Bien ensemble - Cristina Hermeziu

Bien ensemble - Cristina Hermeziu

In această perioadă de post izolare, Institutul Cultural Român de la Paris menține legătura cu creatorii români din Franța sau cu creatorii care participă prin munca loc la strălucirea culturii române în Franța.

În fiecare marți, începând din 12 mai, 19 artiști vor împărtăși cu noi cotidianul lor și proiectele pe care le-au gândit în timpul acestei pauze forțate a lumii culturale.

Continuăm această serie de interviuri cu jurnalista și scriitoarea Cristina Hermeziu, online pe pagina noastră de Facebook, marți, 30 iunie, începând cu ora 16. 

Cristina Hermeziu

Jurnalistă, organizatoare de evenimente literare și scriitoare, s-a născut la Iași, în 1971. A absolvit Facultatea de Litere în 1995 și doctor în filologie al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași din 2004. Titlul tezei Televiziuni. Expresivitate și persuasiune în limbajul televizual.Intre 1995-2005 a lucrat la TVR Iași, ca realizatoare de reportaje și emisiuni, distinse cu numeroase premii.

Din 2005 se instalează în Franța, unde urmează studii postdoctorale la Université Paris II și Institut Français de Presse, precum și la ESIT, Ecole Supérieur des Interprètes et des Traducteurs (2008). Este corespondentă de presă scrisă pentru publicații precum Evenimentul Zilei, Adevarul et Dilema Veche.În Franța semnează articole în Magazine littéraire, La Lettre, ActuaLitté.Moderează dezbateri literare la Salonul cărții Livre Paris.

In 2017 a inițiat și organizat la Paris, cu susținerea ICR, seria de întâlniri „On vous sert un vers”, dedicată autorilor cu dublă cultură. Între scriitorii invitați s-au numărat Matei Vișniec, Basarab Nicolescu, Norman Manea. In 2018-2019 a inițiat și organizat, în cadrul Sezonului cultural România-Franța, evenimentul itinerant La Tournée des traducteurs, pentru promovarea literaturii române, în 9 orașe din Franța.

A publicat: Revoluţia din depărtare (Curtea Veche, 2011), cuprinzând 30 de mărturii ale românilor plecați din țară după 1989, volumele de versuri Parisul nu crede în lacrimi (Junimea, 2016, Premiul Opera Prima, Festivalul internațional Tudor Arghezi), Între timp îți vezi de viața ta (Junimea, 2020) și volumul de publicistică Vedere din Turnul Eiffel (Junimea, 2017). A coordonat la editura Polirom volumul Viața pe Facebook. Dau like, deci exist (2020).

In 2018 a creat ZoomFranceRoumanie (zoomfranceroumanie.wordpress.com și pe Facebook), revistă culturală online, unde promovează în special literatura română tradusă în franceză, prin cronici, interviuri cu scriitori, editori și traducători.

In 2019a primit premiul ”Vanda Condurache” pentru excelență în jurnalism, Gala valorilor, Iași.

Background

O întâlnire săptămânală cu titlul "Bien Ensemble - Creatorii români din Franta în timpul si după epidemia de coronavirus", pe paginile noastre Facebook și Instagram, pentru a vedea și asculta artiști, creatori, a afla care sunt speranțele lor, ideile lor pentru viitorul apropiat, dar și gânduri despre felul în care procesul lor de creație sau de interpretare, de muncă artistică cotidiană, a fost nevoit să se armonizeze, să se adapteze cu izolarea impusă.

Înregistrările video pe care le vom prezenta vor fi în limba franceză sau vor fi subtitrate în limba franceză. Editarea este asigurată de videastul Alexander Varlamov.