Vineri, 25 octombrie 2024, 19:00-21:00
Institutul Cultural Român, 1, rue de l'Exposition, 75007, Paris
Acces liber cu confirmare obligatorie aici institut.roumain@gmail.com
ICR Paris și asociația ProPatrimonio Franța au plăcerea de a vă invita la conferința / finisaj „Patrimoniul românesc și european” care promovează valorile culturale și prezintă proiectele asociațiilor non-guvernamentale care activează în domeniul protejării monumentelor istorice din România. Evenimentul este organizat în cadrul expoziției „Patrimoniul termal și balnear în România: trecut și viitor”, 18 septembrie - 5 noiembrie 2024.
Conferința „Patrimoniul românesc și european” din data de 25 octombrie 2024 se va concentra asupra prezentării arhitecturale a unor monumente istorice remarcabile, asupra proiectelor Pro Patrimonio și va evidenția concluziile Summit-ului Patrimoniului Cultural European - Europa Nostra 2024, încheiat recent la București.
Europa Nostra este cea mai reprezentativă rețea de asociații non-guvernamentale și de specialiști din domeniul patrimoniului din Europa. Cu o activitate desfășurată în 40 de țări, colaborează de peste 60 de ani cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei, UNESCO, ICOMOS și alte instituții. Europa Nostra pledează activ pentru beneficiile multiple ale protejării patrimoniului pentru economie, societate, cultură și mediul înconjurător în fața factoriilor de decizie la toate nivelurile de guvernare: locală, națională și europeană. De asemenea, Europa Nostra promovează „bunele practici” în domeniul patrimoniului și se implică activ în salvarea siturilor de patrimoniu aflate în pericol din Europa.
Summitul Europa Nostra 2024 de la București are implicații semnificative pentru patrimoniul românesc, întrucât toate organizatiile non-guvernamentale care activează în domeniul patrimoniului au semnat Manifestul pentru patrimoniu cultural.
Anul acesta este al șaselea an în care o asociație non-guvernamentală din România a primit Premiul Publicului: Centrul de restaurare de la Bonțida, care a primit și Marele Premiu pentru Restaurare (2008) ; Restaurarea frescelor mănăstirii Dragomirna, care a primit și Marele Premiu pentru Restaurare (2014); Ambulanța pentru monumente (2020); Biserica Urși, jud.Vâlcea, care a primit și Marele Premiu pentru Restaurare (2021); Via Transilvanica (2023); Revitalizarea și restaurarea bisericii medievale fortificate săsești din Alma Vii, jud. Sibiu (2024), care a primit și Marele Premiu pentru Restaurare.
În perioada 24-27 octombrie 2024 muzeul ASTRA Sibiu este prezent la cea de-a 30-a ediție a Salonului Internațional al Patrimoniului din Franța, a cărui temă este „Patrimoniul apei”. Cu această ocazie reprezentanții muzeului Astra din Sibiu vor participa alături de membrii asociației Pro Patrimonio France la o discuție a cărui tematică generală este patrimoniul român și european.
https://www.propatrimonio.org/
https://www.europanostra.org/european-heritage-summit/
https://www.mihaieminescutrust.ro/ongoing-projects/reveal-alma-vii-2/