- 21 March 2017 - 22 March 2017
- Tags Matei Vișniec Premiul „Jean Monnetˮ Mercedes Monmany
Marți și miercuri, 21-22 martie, Matei Vișniec vine la evenimentele organizate de Institutul Cultural Român de la Madrid. An de an, din 1970, în data de 20 martie, 274 de milioane de francofoni de pe 5 continente sărbătoresc Ziua Francofoniei. De-a lungul timpului, multe personalități românești au ales Franța pentru a locui sau franceza ca limbă de expresie.
Parafrazând titlul unui text dramatic al lui Matei Vișniec, conferința stă sub semnul unei interogații: este literatura, mai ales în contextul lumii de astăzi, un câmp de luptă? Dacă precedentele întâlniri cu publicul din peninsulă, organizate de Institutul Cultural Român de la Madrid, se centrau în vasta și apreciată operă dramatică a scriitorului româno-francez, de data aceasta cititorii madrileni vor cunoaște mai îndeaproape arta sa narativă, recent recompensată cu Premiul de Literatură Europeană „Jean Monnet”. Juriul premiului, acordat în 2016, a apreciat „scrierea barocă, narațiunea abundentă, tematica puternică, erudiția voioasă, râsetele și lacrimile, luciditatea și necesara parte romantică” a versiunii franceze a romanului Negustorul de începuturi de roman (Edition Actes Sud, traducere din română de Laure Hinckel) publicat inițial la Cartea Românească în 2013. În felul acesta, numele scriitorului originar din Bucovina se adaugă prestigioasei galerii de scriitori europeni recompensați cu același premiu: Antonio Tabucchi, Patrick Modiano, Antonio Muñoz Molina ori Lidia Jorge.
În data de 21 martie, în sala Teatrului Institutului
Francez din Madrid, Matei Vișniec va dialoga cu criticul și eseistul spaniol
Mercedes Monmany, și cu traducătorul Evelio Miñano Martínez. Conferința va fi
urmată de lectura dramatizată a piesei „Buzunarul
cu pâine” și a unor fragmente din „Femeia
ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia” în interpretarea actrițelor Lola
Casamayor și Natalie Pinot.
Miercuri 22 martie, scriitorul va dialoga cu liceenii filierei franceze a colegiului Beatriz Galindo despre universul său dramatic.
Matei Vișniec, născut la Rădăuți în 1956, locuiește de 30 de ani în Franța și scrie parte din opera sa dramatică în limba franceză, devenind unul dintre cei mai jucați dramaturgi contemporani la festivalurile din Franța. În același timp, romanul său „Negustorul de începuturi de roman”, scris în limba română, a fost recompensat în 2016 cu Premiul „Jean Monnetˮ de Literatură Europeană pentru versiunea în limba franceză, tradusă de Laura Hinckel și publicată la Editura Actes Sud. Institutul Cultural Român de la Madrid și Institutul Francez din Madrid organizează o serie de evenimente pentru a marca acest premiu literar câștigat în anii anteriori de scriitori precum: Antonio Muñoz Molina, Arturo Pérez-Reverte, Claudio Magris, Antonio Tabucchi, Lidia Jorge sau Patrick Modiano.
Marți, 21 martie, 19-30 - 22.15
19.30 - 20.30 Conferință Matei Visniec, despre opera sa dramatică, narativă și poetică. Participă, alături de scriitor, criticul și eseistul Mercedes Monmany și profesorul și traducătorul de limbă franceză Evelio Miñano.
20.30 - 21.30 Cocktail oferit de Institutul Francez și Institutul Cultural Român în onoarea lui Matei Vișniec.
21.30 - 22. 30 Lectură dramatizată a piesei „Buzunarul cu pâine” / „Du pain pleins les poches”, în limba franceză, și a unor fragmente din „La femme comme champ de bataille” / „Despre sexul femeii - câmp de luptă în războiul din Bosnia”, în interpretarea actrițelor Lola Casamayor și Natalie Pinot, compania teatrală „Jouer avec les motsˮ.
Lectura va fi urmată de o discuție între public și Matei Vișniec moderată de Evelio Miñano.
Evenimentul se va desfășura la Teatrul Institutului Francez, Calle Marqués de la Ensenada, 10, 28004 Madrid
Accesul gratuit, în limita locurilor disponibile (250).
Pentru o mai bună gestionare a evenimentului, se recomandă rezervarea anticipată completând formularul următor: formular de rezervare anticipată.
Activitățile se vor desfășura în limba franceză, cu traducere simultană (în cazul conferinței) și consecutivă (în cazul dialogului dintre public și Matei Vișniec după lectura dramatizată).
Miercuri, 22 martie, de la ora 11.00
Întâlnire Matei Vișniec cu elevii la filiera franceză a IES Beatriz Galindo din Madrid.
Matei Vișniec este unul dintre cei mai importanţi şi jucaţi dramaturgi români, activ deopotrivă în cultura română şi în cea franceză. Piese sale sunt jucate în peste 30 de țări din lume, fiind traduse în aproximativ 25 de limbi, montate în teatre importante din Europa: Teatrul Rond Point des Champs Elysées la Paris, Teatrul Stary din Cracovia, Teatrul Piccolo din Milano, Teatrul Regal din Stokholm, Teatrul Young Vic din Londra, Teatrul Național din Istanbul, Teatrul Maxim Gorki din Berlin etc. În jur de 30 de piese scrise în franceză au fost publicate de editurile franceze Actes Sud, L'Harmattan, Lansman, Crater, Espace d'un Instant, L'œil du Prince.
Evelio Miñano este profesor universitar doctor în filologie franceză la Universitatea din Valencia și traducătorul piesei Cuvântul „progres” spus de mama suna teribil de fals / La palabra "progresa" en boca de mi madre sonaba tremendamente falsa, apărută la Editura Universității din Valencia în 2013. De asemena, alături de Angelica Lambru a tradus un volum de versuri de Matei Vișniec intitulat „La masă cu Marx”, ce urmează a fi publicat în versiunea spaniolă la editura La Garúa din Barcelona.
Mercedes Monmany este eseist și critic literar, specializată în literatura contemporană, îndeosebi cea europeană. A tradus în limba spaniolă din autori precum Leonardo Sciascia, Attilio Bertolucci, Francis Ponge și Philippe Jaccottet. De asemenea, a organizat numeroase dezbateri literare și expoziții dedicate unor scriitori precum Isaac Bashevis Singer, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură, și Jules Verne. Conduce colecția de poezie și eseu literar „La Rama Dorada” la Editura Huerga y Fierro. Scrie o cronică săptămânală la suplimentul cultural al cotidianului ABC și colaborează frecvent la revistele Letras Libras și Vanguardia Dossier.
Detalii suplimentare puteți obține la:
Institutul Cultural Român de la Madrid
Telefon: +34 917 589 566
Facebook:IcrMadrid;Instituto Cultural Rumano