ale cronicarilor (materiale inedite din arhivele otomane), fragmente literare. Evenimentul va fi însoţit și de o expoziţie de carte (opere ale lui Dimitrie Cantemir, documente istorice din epocă, precum şi studii despre opera şi viaţa celebrului savant). La vernisaj vor vorbi acad. Mihai Cimpoi – scriitor, acad. Andrei Eşanu – istoric, acad. Valeriu Matei – directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău, Alexe Rău – directorul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova și Nichita Danilov – directorul adjunct al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău.

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău organizează, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie al Republicii Moldova, Primăria Municipiului Chișinău, Clubul Național de Artă „Minerva“ şi Casa-Muzeu „Alexie Mateevici“ din Zaim, expoziţia itinerantă „Alexie Mateevici – Odă limbii române“, în perioada 26 noiembrie – 20 decembrie 2013. Dedicată și celor 125 de ani de la nașterea poetului Alexie Mateevici, expoziţia, găzduită de Muzeul Naţional de Istorie al Republicii Moldova, prezintă manuscrise, fotografii și poezii, mărturii ale cronicarilor, scriitorilor clasici și contemporani despre limba română și poezii dedicate limbii române. La inaugurarea ce va avea loc pe 26 noiembrie vor vorbi acad. Mihai Cimpoi, Ion Hadârcă, directorul Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, filologul dr. hab. Vasile Bahnaru, precum şi acad. Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român de la Chişinău.

De asemenea, în colaborare cu Consiliul Raional Cahul și Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu“, ICR Chișinău organizează expoziția „Sufletul satului românesc“, în perioada 27 noiembrie – 27 decembrie 2013, la Universitatea de Stat „B.P. Hașdeu“ din Cahul. Realizată de artiştii fotografi Constantin Dancoglu şi Gheorghe Petrilă, expoziţia cuprinde 41 de fotografii color realizate în câteva zone etno-folclorice ale Transilvaniei: Bihor, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud.

Tot cu ocazia Zilei Naţionale a României, va avea loc expoziţia itinerantă „Nichita Stănescu“ şi o conferință dedicată poetului. Evenimentele, inițiate de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău în colaborare cu Consiliul raional din Soroca şi Liceul „Ion Creangă“ din Soroca, se vor desfășura în perioada 27 noiembrie 2013 – 12 ianuarie 2014, la Liceul „Ion Creangă“ din Soroca. Expoziția „Nichita Stănescu – 80 de ani de la naștere“ a fost vernisată în data de 2 aprilie 2013 la Biblioteca Națională a Republicii Moldovei din Chișinău și a fost itinerată ulterior la Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii „Alecu Russo“ din Bălţi şi la Biblioteca Raională din Drochia. În acelaşi context va fi organizată conferința „Nichita Stănescu“ şi va avea loc lansarea cărţii lui Nichita Danilov, Celălalt Nichita, București: Editura Tracus Arte, 2013. Vor susține prelegeri: acad. Valeriu Matei – directorul Institutului Cultural Român de la Chişinău, Nichita Danilov – directorul adjunct al Institutului Cultural Român de la Chişinău şi profesori de la Liceul „Ion Creangă“ din Soroca.

