- 7 December 2020
- Etichete Panait Istrati ICR Bruxelles ULB
Colocviul internațional «La justice distributive: Panait Istrati et le mythe du brigand d’honneur», organizat în perioada 10-11 decembrie 2020, în colaborare cu Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB), cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Belgiei, al Academiei Regale Belgiene și al Academiei Române, are loc în cadrul celei de-a treia ediții a Zilelor Științifice de Studii Românești la Bruxelles.
Evenimentul se desfășoară online, via Teams și este structurat în șase secțiuni.
Lucrările sunt susținute în limbile română, franceză sau engleză. Colocviul va fi deschis de acad. Baudoin Decharneaux, membru al Academiei Regale Belgiene, Xavier Luffin, decan al Facultății de Litere, Traducere și Comunicare ULB Bruxelles, de Andreea Păstârnac, ambasadorul României în Regatul Belgiei și de Daiana Theodora Cuibus, directorul Institutului de Limbă Română.
Ediția din 2018 a colocviului, intitulată „Regalitate: între istoric și imaginar”, a avut loc în premieră în Belgia, în formatul academic al „Zilelor de studii românești”. Ediția a doua, din 2019, a colocviului internațional, intitulată „Latinitate: lectură și relectură!”, a păstrat formatul academic al „Zilelor de studii românești”, reunind invitați prestigioși – istorici, diplomați, academicieni, personalități de prim rang ale culturii române, belgiene, europene.
Printre invitații români se numără Lucian Chișu (Academia Română), Petre Gheorghe Bârlea (Universitatea Ovidius Constanța), Daiana Theodora-Cuibus, director ILR, Alexandra Vrănceanu Pagliardini (Universitatea București), Zamfir Bălan (directorul Muzeului Panait Istrati, Brăila), Oana Ursache (Universitatea Granada), Ioana Alexandrescu (Universitatea Barcelona), Alexandra Crăciun (Universitatea București).
Printre invitații belgieni se numără acad. Baudouin Decharneux, Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB),Xavier Luffin, decan al Facultății de Litere, Traducere și Comunicare (ULB),Annick Englebert, Stogios Nikos, Sofie Barthels (ULB), Sébastien Chonavey, ULB.
Vă prezentăm Argumentul colocviului din acest an, realizat deacad. Baudouin Decharneux, Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB), membru al Academiei Regale Belgiene:
„Povestind despre haiduci, Panait Istrati oferă în limba română o versiune originală a mitului«banditului cu inimă mare» sau«tâlharului de onoare», care poate fi găsit în multe părți ale Europei. Aceste povești sunt de o importanță capitală pentru înțelegerea aspirațiilor populare pentru o mai mare dreptate socială. Prin problematica uneori brutală, uneori ironică, a naturii nedrepte a redistribuirii bogăției,«brigandismul social» face, cu siguranță, parte dintr-o formă literară romantică, în special prin reconstituirea oralității, dar mărturisește și o altă afirmație, mai mult filosofică: libertatea. Vom insista în mod deosebit asupra mobilizării religiei în cadrul acestor povești. Într-adevăr, în funcție de timp și loc, dimensiunea religioasă apare de-a lungul poveștilor ca o justificare ambivalentă: omul religios aliat cu cei bogați poate face obiectul unui«furt» legitim sau, dimpotrivă, își dă aprobarea unui astfel de mod de a proceda în fața unei puteri nedrepte. Această dimensiune a poveștilor va fi pusă sub semnul întrebării în relația sa cu trezirea sentimentului național și revendicarea cetățeniei.”
Prozele și romanele lui Panait Istrati descriu lumea proletariatului, pe care a avut ocazia să o cunoască de aproape, mirificele ținuturi ale Brăilei natale, Delta Dunării, un amestec de rase și religii și diverse orașe din Europa prin care a trecut de-a lungul vieții. Opera lui Panait Istrati, scrisă în franceză și română, a fost tradusă în peste 30 de limbi.