Scriitorul Mircea Cărtărescu a fost invitatul Institutului Cultural Român în cadrul unui program de literatură organizat în parteneriat cu EUNIC la Londra si New Europe Society la Cambridge în zilele de 12 şi13 mai.
Programul a cuprins două lecturi cu public care au prilejuit o memorabilă introducere a scriitorului în peisajul literar britanic – unde în mod surprinzător acesta era practic necunoscut. Este şi nu este de mirare acest lucru, ne spune Gabriela Massaci, directorul Institutului, pentru că Marea Britanie este într-o bizară eclipsă de traduceri din literatura universală. Doar 3% din volumul de carte pe piaţă este reprezentat de traduceri, iar faptul i-a pus recent pe britanici în situaţia de a constata că nu au nici o traducere de pildă din Le Clezio - laureatul Nobel-ului în 2008. Lecturile lui Cărtărescu au avut loc în tandem cu Anamaria Marinca, admiratoare a scriitorului şi inspirată cititoare la scenă deschisă din Nostalgia şi din De ce iubim femeile.
La Cambridge, în faimosul Trinity College, Mircea Cărtărescu a fost prezentat numerosului public de către Dr Ian Fairley (profesor la Universitatea din Leeds şi traducător al lui Paul Celan în Marea Britanie) – care a schiţat totodată un context interesant al poeziei şi literaturii române. Lectura – din Nostalgia - oferită de Mircea Cărtărescu şi Anamaria Marinca a fost urmată de o foarte intensă şi stimulativă sesiune de întrebări şi răspunsuri care au completat fericit această introducere în opera marelui scriitor.
La Londra, întâlnirea cu publicul a fost găzduită de British Library şi a avut un context european, prin reţeaua EUNIC şi în cadrul preşedinţiei cehe a Uniunii Europene. Astfel simultan în 12 capitale europene au avut loc seri-maraton de literatură, ce au avut ca invitaţi scriitori de marcă ai noii generaţii. La Londra s-au întâlnit şase scriitori, printre care Tibor Fischer şi Simonetta Agnello Hornby, având ca moderator pe Rosie Goldsmith, jurnalist cu experienţă de peste 20 de ani în echipa de artă şi relaţii internaţionale a BBC. Mircea Cărtărescu a vorbit despre condiţia, inspiraţia şi drumul către cititor al scrisului său, iar Anamaria Marinca a captivat absolut audienţa citind integral povestirea Irish Cream, tradusă special pentru eveniment de Angela Jianu, lector la Universitatea din Warwick. La evenimentul de la British Library a luat parte şi Ambasadorul României în Regatul Unit, Dr Ion Jinga, care s-a declarat foarte interesat de susţinerea împreună cu ICR a unui program de literatură cu Mircea Cărtărescu pentru diaspora română.
Intâlnirea britanică a fost urmată prompt de o abordare a ICR din partea unui editor britanic cu care vom discuta posibilitatea traducerii lui Cărtărescu în Marea Britanie. Drumul este deja deschis în contextul promiţător al unui alt proiect major de traducere organizat de ICR, prin Centrul Naţional al Cărţii, în parteneriat cu University of Plymouth Press – care va publica pe parcursul a cinci ani seria de 20 de scriitori români, printre care şi Mircea Cărtărescu, cu romanul Orbitor.
Mircea Cărtărescu a câştigat majoritatea premiilor literare importante din România, a publicat peste 25 de volume şi un număr impresionant de articole. Cărţile sale au fost traduse în 14 limbi, beneficiind de aprecierea criticilor. În 1992 a fost nominalizat pentru premiul Médicis în Franţa, iar în 2005 a câştigat Premiul Acerbi în Italia. În prezent predă în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. In 2007 a avut o serie de turnee de promovare în Suedia, Italia, Germania, Austria, Elveţia şi Polonia. În 2008 a susţinut sesiuni de lectură la Târgurile de Carte de la Leipzig, Goteborg şi Torino. În 2010, editura University of Plymouth Press va publica prima traducere în limba engleză a volumelor I şi II din Orbitor, marcând astfel debutul scriitorului pe scena literară britanică.
Anamaria Marinca a atras atenţia publicului în 2005, când a câştigat premiul BAFTA pentru Cea mai buna actriţă cu rolul din mini-serialul Sex traffic în regia lui David Yates. Cristian Mungiu a distribuit-o în rolul Otilia din filmul său 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, câştigător la Cannes al marelui premiu Palme d'Or. Anamaria a lucrat cu Francis Ford Coppola la producţia Youth without Youth (2007), a apărut în mini-serialul The Last Enemy al lui Iain B MacDonald de la BBC1, în Boogie (2009) al lui Radu Muntean şi în lungmetrajul lui Julie Deply, The Countess (2009).
Participarea lui Mircea Cărtărescu şi Anamaria Marinca la aceste evenimente a fost sprijinită de Institutului Cultural Român din Londra.
Detalii la http://www.icr-london.co.uk | http://www.eunic-london.org
În anexă imagini de la evenimente – foto Andreea Groza, © Institutul Cultural Român.