Programul CANTEMIR // Spectacolul Hamlet Liber – o inițiativă artistică pe scenele a trei țări

Proiectul Hamlet Liber reprezintă o coproducție teatrală internațională între Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște (România), Asociația Teatrelor din Daejeon (Coreea de Sud) și Teatrul Fără Nume din Chișinău (Republica Moldova). Această inițiativă artistică are ca obiectiv reinterpretarea creativă a celebrei piese „Hamlet" de William Shakespeare, subliniind diversitatea culturală și artistică a celor trei țări implicate, un dialog viu între clasic și modern, între artă și tehnologie, între dimensiunea locală și cea globală, între tradițiile și viziunile artistice diferite ale României, Coreei de Sud și Republicii Moldova. Cu accent pe universalitatea lui Shakespeare, dialogurile vor fi adaptate și interpretate în limbile materne ale actorilor coreeni, români și moldoveni (română pentru actorii din Târgoviște și Chișinău, respectiv coreeană pentru actorii din Daejeon), cu supratitrare în engleză pentru a facilita înțelegerea internațională. Această abordare poliglotă va sublinia universalitatea artei dramatice, demonstrând că emoțiile, conflictele și aspirațiile umane transcend granițele lingvistice și culturale.

Obiectivele proiectului includ adaptarea creativă a textului, promovarea universalității artei dramatice, revizitarea valorilor comune fundamentale, inclusiv onoarea, datoria și libertatea, crearea unui spectacol de înaltă calitate, schimbul creativ și artistic, promovarea dialogului intercultural și consolidarea parteneriatelor culturale internaționale. Coproducția va fi nu doar un spectacol teatral, ci și un dialog vibrant între tradiții și viziuni artistice diferite, o punte între est și vest, între clasic și contemporan, între cele mai vechi forme de expresie artistică și cele mai noi tehnologii.

Cei trei tineri actori coreeni care vor interpreta rolurile Hamlet – Hyeongdong Lee, Horatio – Sasa Jeong și Laertes – Hyeonggun Kim sunt sprijiniți de colega lor, Marie Shim, actriță ce a jucat în prima coproducție româno-coreeană, realizată în 2023, Argonautas. Pe lângă construirea unui rol de compoziție și atmosferă, Marie Shim va fi, de această dată, asistentă de regie și va contribui semnificativ la traducerea și adaptarea textului de spectacol din limba engleză în limba coreeană, varianta în limba română fiind realizată prin colaborarea dintre regizorul și scenograful spectacolului, Mihai Constantin Ranin, și Elena Belciu, traducător.

Principalele coordonate ale concepției regizorale sunt „acțiune și emoție” în construirea „unei societăți tehnologizate, dar care vrea să-și păstreze tradiția”. Scenografia se bazează pe un spațiu de joc labirintic, intimist, acvatic, imersiv. Costumele urmăresc o linie simplă, cea a esteticii asiatice. Se folosesc holograme, dar nu lipsește nici realismul din momentele de lupte scenice pregătite de Claudiu Trandafir, actor și maestrul Aikido. Universul sonor este realizat de compozitorul Cătălin Crețu, profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică București.

Premiera internațională va avea loc la Chișinău, în data de 30 septembrie, urmată de alte două reprezentații pe 5 și 6 octombrie, cu ocazia Zilelor Shakespeare Chișinău. La Târgoviște, coproducția „Hamlet Liber” se va juca pe 8, 9 și 10 octombrie, la Teatrul „Tony Bulandra”. „Hamlet Liber” este deja invitat la două festivaluri internaționale din Coreea de Sud: Daejeon International Play Festival, în luna august 2025, și Busan International Performing Arts Festival, în mai 2025.

Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște – Teatrul Municipal „Tony Bulandra” din Târgoviște este un teatru de repertoriu inaugurat în 2002 și are două săli: Sala Mare și Sala Studio Mihai Dimiu. Prezintă atât spectacole destinate, prin tematica abordată, adulților, tinerilor în căutare de sens, cât și spectacole special gândite pentru copii. Teatrul a devenit, destul de repede, cunoscut, datorită echipei sale de actori și repertoriului bogat, alcătuit și din texte clasice și din titluri noi. Sub conducerea regizorului și scenografului Mc Ranin, instituția a reușit rapid să devină principalul reper cultural în comunitatea târgovișteană, prezentând publicului creații ale unor artiști consacrați. De la înființare și până în prezent, teatrul a participat cu producțiile sale în numeroase festivaluri naționale. Pe plan internațional, a fost invitat la festivaluri din Franța, Scoția, Germania, Polonia, Macedonia, Armenia, Rusia, Algeria, Egipt, India, Turcia, Cehia, Lituania, Grecia, Coreea de Sud. În total, din 2002 și până în 2024, s-au adunat 88 de participări ale Teatrului „Tony Bulandra” în țară și peste hotare. Teatrul produce un număr de aproximativ 8 premiere pe stagiune, prin urmare, de-a lungul celor 22 de ani de existență, a însumat circa 180 de producții. Din anul 2007, Teatrul „Tony Bulandra”organizează la Târgoviște Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL, care în 2024 a avut cea de-a XII-a ediție.

Asociația Teatrelor din Daejeon – Înființată în 1967, Asociația Teatrelor din Daejeon cuprinde în total 190 de membri – actori, artiști și tehnicieni. Organizează anual Festivalul de Teatru din Daejeon, Festivalul de Teatru pentru Tineret din Daejeon, Festivalul Internațional de Teatru de Studio din Daejeon, Concursul de Scenarii de Teatru din Daejeon și Festivalul de Teatru Lectură din Daejeon. La Festivalul Internațional de Teatru de Studio din Daejeon au participat până acum 38 de producții din 16 țări, 77 de producții de la 21 de companii din Daejeon și 55 de producții de la 55 de companii din alte orașe din Coreea. În fiecare an, câștigătorul Festivalului de Teatru din Daejeon participă la Festivalul Național de Teatru din Coreea. Companiile de Teatru din Daejeon au participat la mai multe festivaluri internaționale de teatru, inclusiv la Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL, la Târgoviște (România). Asociația a fost invitată deopotrivă în festivaluri din Statele Unite ale Americii, Japonia, Rusia, Mongolia, Kazahstan, China etc.

Centrul de Cultură și Artă “Ginta Latină”, Teatrul Fără Nume – Fondat la 1 august 1989 de Ion Sandri Şcurea, Teatrul Republican pentru Copii şi Tineret s-a remarcat ca o instituţie culturală de prestigiu, avându-şi originea în catedra de comedie muzicală a Conservatorului de Stat „G. Musicescu” din Chişinău. De-a lungul anilor, sub conducerea directorilor Tudor Ţărnă, Veaceslav Madan şi Vitalie Rusu, teatrul a prezentat o gamă variată de spectacole, inclusiv musicaluri, opere rock şi adaptări ale operelor clasice. Din 1999, teatrul a beneficiat de contribuţia actorilor de la Academia de Arte. Din 2006, direcţia scenică a fost preluată de T. Ţărnă, care a colaborat cu regizori şi scenografi talentaţi pentru a produce spectacole memorabile. În 2011, Mihai Ţărnă aduce un suflu nou cu montări precum „Boeing, Boeing” şi „Notenkraker”. În aprilie 2017, Mihai Ţărnă devine regizor-şef, marcând o nouă etapă prin redenumirea instituţiei în „Teatrul Fără Nume”, în februarie 2018, sub egida Centrului de Cultură și Artă „Ginta Latină”, o schimbare iniţiată de Mihai Ţărnă pentru a oferi teatrului o nouă viaţă şi o nouă modalitate de comunicare cu publicul, transformând fiecare experienţă teatrală într-o oportunitate unică de a deveni „un om fără nume”. În septembrie 2020, Nicu Ţărnă este numit director al CCA Ginta Latină, continuând tradiţia de inovaţie şi excelenţă a teatrului.

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul CANTEMIR – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.