Retrospectiva operei lui Ion Grigorescu, remarcabil exponent al neoavangardei, la Galeria Kiosk din Gent

Opera lui Ion Grigorescu, considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai neoavangardei, fiind promovat de muzee de primă mână în plan internațional, precum Tate sau MoMA, va fi prezentată într-o amplă retrospectivă, „Cinema”, în cadrul festivalului artelor EUROPALIA România, la Galeria Kiosk din Gent, Belgia, în perioada 30.11.2019 - 2.02.2020.

Expoziţia „Cinema”, ce reuneşte lucrări reprezentative pentru întreaga carieră a artistului, marcând principalele sale perioade de creație și tehnici de exprimare vizuală: pictură, desen, film, fotografie, comentate din perspectiva raportării sale la arta cinematografică, va fi inaugurată pe 29 noiembrie, la ora 19.00, în galeria belgiană.

Retrospectiva „Cinema”, curatoriată de Magda Radu, reunește 118 lucrări extraordinare ale artistului contemporan, fotografii și filme experimentale, opere reprezentative pentru practica sa nonconformistă din perioada socialistă.

„Tema generală a cinematografiei face posibilă abordarea practicii sale artistice singulare dintr-o perspectivă transversală, fără a încerca să creeze iluzia unui întreg unificat”, spune Magda Radu.

„Opera lui Grigorescu se caracterizează printr-o experimentare inepuizabilă, o utilizare impresionantă a referințelor și o stratificare intelectuală. Aici, cinematograful funcționează mai degrabă ca un instrument de investigare, mai degrabă decât ca o implicare singulară cu mediul de film și video, fiind legat de interpretarea artistului despre conceptul de mișcare, desfășurat în multe limbaje vizuale și prin diverse ramificații tematice. Contabilizează, de asemenea, salturile și tranzițiile de la un mediu la altul. În scrierile sale, Grigorescu s-a gândit la comparații între pictură, film și fotografie, în timp ce în lucrarea sa a împins fiecare limbaj vizual la limită, până la dispariția sau dematerializarea lor”, a adăugat curatorul.

Ion Grigorescu (n. 1945, București) este un pictor, desenator și eseist român, contestatar al regimului comunist, critic al societății consumiste de azi, personalitate de prim rang a artei plastice românești și europene. Opera sa artistică cuprinde lucrări de pictură, desen, gravură, pictură bisericească, icoane, fotografie și artă video. Ion Grigorescu publică texte teoretice, pagini de jurnal, studii de istoria fotografiei în revistele Arta, Secolul 20. Opera sa a rămas mult timp necunoscută, reputația sa traversând granițele României numai după 1990. În prezent este considerat un artist de excepție, iar operele sale, repere prețioase în peisajul artistic contemporan. Din 1967, Ion Grigorescu abordează teme precum sexualitatea, corpul uman, peisajul și mai ales omniprezența politicului. În timpul regimului comunist, artistul și-a desfășurat activitatea pe ascuns, autocenzurându-se. (http://artindex.ro/2012/05/16/grigorescu-ion/).

Magda Radu, curator și istoric de artă, este co-fondatoarea Salonului de proiecte, un spațiu independent de artă contemporană înființat în 2011, destinat producției de artă și cercetării. A editat sau co-editat mai multe cataloage de expoziții și cărți, printre care: Arta în România între anii 1945-2000. O analiză din perspectiva prezentului(2016), Dear Money (2014) și André Cadere / Andrei Cădere (2011). În ultimii ani a fost curatoare a unor expoziții organizate la Bienala ArtEnconters Timișoara; MNAC București; MUSAC, Leon; Spinnerei, Leipzig, sau Photo España, Madrid. Este curatorul participării României la a 57-a ediție a Bienalei de la Veneția (2017) cu proiectul Geta Brătescu – Apariții. În calitate de colaborator la Universitatea Națională de Arte din București a predat un curs ce analizează arta românească în context est-european, precum și un curs axat pe studii curatoriale.

EUROPALIA

Festivalul Internaţional de Artă EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate - Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 - februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Secretariatul General al Guvernului, alături de Asociația EUROPALIA International, organizatorul tradițional al manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României.