Celebrarea Centenarului Marii Uniri începe oficial duminică, 26 noiembrie, de la 18.30, la Sala mare a Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB), cu un spectacol regizat de Ion Caramitru. Mari artiști vor fi prezenţi pe scenă: Piotr Beczała, Michael Barenboim, Ştefan Pop, Julian Rachlin, Ştefan Tarara, Kristīne Opolais, Adela Zaharia, alături de Orchestra Română de Tineret condusă de dirijorul Cristian Măcelaru.
Institutul Cultural Român face parte, prin vicepreședintele Mirel Taloș, din Comitetului interministerial pentru Centenar al cărui președinte este Șeful Executivului, Mihai Tudose, iar vicepreședinte este Lucian Romașcanu, ministrul Culturii. Din comitet mai fac parte câte un reprezentant al Departamentului pentru strategii guvernamentale, al Ministerului Finanțelor, Ministerului Dezvoltării, Ministerului Apărării și al Ministerului Afacerilor Externe.
ICR se implică intens, cu sute de proiecte derulate în țară sau în reprezentanțele sale din străinătate, pentru marcarea semnificativă a Centenarului Marii Uniri din 1918 și evidențierea unui secol de sincronizare a României moderne la marea cultură și civilizație a lumii. Acoperind domeniile marcante ale artei și științei, evenimentele marca ICR își propun să propage în lume aspectele sensibile ale evoluției noastre culturale, cu trăsături comune și diferențe specifice. Proiectele care urmează să fie organizate sau sprijinite de ICR sunt menite să ofere o imagine amplă a transformărilor culturale și identitare începute odată cu momentul Marii Unirii, sau să surprindă contextul său specific. Programul ICR include expoziţii cu tematică istorică, expoziţii de arte vizuale, lansări de carte, concerte, proiecții de film, spectacole de teatru, dar și alte evenimente complexe.
Institutul Cultural Român invită publicul său, atât din România, cât și pe cel din afara granițelor, să ia parte la proiectele și programele ce urmează să se desfășoare pe tot parcursul anului viitor.