- 1 September 2024
- Tags ICR Institutul Cultural Programul Cantemir Centrul de fotografie
Vineri, 6 septembrie, ora 18:00, Centrul de Fotografie Documentară va fi prezent în Tbilisi (Georgia) la Design Institute cu o proiecție de fotografie documentară și o prezentare informală despre activitatea CdFD din ultimii 10 ani.
Acest eveniment face parte dintr-o serie de evenimente organizate vara aceasta în țările din jurul Mării Negre, cu scopul de a extinde rețeaua profesională CdFD în țările vecine din Est. În cadrul proiecției va fi distribuităgratuit cea mai recentă publicație CdFD, ziarul Marea Neagră, ce marchează 15 ani de documentare și intenția de a publica o carte a proiectului în 2025.
Cu un design de Radu Manelici, într-un tiraj limitat și cu multe pagini duble, ziarul Marea Neagră a fost gândit (și) ca o colecție de postere.
Proiectul Marea Neagră a început în 2010 cu o călătorie de 4 luni în jurul țărilor din jurul Mării Negre: Bulgaria, Turcia, Armenia, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Rusia, Ucraina, Moldova, România. De atunci, an de an, arhiva de imagini a proiectului, axate pe modul în care oamenii se raportează la mare, a tot crescut. Din 2016, accentul s-a schimbat pe tensiunile militare declanșate de anexarea Crimeei. Proiectul continuă și în 2024, în România, Georgia, Bulgaria, Turcia și Ucraina, documentând modul în care țărmurile Mării Neagre sunt afectate de războiul din Ucraina.
“Călătorind cu mașina în jurul Mării Negre în 2010 am remarcat cel mai pregnant sentiment pe care îl au toți locuitorii, indiferent de țară: frica de vecini. Pornind din România, am fost atenționați de furtul mașinii în Bulgaria. Bulgarii la rândul lor ne-au prevenit să ne ferim de turci, că-s escroci. Drumul până acasă a fost presărat de prejudecăți, stereotipuri și acuze la adresa țărilor din jur. Lipsa informației, propaganda, știrile false sau tendențioase mențin aceste prejudecăți mai ales în ziua de azi.” (Petruț Călinescu)
Proiectul fotografic pornește de la ideea asemănărilor pe care le au țările ce împart bazinul Mării Negre și dorește să aducă informații într-un moment foarte sensibil, în care este mare nevoie de o înțelegere aprofundată a contextului.
Proiectul a fost subiectul unui interviu în New York Times Lens, a fost publicat parțial în Italia, Elveția, Germania și, de asemenea, a fost expus în Cehia, Brazilia și Turcia.
Despre Centrul de Fotografie Documentară
CdFD este un ONG românesc care lucrează cu fotografia documentară (care se poate extinde de la fotojurnalism la artă) în echipe interdisciplinare (fotografi, jurnaliști, designeri, programatori, cercetători, muzicieni).
Rezultatele CdFD sunt de obicei expoziții de fotografie, cărți sau alte publicații experimentale, cum ar fi ziare în ediție limitată sau seturi de cărți poștale. Anul acesta, cel mai recent proiect CdFD - Pride and Concrete. 10 ani mai târziu - a fost nominalizat la Premiul European de Presă / Premiul pentru jurnalism de migrație 2024 și, de asemenea a fost publicată și o nouă carte cu acest proiect.
După experiența pandemiei, CdFD își mută încet-încet expozițiile de pe simeze în proiecții multimedia și site-uri web, care sunt mai flexibile, mai ușor de transportat și au șansa de a ajunge la noi audiențe. Proiecțiile multimedia sunt deobicei însoțite de o coloană sonoră originală creată de Electric Brother.
***
Ioana Călinescu este jurnalist independent din convingere și, mai nou, co-fondator al unor ample proiecte culturale independente cu impact social precum Muzeul Abandonului (MA) și Centrul Român de Fotografie Documentară (CdFD). De câțiva ani experimentează un mix de comunicare a proiectelor sociale și culturale. În ultimii șase ani, a fost responsabilă de PR și comunicare la Muzeul Național de Artă Contemporană din București.
Petruț Călinescu este fotograf independent și co-fondator al Centrului Român de Fotografie Documentară (cdfd.ro). El este reprezentat de Panos Pictures. A studiat jurnalismul și a lucrat mult timp ca fotojurnalist, apoi s-a dedicat proiectelor de fotografie documentară pe termen lung. Pentru el, fotografia deschide uși către lumi care îi stârnesc curiozitatea. Unele dintre cele mai cunoscute proiecte ale sale sunt The Black Sea și Pride and Concrete. Mai multe informații la: www.petrut-calinescu.com
***
Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional și de Administrația Fondului Cultural Român. Institutul Cultural Român și AFCN nu pot fi considerate responsabile pentru conținutul acestui material, care este în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.