Februarie - Oliviu BELDEANU

16 februarie 1924, Dej, jud. Cluj – 18 februarie 1960, Jilava, Bucureşti
sculptor


Oliviu Beldeanu a fost iniţiatorul şi conducătorul acţiunii de ocupare a Legaţiei Republicii Populare Române din Berna, între 14 şi 16 februarie 1955. Evenimentul este cunoscut sub numele de „Incidentul de la Berna" sau „Atacul de la Berna".
La 15 ani, Beldeanu devenea membru al organizaţiei de tineret Frunză Verde, organizaţie asociată de comunişti cu mişcarea fascistă Garda de Fier. A urmat cursurile Facultăţii de Arte Frumoase din Bucureşti, devenind sculptor. Despre el, autorităţile comuniste aveau să noteze într-un raport că era „conducător al organizaţiei de tineret PNŢ" (Partidul Naţional Ţărănesc). După venirea la putere a comuniştilor, ambii părinţi aveau să fie închişi pentru propagandă în favoarea Partidului Naţional Ţărănesc.
Oliviu Beldeanu părăseşte România în 1949, trecând graniţa R.P. România cu Republica Socialistă Federală Iugoslavia. În Iugoslavia îi cunoaşte pe Ioan Chirilă şi pe Dumitru Ochiu, cu care va constitui mai târziu aşa-numitul „grup Beldeanu".
Oliviu Beldeanu trece din Iugoslavia în Italia, unde s-a angajat ca hamal în Trieste şi apoi devine corespondent al Agenţiei de Presă Foreign News Service. În 1953, împreună cu Ioan Chirilă, se stabileşte în München, apoi în Konstanz. Aici s-a angajat la unitatea militară auxiliară de pe lângă trupele franceze de ocupaţie din Germania de Vest.
În 1955, împreună cu Ioan Chirilă, Stan Codrescu, Dumitru Ochiu şi Toader Ciochină, Oliviu Beldeanu organizează atacarea şi ocuparea Legaţiei Republicii Populare Române din Berna. Grupul Beldeanu cerea eliberarea deţinuţilor politici: generalul Aurel Aldea, episcopul unit Ioan Suciu, fostul redactor al ziarului ţărănist Anton I. Mureşanu, liderul ţărănist Ilie Lazăr şi Dinu Brătianu. După 40 de ore, „grupul Beldeanu" s-a predat, oferind poliţiei elveţiene o serie de documente ale legaţiei, care puneau autorităţile comuniste din România într-o situaţie delicată. Oliviu Beldeanu a fost arestat, judecat şi condamnat de autorităţile elveţiene la 4 ani de închisoare. Avea să fie eliberat înainte de termen, pe 15 octombrie 1957, pentru bună purtare.
După eliberarea lui, autorităţile comuniste române au declanşat urmărirea conducătorului „grupului Beldeanu", în vederea răpirii lui. Într-un raport special din 28 septembrie 1958, privind organizarea şi executarea răpirii lui Beldeanu se spunea: „Organele Direcţiei I din MAI au fost sesizate, din mai multe ţări şi pe mai multe linii, că teroristul Beldeanu Oliviu pregăteşte noi acţiuni teroriste împotriva unor legaţii ale Republicii Populare România şi diplomaţi români aflaţi în ţările capitaliste". Astfel, încercările lui Oliviu Beldeanu de a găsi vinovaţii pentru răpirea de către agenţii Securităţii a doi luptători anticomunişti – Aurel Decei şi Traian Puiu – erau catalogate drept „acţiuni teroriste".
Pentru prinderea lui Oliviu Beldeanu, Securitatea română a apelat la Ministerul Afacerilor Interne din RDG şi la agentul George, de fapt omul Securităţii române. Agentul George – Gheorghe Kehayoglu, grec originar din România, îi propune lui Beldeanu un loc de muncă în Berlinul de Vest, în Hamburg. Sub pretextul unui tur al proprietăţilor magnatului Gheorghe Kehayoglu, Oliviu Beldeanu va trece linia de demarcaţie în Berlinul de Est, unde este arestat de ofiţeri ai Securităţii române şi ai STASI. Înainte de a fi imobilizat, pentru a se apăra, Beldeanu a reuşit să facă uz de una din armele de foc pe care le avea asupra, rănind un ofiţer de Securitate est-german. În tot acest timp, Beldeanu striga în limba germană: „Germani, daţi-mi ajutor! Sunt răpit. Numele meu este Beldeanu, luptătorul de la Berna!". În zadar însă... A regretat faptul că nu a omorât zece comunişti în luptă şi nici nu a avut timp să se sinucidă. Pe 2 septembrie 1958, Oliviu Beldeanu a fost adus la Bucureşti. A fost anchetat timp de un an, iar în noiembrie 1959, un tribunal militar l-a condamnat la moarte. Pe 18 februarie, Oliviu Beldeanu a fost executat prin împuşcare la Penitenciarul Jilava.
„Beldeanu este tipul eroului ardelean cu sabia într-o mână şi crucea în cealaltă." (Ion Raţiu)

Surse:
Reconstituiri – Atacul de la Berna, documentar, Televiziunea Română şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România
http://ro.wikipedia.org/wiki/Oliviu_Beldeanu