Totodată, pe 4 decembrie 2013, va avea loc premiera naţională a filmului documentar Tătăreşti, centrul Basarabiei r.: Gheorghe Mârzenco, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. Filmul redă istoria dramatică a Basarabiei, prin prisma unei localităţi şi a locuitorilor săi: personalităţi ale timpului, martori oculari ai evenimentelor. Comentariul peliculei este semnat de istoricul Ion Varta, iar lectura îi aparține actorului Valeriu Mârza. Vor participa Gheorghe Mârzenco (regizorul, producătorul şi co-scenaristul documentarului), Ion Varta, istoric, directorul Arhivei Naţionale a Republicii Moldova, Alexei Rău, directorul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, acad. Nicolae Dabija şi acad. Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român de la Chişinău.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău mai organizează, în colaborare cu Consiliul Raional Soroca, expoziția „Gavriil Bănulescu-Bodoni – un ierarh ortodox promotor al românismului“, în perioada 27 noiembrie 2013 – 12 ianuarie 2014, la biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Soroca (Mitropolia Basarabiei), cu ocazia Zilei Naționale a României. Institutul Cultural Român de la Chișinău va itinera expoziția și în alte localități din Republica Moldova: Căușeni, Soroca, Bălți, Leova, Hâncești, Cahul.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău organizează, în colaborare cu Consiliul Raional Soroca, și expoziția „Poemele limbii române“, în perioada 27 noiembrie 2013 – 12 ianuarie 2014, la biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Soroca (Mitropolia Basarabiei), cu ocazia Zilei Naţionale a României. Expoziția a fost elaborată de Muzeul Național al Literaturii Române din București și completată de Institutul Cultural Român de la Chișinău, şi cuprinde poeme dedicate limbii române de Mihai Eminescu, Gheorghe Sion, Alexie Mateevici, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Vasile Voiculescu, Ștefan Augustin Doinaș, Nicolae Labiș, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Grigore Vieru, Ioan Alexandru, Ana Blandiana ș.a. și fotografii ale poeților. Expoziția va fi itinerată și în alte localități din Republica Moldova: Bălți, Soroca, Leova, Edineț, Cimișlia, Ocnița, Strășeni și Cahul.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău mai organizează, în colaborare cu Primăria orașului Edineț, expoziția „Lupta cu inerția – Poeții generației '60“, în perioada 27 noiembrie 2013 – 26 decembrie 2014, în Piața Centrală din orașul Edineț, cu ocazia Zilei Naţionale a României. Expoziția este dedicată unor personalități reprezentative ale culturii române pentru generația ’60 precum Nicolae Labiș, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ion Gheorghe, Ion Alexandru, Ana Blandiana, Cezar Baltag, Adrian Păunescu, Gabriela Melinescu, Leonid Dimov, Ioanid Romanescu, Victor Teleucă, Liviu Damian, Gheorghe Vodă, Pavel Boțu, Anatol Codru, Ion Vatamanu, Dumitru Matcovschi.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la IstanbulInstitutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul organizează un concert cu taraful Nicolae Voiculeț și solista Arzu Bozkurt (solistă alto a Operei de Stat din Istanbul): „Maria Tănase 100 – în sunetul naiului“. Concertul va avea loc pe 23 noiembrie 2013, la sala de spectacole „Cemal Reșit Rey“ (860 locuri). Concertul va fi însoțit de un film documentar despre viața și activitatea Mariei Tănase. Parteneri pentru organizarea evenimentului: Consulatul României la Istanbul, Agenția Golden Bridge și Primăria Metropolitană Istanbul.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul va lansa cu ocazia Zilei Naționale a României și o hartă interactivă (disponibilă online pe site-ul institutului), cu date despre moștenirea culturală și istorică românească și obiectivele românești din Istanbul. Vor fi identificate, fotografiate, descrise și cartografiate monumente, cartiere istorice, zone de interes, artefacte, precum și alte puncte de interes, din fosta capitală otomană, ce au legătură cu trecutul istoric comun româno-turc. Printre cele mai importante obiective: Muzeul Dimitrie Cantemir, Conacul Musurus Pașa – sediul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul, Biserica românească Sfânta Parascheva, Fortăreața celor 7 turnuri, Topkapi, Palatul Dolmabahce etc. Alte puncte de interes, cum ar fi sediul Legației României înainte de 1903, locul unde s-au aflat Palatele Țării Românești și Moldovei, necesită cercetări ulterioare.

Institutul Cultural Român de la LisabonaInstitutul Cultural Român de la Lisabona organizează două concerte cu ocazia Zilei Naționale a României, concerte susținute de Cvartetul „Cellissimo“ – Marin Cazacu, Alexandra Guțu, Răzvan Suma și Octavian Lup, la Centro Cultural de Belém din Lisabona (2 decembrie, sala Pequeno Auditório, 400 de locuri) și la Casa da Música din Porto (5 decembrie, 300 de locuri). Concertele sunt organizate în colaborare cu Ambasada României la Lisabona și Consulatul Onorific al României la Porto.

