Dialogul este în prim-plan la cea de-a 18-a ediție a One World Romania, care îndeamnă la comunicare și înțelegere într-o perioadă tot mai dominată de polarizare. În acest context, parteneriatul între Institutul Cultural Român și Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania se extinde prin co-organizarea unei ediții a programului „Let's Talk About...Filmˮ, care va cuprinde proiecția filmului „Viitor luminosˮ, urmată de o discuție cu regizoarea Andra MacMasters și istoricul Mihai Burcea. Evenimentul va avea loc duminică, 6 aprilie 2025, ora 15.00, la Cinema Muzeul Țăranului Român.
„Cum se vede filmul din perspectiva unui istoric? Dar din cea a unui cineast amator? Ce mai înseamnă protesteledin Piața Tiananmen pentru tinerii de astăzi? Cum ne putem folosi de arhive pentru a aduce adevărul la lumină?ˮ sunt o parte din subiectele care vor fi discutate la proiecția în avanpremieră a filmului „Viitor Luminosˮ.
Documentarul „Viitor luminosˮ (co-producție România Coreea de Sud, 2024, 89'), regizat de Andra MacMasters și produs de Monica Lăzurean-Gorgan (Manifest Film), a avut premiera mondială în cadrul prestigiosului Festival Internațional de Film de la Amsterdam (IDFA) și vorbește despre cea mai fierbinte vară a Războiului Rece, cea din iulie 1989, când mii de tineri de pe întreg mapamondul și-au dat întâlnire în capitala Coreei de Nord pentru un mare festival studențesc care susținea pacea, prietenia și anti-imperialismul. Filmările au fost realizate în 1989 în Coreea de Nord de către Emilian Urse, cineast amator și profesor la Casa de Cultură a studenților Grigore Preoteasa din București.
La Phenian s-a deplasat și delegația română formată din 180 de persoane, tineri studenți, dar și personalități din sfera politică și culturală a vremii. Festivalul studențesc s-a desfășurat însă pe fondul unei situații internaționale a cărei evoluție trimitea unde de șoc în țările socialiste: cu trei săptămâni înainte, guvernul chinez reprimă în mod violent protestele studenților din Piața Tiananmen, iar în spatele Cortinei de Fier se prefigurează primele fisuri.
Filmul Andrei MacMasters invită, la 35 de ani de la Revoluție, la un dialog cu marile teme ale democrației, acum mai actuale ca oricând, precum și la o re-evaluare a trecutului istoric.
Programul ICR„Let's Talk About...Filmˮ,inițiat în anul 2024, continuă demersul de promovare a cinematografiei românești contemporane propunând un concept original de înțelegere a filmelor prin invitarea unor personalități culturale pasionate de cea de-a șaptea artă, fără a fi implicate în mod direct în domeniul cinematografic.
Andra MacMasters a absolvit Universitatea Națională de Arte din București și face un master pe antropologie vizuală la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Este regizoare, producătoare și cercetătoare de arhive, iar în 2012 a fondat Conset Film, lucrând de atunci cu regizori și regizoare din Caucaz. Ea a fondat prima arhivă dedicată mișcării cinemaului de amator din Republica Socialistă România, disponibilă pe site-ul www.cineama.ro. „Viitor luminosˮ reprezintă debutul său în regie de film documentar.
Mihai Burcea este istoric și cercetător asociat la Centrul de Studii Ruse și Sovietice „Florin Constantiniu” din cadrul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului (Academia Română), doctor în istorie la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti (2017), cu o teză despre voluntarii români din Brigăzile Internaționale din Spania. Volume recente: „Apărând orânduirea de stat. Siguranța pe urmele lui Gheorghe Crosneff în România interbelică”, București, Editura Universității din București, 2016. „Spectrele lui Dej” (co-editor), în colaborare cu Ştefan Bosomitu, Iaşi, Polirom, 2012. „Luptând pentru o iluzie. Voluntari români în Brigăzile Internaționale din Spania”, Târgoviște, Editura Cetatea de Scaun, 2024. „23 august 1944. O istorie așa cum a fost”, (co-editor), în colaborare cu Dan Cătănuș și Vasile Buga, Târgoviște, Editura Cetatea de Scaun, 2024.
În București, Festivalul One World Romania se va desfășura în perioada 4 - 13 aprilie 2025, la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco și Cinema Union.
Mai multe date despre eveniment, se pot găsi pe site-ul https://oneworld.ro/ro/festival/