Ziua Brâncuși se sărbătorește, începând cu anul 2016, la 19 februarie, amintind de data nașterii marelui sculptor român, respectiv 19 februarie 1876. Anul aceste se implinesc 141 de ani de la nașterea sa.
Scurtul său pasaj în atelierul lui Auguste Rodin, unde a petrecut doar trei luni, în 1907, nu a fost decât o formalitate, o întalnire ceremonioasă la un nivel profesionist și a constituit recunoașterea mutuală a talentului lor excepțional.
« A doua naștere « a lui Brâncuși - practic înflorirea la adevăratul său potențial artistic - a început în momentul în care a părăsit atelierul sculptorului francez, afirmând că « La umbra marilor copaci nu crește nimic »
Cu toate acestea, în 1952, Brâncuși a scris un Omagiu lui Rodin, cu ocazia celui de-al patrulea « Salon al tinerei sculpturi » care a avut loc la Paris.
« De la Michelangelo, sculptorii au căutat măreția. Au găsit doar grandilocvența. Nu are rost să dăm nume. În secolul al XIX lea, situația era disperată. A apărut Rodin și a transformat totul. Influența sa a fost, și ramâne, enormă. Când încă trăia, am expus la « Societatea națională a artelor frumoase " al cărui președinte era. Fără să măconsulte, mai mulți prieteni și protectori, printre care ASR Regina Elisabeta a României, au încercat să aranjeze să pot lucra în atelierul lui Rodin. Rodin a fost de acord să mă primeasca ca ucenic. Dar am refuzat, pentru că nimic nu crește la umbra marilor copaci. Prietenii mei, care nu cunoașteau reacția lui Rodin, au fost foarte supărați. Când a aflat decizia mea, Rodin a spus doar atât : » Pe termen lung, are dreptate. Este la fel de încăpățânat ca și mine". Atitudinea lui Rodin față de propria artă era modestă. Când a terminat sculptura lui Balzac, care este indiscutabil, punctul de pornire al sculpturii moderne, artistul declara : » Ar trebui sa încep de acum, să îmi placă să lucrez ».
Brâncuși rămâne, peste veacuri, un artist desăvârsit, » în ale cărui mâini, sculptura nu a fost niciodată atât de aproape de perfecta reprezentare a esențelor » spunea Jean Cassou.