Institutul Cultural Român de la LondraInstitutul Cultural Român de la Londra organizează, pe 5 decembrie 2013 (Sala de concerte din 1 Belgrave Square, 200 de locuri), recitalul extraordinar al sopranei Anita Hartig, în cadrul seriei „Concertelor Enescu“. Evenimentul are loc în colaborare cu Ambasada României în Marea Britanie. Programul concertului va cuprinde lieduri compuse de compozitori români, colinde, dar şi arii celebre din opere.

Un alt eveniment dedicat Zilei Naționale va avea loc chiar pe 1 decembrie. Este vorba despre proiecţia filmului Independenţa României cu muzică live, eveniment dedicat, cu precădere, corpului diplomatic acreditat la Londra și reprezentanţilor autorităţilor locale şi centrale. Evenimentul va fi organizat împreună cu Ambasada României la Londra. Filmul va fi proiectat în cadrul seriei Silent Cinema şi va avea muzică live compusă şi interpretată de pianista Lola Perrin, compozitoare şi muziciană de origine americană.

Institutul Cultural Român de la MadridInstitutul Cultural Român de la Madrid organizează pe 25 noiembrie, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei, pentru celebrarea Zilei Naţionale a României, un concert de muzică clasică, susţinut de Cvartetul Enescu, la Ateneo de Madrid (sală de 341 locuri). Cvartetul Enescu este format din Constantin Bogdănaş – vioară, Florin Szigeti – vioară, Vladimir Mendelssohn – violă și Dorel Fodoreanu – violoncel. Cvartetul a fost fondat în 1979, în memoria compozitorului român George Enescu. Repertoriul cvartetului cuprinde compoziții ale secolelor XVIII, XIX și XX.

Institutul Cultural Român de la New YorkInstitutul Cultural Român de la New York organizează, cu ocazia Zilei Naţionale a României, o serie de evenimente, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2013, la New York şi Washington D.C. Evenimentele sunt organizate în colaborare cu Ambasada României la Washington. Va avea loc o expoziție de fotografii, documente, înscrisuri şi afişe dedicate Marii Uniri de la Alba Iulia, Zilei Naţionale a României și Tricolorului. Sub genericul „From Romanian Roots Revival to the World Symphony“, vor avea loc două concerte menite să pună în valoare izvoarele și rădăcinile muzicii tradiționale românești autentice. Concertele vor fi susținute de Irina Sârbu și de formația Marius Mihalache. Vor fi interpretate piese din repertoriul Mariei Tănase, cu numeroase orchestrații tipice jazz-ului. Formația Marius Mihalache va interpreta și piese din albumul „The World Symphony“. Primul concert va avea loc pe 30 noiembrie 2013, la Kennedy Center Millenium Stage, Washington, D.C. Alte evenimente care vor avea loc la New York: 1 decembrie 2013 – vernisajul expoziţiei şi proiectarea materialului multi-media România. Maria Tănase 100, la sala Auditorium a institutului, precum și un concert la DROM.

Institutul Cultural Român de la ParisInstitutul Cultural Român de la Paris organizează un concert dedicat lui George Enescu, pe 4 decembrie 2013, la Sala Bizantină a Ambasadei României. Va interpreta ansamblul Contempo (Cristian Niculescu – pian, Teodor Coman – violă, Mihaela Smolean – vioară, Oana Unc – violoncel), iar programul va cuprinde lucrări camerale de George Enescu: Melodie pentru pian solo, Lăutarul, Trio Abaude pentru vioară, violă şi violoncel, Trio Serenada pentru vioară şi violoncel, Sonata Torso pentru vioară şi pian, Piesa de concert pentru violă şi pian, Cvintet pentru pian, 2 viori, violă şi violoncel.

Un alt eveniment menit să marcheze Ziua Națională a României va avea loc la sediul Institutului Cultural Român de la Paris, pe 1 decembrie 2013: lansarea albumului Roumanie, un autre regard – ecouri în urma manifestării Les lettres roumaines din cadrul Salon du livre. Misiunea colecţiei Un autre regard este de a face cunoscute în rândul publicului francez diverse ţări în multiple dimensiuni – patrimoniul, cultura, istoria, natura, arhitectura, populaţia, arta, siturile înscrise în patrimoniul UNESCO. În album sunt surprinse obiective importante ale patrimoniului cultural din România: centrul istoric al Sighişoarei, mănăstirile din Bucovina, ansamblul mănăstirilor din lemn din Maramureş, fortăreţele dacice din munţii Orăştiei, mănăstirile din zona Horezu, bisericile fortificate din Transilvania, Delta Dunării. După lansare, albumul va pătrunde în marile reţele de librării franceze – FNAC, Chapitre.com, Decitre, într-o serie de librării independente din Franţa, precum şi pe site-urile de vânzare on-line: Price Minister sau Amazon.

