- 9 November 2022
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman Revista „Orizonturi culturale italo-romane”
Numărul din noiembrie al revistei bilingve „Orizonturi culturale italo-române” prezintă premiile italienisticii româneşti din acest an. În cadrul celei de-a XXII-a ediții a Săptămânii Limbii Italiene în Lume, Ambasadorul Alfredo Durante Mangoni a conferit distincţia Ordinul Steaua Italiei în grad de Cavaler, acordată de Președintele Republicii Sergio Mattarella, doamnelor Afrodita Cionchin, Mara Chirițescu și Elena Pîrvu. La ceremonia care a avut loc la Ambasada Italiei din Bucureşti în 21 octombrie 2022, Ambasadorul a subliniat angajamentul celor trei italieniste în ceea ce priveşte valorificarea și promovarea literaturii italiene, inclusiv din punctul de vedere al formării în studiile de italienistică a tinerilor români.
Laureatul celei de a X-a ediţii a Premiului „Marian Papahagi”, pentru promovarea culturii italiene în România, este Șerban V. Marin, medievist român, specializat în cronistica venețiană, istoria medievală a Veneției, relațiile veneto-bizantine și veneto-musulmane, cruciadele clasice, editarea de documente medievale, paleografie venețiană.Din 2008, coordonează Biroul Documentare, Publicații și Activități Științifice din cadrul Arhivelor Naționale ale României.
La rubrica „Întâlniri”, invitata din acest număr este doamna Magdalena Tara, cunoscută realizatoare de emisiuni la Radio România Cultural („Povestiri din studioul artelor”, „Românii în lume”). Doamna Magdalena Tara vorbeşte pe larg despre prima întâlnire cu radioul şi despre bogata sa experienţă profesională în acest sector, în cadrul interviului realizat de Afrodita Cionchin.
Secţiunea specială „Centenar Pier Paolo Pasolini” aduce noi traduceri de poezie propuse de prof. Smaranda Bratu Elian.
Centenarul Marin Preda este marcat printr-un studiu de Viorica Bălteanu care evidenţiază multiplele aspecte prin care marele scriitor este mereu actual.
Rubrica „Semnalări editoriale” aduce în atenţie cel de al doilea volum, recent apărut, Din scrierile uitate ale Aidei Vrioni: Opere dramatice și alte scrieri literare, editor Monica Negru.
În „Orizonturi de poezie”, profesorul Giovanni Magliocco de la Universitatea din Bari recenzează volumul Human Alert de Dora Pavel.
În„Orizonturi filosofice”, este prezentat Colocviul Ioan Petru Culianu, care s-a desfăşurat la Iași, urbea de origine a savantului român, în 21-23 octombrie 2022.
În „Orizonturi deschise”, despre Don Lorenzo Milani în trei discursuri (1962-1965), în studiul semnat de teologul Sergio Tanzarella.
În „Seria de Autor Ionel Cionchin”,studiul dedicat lui Emanuil Gojdu (1802-1870), avocat de succes și patriot de origine aromână, un luptător pentru drepturile românilor din Transilvania și Ungaria. Pentru a contribui cât mai mult posibil la dezvoltarea culturii şi a învăţământului, pentru a promova tineri români de valoare în toate domeniile, Emanuil Gojdu a înfiinţat o fundaţie care să acorde burse studenţilor români.
În„Studii culturale”, Ion Gănguţ continuă ampla incursiune în universul Renaşterii de la Florenţa.
În „Orizonturi de Artă”, Madonele lui Rafael într-un excelent studiu de Otilia Doroteea Borcia şi Freamătul culorilor, expoziția tânărului artist Andrei Pennazio de la Timişoara.
Toate articolele numărului 11/noiembrie 2022al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române/Orizzonti culturali italo-romeni” se pot accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.