- 16 February 2016
- Tags Icr beijing Institutul cultural roman Constantin brancusi Lu hanbin
În data de 19 februarie 2016, cu ocazia împlinirii celor 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, ICR Beijing organizează o serie de evenimente dedicate marelui sculptor la sediul ICR Beijing, începând cu ora 14.30, și la Muzeul de Mașini de Scris „Lu Hanbin" din Shanghai, începând cu ora 14.00.
Ziua de naștere a marelui sculptor a fost recent declarată, printr-o lege promulgată de Președintele României, sărbătoare națională. Ca urmare, anul acesta este pentru prima dată când se sărbătorește oficial în țara noastră, dar și în China.
În cadrul evenimentului organizat la Beijing va lua cuvântul prof. univ. dr. Zhi Min, sculptor, secretar general al Comitetului Național pentru Sculptură Citadină, membru al conducerii Asociației Artiștilor Plastici, secretar general al Centrului de Creație al Tinerilor Sculptori din China etc, și va fi proiectat filmul documentar „Brâncuși" de Cornel Mihalache.
Evenimentul de la Shanghai se va desfășura sub forma unei dezbateri, la care vor participa specialiști în domeniu, urmată de proiecția filmului documentar „Brâncuși".
Sălile de conferințe au fost decorate cu fotografii color după principalele opere ale artistului - în primul rând imagini ale Căii Sacre de la Târgu Jiu, cu cele trei monumente: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloană Nesfârșită, realizate sub supravegherea artistului între anii 1937-1938.
Cele două evenimente desfășurate în paralel în cele mai mari orașe ale Chinei, Beijing și Shanghai, vor include proiecția filmului „Brâncuși" de Cornel Mihalache, un documentar de artă, care urmărește firul cronologic al celor mai importante momente din viața artistului român, folosindu-se de amintirile existenței sale, fotografii, notițe, locuri, precum și discursuri cu privire la opera și personalitatea sculptorului susținute de către personalități române și chineze.
La evenimente vor participa diplomați români și chinezi, personalități culturale din China, profesori și studenți chinezi, artiști, românologi, reprezentanți ai Asociației de Prietenie China-România, reprezentanți ai Asociației Chinezilor care au studiat în America și Europa, mass-media, studenți români și români rezidenți la Beijing și la Shanghai, publicul larg
Brâncuși este unul dintre cei mai cunoscuți români din lume și cel care a inventat sculptura modernă, ale cărui opere sunt expuse în cele mai mari muzee ale lumii. Lucrările sculptorului român se află în zeci de țări, pe patru continente, în muzeele din Paris, Londra, New York, Washington, Bilbao, Stockholm sau Canberra.
Niciun alt sculptor înaintea lui Brâncuși nu a avut talentul, imaginația și curajul acestuia. Constantin Brâncuşi a influențat lumea europeană prin redarea tradiției românești prin intermediul operelor sale. Acest artist adevărat al neamului românesc, a deschis prin operele sale care reprezintă poarta către eternitate, drumul către înțelepciunea supremă.