Institutul Cultural Român de la PragaInstitutul Cultural Român de la Praga organizează evenimentul „Centenar Constantin Silvestri“, pe 5 decembrie 2013, la Academia de Muzică din Praga. Va avea loc un concert susţinut de artiştii Anda Anastasescu, Cozmin Sime şi Nicholas Carpenter. Din program: Silvestri, Suită pentru pian – Copii la joacă No. 2; Enescu, Eu mă duc, codrul rămâne (voce-pian); Enescu, Şapte Cântece pe versuri de Clément Marot; Debussy, Clair de Lune (pian solo); Silvestri, Trei Cântece Op. 28 pe poeme de Rainer Maria Rilke; Schubert, Die Erlkönig (voce-pian).

Institutul Cultural Român de la StockholmInstitutul Cultural Român de la Stockholm va decerna, cu ocazia Zilei Naționale a României, Premiul Marin Sorescu. Ceremonia va avea loc pe 2 decembrie 2013, la sediul institutului. Premiul Marin Sorescu a fost instituit de Institutul Cultural Român de la Stockholm în 2007 şi se acordă anual unui scriitor suedez care „desfiinţează graniţe, creează locuri de întâlnire și care prin opera sa face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală“. Laureaţii de până acum ai Premiului Marin Sorescu sunt Steve Sem-Sandberg (2007), Nina Burton (2008), Peter Handberg (2009), Carl-Johan Malmberg (2010), Karin Johannisson (2011) și Aris Fioretos (2012).

Institutul Cultural Român de la Tel AvivInstitutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează, în colaborare cu Ambasada României în Israel, cu ocazia Zilei Naţionale a României, un concert de muzică clasică şi operă, pe 10 decembrie 2013, la Centrul Cultural ENAV din Tel Aviv. Cu aceeași ocazie va avea loc și expoziţia „Portrete de oameni. Minorităţi naţionale“. Expoziția va fi deschisă în perioada 8-12 decembrie 2013, la galeria Centrului Cultural ENAV din Tel Aviv. Concertul va fi susținut de Andrei Licareţ (pian) și de soprana Dika Philosoph (Israel), acompaniată la pian de Sofia Mazar (Israel). Înaintea concertului va fi proiectat un fragment (10 min.) din filmul documentar Wild Carpathia, produs de Travel Channel. Expoziţia „Portrete de oameni. Minorităţi naţionale“ este organizată în colaboare cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ şi Golf & Co. (lanţ israelian de magazine).

Institutul Cultural Român de la Varşovia Institutul Cultural Român de la Varşovia va organiza în data de 29 noiembrie 2013, în colaborare cu Ambasada României, un eveniment de o factură cu totul originală, un spectacol de muzică şi culoare, de lumini şi sunete pline de energie, pentru a marca şi a face cunoscută Ziua Naţională a României. Spaţiul de desfăşurare ales este Muzeul de Istorie a Evreilor Polonezi, o clădire impresionantă, un nou reper instituţional şi cultural al Varşoviei. Deschiderea evenimentului, în urma discursurilor oficiale, va fi făcută de violonistul Alexandru Tomescu, printr-un recital inedit însoţit de proiecţii video, special concepute de Silviu Vişan. Recepţia care va continua va beneficia de aceeaşi ambianţă energică şi spectaculoasă – în spaţiul Muzeului va răsuna vocea Mariei Tănase, în timp ce pe pereţi şi pe ecrane suspendate vor rula imagini din România.

