Parteneriatul stabilit între Institututul Cultural Român, galeria de artă contemporană și design Galateca și comunitatea La Blouse Roumaine a fost tema unei întâlniri desfășurate vineri, 17 iulie 2015, la Galeria Galateca. Andreea Stoiciu, inițiatoarea programului expozițional Măiastra, Andreea Tănăsescu, inițiatoarea La Blouse Roumaine, prima comunitate online dedicată iei și costumului tradițional românesc, și Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român, au vorbit despre premizele și obiectivele acestei asocieri, pornind de la dezideratul recunoașterii iei ca unul dintre simbolurile naționale.
Dr. Ioana Avram, profesor la Departamentul Modă din cadrul Universității Naționale de Artă București, și-a relatat experiențele în legătură cu implicarea studenților în proiecte menite să valorifice tradițiile vestimentare, Roxana Gibescu, curatoare în cadrul Galateca, a oferit detalii despre programul Măiastra și despre colaborările de până acum cu ICR.
La orizontul colaborării dintre ICR, Galateca și comunitatea La Blouse Roumaine se află aniversarea, în 2018, a 100 de ani de la Marea Unire și formarea statului român modern.
Alături de un proiect expozițional itinerant având ca elemente centrale ia și artiștii moderni și contemporani pe care i-a inspirat, programul cultural expozițional „Măiastra“ propus de Galeria Galateca include proiectul itinerant „Brâncuși 140“ – menit să promoveze personalități de origine română care au influențat major scena culturală internațională și să aniverseze, în 2016, cei 140 de ani de la nașterea marelui artist. Un alt demers, proiectul pilot 1 decembrie 2015, constă în promovarea unor elemente ale simbolurilor identitare, alese în funcție de context, și implicarea muzeelor din țările în care ICR are reprezentanțe, prin expoziții de tipul „Focus pe obiect“. În paralel cu programul „Măiastra“, un program cultural expozițional de promovare a României prin artiștii secolului XX este consacrat creatorilor mai mult sau mai puțin cunoscuți în România care au avut o influență majoră în cultura națională și internațională.
„După ce, de câțiva ani încoace, câțiva intelectuali români au încercat să reintroducă în spațiul public problema identității naționale, am găsit-o acum pentru prima oară expusă într-un concept unitar“, a declarat Radu Boroianu, președintele ICR, la încheierea evenimentului, apreciind că „sensul întâlnirii noastre de astăzi este să medităm mai profund și să găsim acele soluții care au capacitatea de a impune spiritualitatea românească. Aceasta este salvarea României. (...) Dacă nu vii de nicăieri nu poți să te duci nicăieri. Nu tradiția ne împiedică să fim moderni – tradiția ne învață să fim moderni“.
Galeria de artă contemporană și design Galateca și-a asumat, printre programele derulate, proiecte culturale identitare, promovarea artiștilor multidisciplinari, designerilor și arhitecților români contemporani și moderni, crearea de proiecte expoziționale și educaționale care să aducă în atenția publicului din țară și de peste granițe simboluri și elemente esențiale mai puțin explorate. A realizat peste 30 de expoziții, sute de evenimente educaționale, performance-uri, proiecte colaborative multidisciplinare, în parteneriat cu instituții naționale și internaționale, precum și cu artiști importanți din arii variate (detalii: www.galateca.ro).
Prima comunitate online dedicată iei și costumului tradițional românesc, La Blouse Roumaine promovează ia ca brand de țară al României. În 2013, La Blouse Roumaine a propus ca ziua de 24 iunie, Sânzienele, să marcheze prima celebrare a IEI românești sub denumirea de Ziua Universală a Iei. Evenimentul s-a bucurat de un succes excepțional, fiind sărbătorit pe șase continente, în peste 50 de țări. Comunitatea numără în prezent un milion de vizitatori și peste 300.000 de prieteni (detalii: www.facebook.com/LaBlouseRoumaine10/timeline).