![Rock romanesc pe afisul Sarbatorii Francofoniei in Portugalia - 2021](uploads/images/posts/afis-sarbatoarea-francofoniei.png)
![Rock romanesc pe afisul Sarbatorii Francofoniei in Portugalia - 2021](uploads/images/posts/sarbatoarea-francofonieistyler.png)
![Rock romanesc pe afisul Sarbatorii Francofoniei in Portugalia - 2021](uploads/images/posts/orkid1f.png)
![Rock romanesc pe afisul Sarbatorii Francofoniei in Portugalia - 2021](uploads/images/posts/sarbatoarea-francofonieiformatia-orkid-2.png)
![Rock romanesc pe afisul Sarbatorii Francofoniei in Portugalia - 2021](uploads/images/posts/sarbatoarea-francofonieiformatia-orkid.png)
Deși Sărbătoarea Francofoniei este și în acest an afectată de pandemie, țările și instituțiile partenere din Portugalia au reușit, printr-o puternică mobilizare, să îmbine evenimentele în mediul fizic cu cele din mediul virtual, îmbogățind astfel o manifestare deja foarte diversă prin tradiție.
Și în acest an România își onorează statutul căpătat în aria Francofoniei, evidențiindu-se, prin conținuturile propuse, drept al doilea cel mai important pilon al acestei sărbători în Portugalia. Astfel, la prezenta ediție, Institutul Cultural Român de la Lisabona propune un concert al trupei de rock progresiv Orkid, programat a fi difuzat sâmbătă 27 martie la ora locală 19 pe site-ul www.festadafrancofonia.com și pe conturile de Facebook și Instagram asociate. Pe lângă acest eveniment ICR Lisabona promovează și realizarea, de către reputatul grapher franco-portughez Styler a unui grafittipe un perete pus la dispoziție în acest scop de Primăria Lisabonei. Lucrarea va fi inspirată de valorile francofoniei și va include, vizibil, câte un element reprezentativ (ales de artist) pentru fiecare dintre cele unsprezece țări participante, incluzând - desigur - România.
Grupul Orkid (Vlad Ilicevici: chitare, synthuri, voce, ukulele; Radu Pop: percuție, synthuri, chitară; George Frătica: bass)este un trio de shoegaze din București ce își definește stilul ca fiind post-traumatic blues.Pentru ei este definitorie „afecțiunea și respectul pentru balene, orci și tot felul de alte bestii marine, terestre și extraterestre”. Având infleunțe diverse, de la punk la post-rock și de la blues la prog sau chiar muzică academică, trupa Orkid este autoarea unor show-uri cinematice, care pun accentul și pe vizualuri animate, ilustrație și design.
Orkid au lansat primul lor LP - Standing Still in the Dark - în octombrie 2016, urmat de single-ul Beasts Apart în decembrie 2017, apoi de EP-ul (soundtrack) Suruaika în aprilie 2018 și în sfârșit single-ul Daily Extinction. EP-ul Deraiat,considerat în presa de specialitate din România drept unul dintre cele mai bune albume ale anului 2020,este primul lor material în limba română și produsul care le cimentează mood-ul și sound-ul. În cei 5 ani de existență au susținut peste 100 de concerte, au cântat în deschiderea unor formații care le-au marcat existența: Mogwai (Scoția), Death in Vegas (Anglia), Mono (Japonia), The Underground Youth (Anglia), dar și a celor mai populare formații autohtone – Vița de Vie, Șuie Paparude, Coma, Emil etc. Au apărut în show-ul satiric „Starea Nației” de la TVR1 și în zeci de emisiuni radio – Radio Guerrilla, Tananana, Gold FM, Rock FM etc.
În mediul virtual, Sărbătoarea Francofoniei din Lisabona se bucură în acest an, pe lângă Franța și România, de participarea Andorei, Belgiei, Canadei, Coastei de Fildeș, Egiptului, Elveției, Georgiei, Luxemburgului, Marocului, și Tunisiei. Acestora li se asociază, ca în fiecare an, numeroase autorități locale, organizații și asociații, între care EGEAC (Primăria Lisabonei), Alliance Française, APPF (Asociația Portugheză Profesorilor de Limba Franceză) și APEF (Asociația Portugheză de Studii Franceze), Liceul Francez Charles Lepierre.
Partenerii din acest an vor prezenta concerte, artă urbană, demonstrații gastronomice, lecturi și reportaje de călătorie care vor ilustra diversitatea culturilor care își afirmă apartenența la marea familie francofonă.