Institutul Român de Cultură și Civilizație Umanistică de la VenețiaInstitutul Român de Cultură și Civilizație Umanistică de la Veneția organizează, cu ocazia Zilei Naționale a României, la Verona, Torino și Veneția, un concert al trio-ului Răzvan Popovici, Christian Naș și Vlad Maistorovici. Concertele vor avea loc după cum urmează: 29 noiembrie 2013 – Verona, la Conservatorio di Verona Evaristo Felice Dall’Abaco, în colaborare cu Consulatul General al României de la Trieste, Conservatorul din Verona și Asociația Open Onlus din Verona; 30 noiembrie 2013 – Torino, la Conservatorio Statale di Musica Giuseppe Verdi, în colaborare cu Consulatul General al României de la Torino, Primăria din Torino, Radio Torino International și Ziarul Ora României; 1 decembrie 2013 – Veneția, la Conservatorio Benedetto Marcello di Venezia, în colaborare cu Consulatul General al României de la Trieste și Conservatorul din Veneția. Cele trei evenimente se află sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană.

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția mai organizează, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova, și expoziția „Patrimoniul arhitectural al judeţului Prahova/Il patrimonio architettonico della provincia di Prahova“, în perioada 5 – 15 decembrie 2013, la sediu. Evenimentul marchează sărbătorirea Zilei Naţionale a României şi este realizat cu patronajul Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Prahova, Regiunii Veneto, Provinciei Veneţia şi al Primăriei Veneţiei. Expoziţia face parte dintr-un proiect mai amplu care are drept scop popularizarea şi introducerea în circuitul turistic a valorilor arhitecturii din zona Văii Prahovei. În cadrul expoziţiei sunt incluse mai multe categorii arhitecturale: arhitectura religioasă (biserici şi mănăstiri), conace şi reşedinţe boiereşti, arhitectura sătească civilă, arhitectura orăşenească civilă. Vor fi prezentate monumente importante ale zonei (prin imagini reprezentative, scurte descrieri şi date istorice): casa Hagi Prodan şi casa Ghiţă Ionescu din Ploieşti, biserica Sf. Nicolae Tabaci şi complexul memorial Nicolae Iorga din Vălenii de Munte, castelul Peleş din Sinaia, mănăstirea Sinaia, castelul Zamora din Buşteni, conacul Bellu din Urlaţi, fosta mănăstire Brebu cu reşedinţa domnească a lui Matei Basarab, mănăstirile fortificate de la Apostolache şi Vărbila, casa Cămărăşiei şi biserica Sf. Trei Ierarhi din Slănic Prahova, biserica Sf. Trei Ierarhi din Filipeştii de Pădure (pictată de Pârvu Mutu Zugravu).


Evenimente culturale organizate de Direcția Generală Românii de Pretutindeni cu ocazia Zilei Naționale a României și Zilei Românilor de Pretutindeni (30 noiembrie)

Ziua Națională a României în comunitatea de români din Transcarpatia (Ucraina)- „Cât-îi Maramureșu“ – 24 noiembrie 2013, Slatina (Solotvino- denumirea din Ucraina)Parteneri: Clubul Maramureșenilor din Dreapta Tisei, Asociația Speranța, Institutul Frații Golescu
Concertul se va desfășura în cea mai mare localitate majoritar românească din dreapta Tisei. Programul va cuprinde un concert de muzică populară susţinut de Nicolae Furdui-Iancu acompaniat de taraful Crai Nou din Alba Iulia, un concert de muzică populară românească susținut de Grupul Iza din Maramureș și dansatorii săi. Cu ocazia Zilei Naționale a României se va organiza o expoziţie de fotografie cu titlul „Românii din vecinatatea imediată - Maramureşul din Dreapta Tisei“, realizata de Gheorghe Marina.

Ziua Românilor de Pretutindeni şi Ziua Națională a României la Bălți – 28 noiembrie 2013Parteneri: Platforma Civică Acțiunea 2012
Bălți (Republica Moldova)
Cu ocazia zilei naționale, la Bălți se va organiza o conferinţă cu titlul „Suflet românesc“ susținută de cunoscutul eseist, autor și regizor de teatru Dan Puric. Evenimentul va avea loc laTeatrul „Vasile Alecsandri“. Dan Puric îl va avea ca interlocutor pe cunoscutul scriitor, istoric literar și om politic Nicolae Dabija, pe tema românilor basarabeni şi a situaţiei actuale de dincolo de Prut, precum și despre literatură şi artă.

Evenimente culturale românești în Canada – 28 noiembrie – 15 decembrie 2013, Toronto, Montreal și Ottawa Parteneri sau/şi co-organizatori: Asociația ROCADE , cu sprijinul Ambasadei României la Ottawa, Consulatul General al României la Toronto și Consulatul General al României la Montreal
Programul presupune organizarea unui eveniment care să înglobeze ambele sărbători în cadrul unui eveniment extins, pentru numeroasa comunitate românească din Canada (cca 100.000 de persoane), în principalele provincii în care aceștia se regăsesc: Quebec și Ontario.
Cele două momente propuse sunt:
-trei concerte de muzică veche românească - Mihai Mărgineanu & Banda lui la Montréal (29 noiembrie la Théâtre Desjardins), Ottawa (30 noiembrie, Sala “Agora”, Centrul Universitar Jock Turcot, University of Ottawa,) și Toronto (1 decembrie la Sala Kobayashi a Centrului Cultural Canadiano-Japonez).
-Cea de-a doua parte a proiectului o reprezintă spectacolul de teatru „Miss Daisy și șoferul ei“ de Alfred Uhry, regia Claudiu Goga, cu Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Mircea Drîmbăreanu, de la Teatrul Evreiesc de Stat din București, prezentat la Théâtre Desjardins din Montréal, pe 14 decembrie și la Sala Kobayashi a Centrului Cultural Canadiano-Japonez din Toronto pe 15 decembrie.

Zilei Românilor de Pretutindeni (30 noiembrie) şi Ziua Naţională a României la românii din Timoc – 30 noiembrie – 1 decembrie 2013Sala Școlii de muzică Miodrag Vasiljevici din Bor
Parteneri și colaboratori: Asociația pentru Cultura Românilor/Vlahilor din Serbia Ariadnae Filum.
Pe 30 noiembrie va avea loc un concert susținut de grupul Misteria Carpatica, formație timoceană de world-fusion, care îmbină muzica tradiţională românească cu ritmuri de jazz, rock și funk, încântând prin prelucrări pe ritmuri de etno-jazz ale folclorului românesc autentic. Invitat special este Cornelia Tihon, basarabeancă din Orhei (Basarabia), naistă renumită, capabilă sa interpreteze magistral genuri muzicale diverse (classic, rock, folclor, jazz) la 23 de instrumente aerofone – de la pai la tulnic sau bucium. Cu aceasta ocazie vor oferi un recital de muzică populară românească Angelica Stoican şi grupul AS Izverna. În deschidere vor susține reprezentații ansambluri de muzică și dansuri populare românești din sate românești din Timoc.

Concert extraordinar cu ocazia zilei de 1 Decembrie - Ziua Națională a României- Helsinki (Finlanda) – 1 decembrie 2013Parteneri sau/şi co-organizatori: Asociația Culturală Română din Helsinki – Finlanda
Programul cuprinde un concert extraordionar de muzica folk susținut de Ducu Bertzi şi Mihai Neniţă. In deschiderea evenimentului, Narcisa Suciu va oferi, de asemenea, un recital de muzică folk. Imnul de stat al României va fi intonat la începutul evenimentului de Maria Bârsan. Concertul va avea loc la KokoTeatteri din Helsinki.

Ziua Națională a României și Ziua Românilor de Pretutindeni la Cernăuți
– 1 decembrie 2013.Complexul "Deni i Nich", str. Cekalov, 30, Cernăuți – Ucraina.
Parteneri sau/şi co-organizatori: Consulatul General al României la Cernăuţi și Uniunea Interregională „Comunitatea românească din Ucraina”
Seria manifestărilor culturale dedicate comunității românești din regiunea Cernăuți va cuprinde un program diversificat, incluzând următoarele evenimente: depunere de flori la Monumentul lui Mihai Eminescu, din centrul oraşului Cernăuţi și un program artistic susținut de interpreta de muzică populară Margareta Clipa.

Concertul din 30 noiembrie, de la Kennedy Center, din Washington DC, poate fi urmărit AICI