Expoziţia de design de bijuterie „Found.Lost.Found” la Săptămâna Modei de la Londra 2016

După cinci prezenţe consecutive la Săptămâna Modei de la Londra, una dintre cele mai exuberante și influente scene ale creativității sartoriale din lume, designul românesc se pregătește să treacă iarăși în prim-plan. Dacă în anii precedenţi proiectele româneşti au visat în primul rând la noi linii de croială, tipare originale ori țesături neobișnuite,  ediţia din acest an aparține exclusiv bijuteriei de autor. 

Gândită ca un omagiu adus unei tradiții superbe, în parte uitată, expoziția românească, purtând titlul „Found.Lost.Found", este o reinterpretare contemporană a formelor încărcate simbolic și pline de expresivitate ale bijuteriilor dacice, prin intermediul unei colecții semnate de patru dintre cei mai inventivi designeri din România: Ioana ArdeleanMaria Otilia MihalceaAdelina Petcan și Andreia Gabriela Popescu.

Expoziţia este curatoriată de David Sandu şi face parte din „Fashion Utopias", secţiune a International Fashion Showcase organizată de British Council şi British Fashion Council în cadrul London Fashion Week. Proiectul este realizat de Institutul Cultural Român din Londra în colaborare cu Assamblage - Asociaţia Naţională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană, cu sprijinul UniCredit Bank România.

Andreia Popescu este designer de bijuterie contemporană de autor. De mai bine de trei ani, este profesor de bijuterie contemporană la Școala de Bijuterie Contemporană "Assamblage". Preferă să lucreze inele, dar creează cu aceeași plăcere și brăţări, coliere, cercei, încercând să transmită, prin formele imaginate, povestea din spatele bijuteriilor. Lucrările sale se remarcă prin volumetrii îndrăzneţe și finisajele subtile ale suprafeţelor, întotdeauna complexe și atipice.

După absolvirea Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din București și o experiență de zece ani în publicitate, ca director artistic, Maria Otilia Mihalcea a absolvit cursurile Școlii de Bijuterie Contemporană "Assamblage". După ani de proiecte colaborative, Otilia a decis să-şi lanseze propriul brand - Oval. Designer prolific, ea îşi îmbogăţeşte în permanenţă portofoliul cu noi creații, majoritatea mizând pe o expunere directă și sobră a unui bogat univers de emoții și idei artistice.  

Studentă în ultimul an la Universitatea Naţională de Arte Plastice din Bucureşti, secţia Sculptură, Adelina Petcan a urmat, încă din liceu, cursurile Școlii de Bijuterie Contemporană "Assamblage", sub îndrumarea lui David Sandu. Este pasionată de formele tridimensionale şi de plasticitatea sculpturii. Colecţiile ei de până acum au la bază elemente figurative specifice, în încercarea de a traduce monumentalitatea operelor sculpturale în formele delicate ale bijuteriilor. În vara anului 2015, Adelina a absolvit cursurile Școlii de Bijuterie Contemporană "Alchimia" din Florenţa.

Ioana Ardelean este arhitect şi designer de bijuterii. Prima ei colecţie personală, intitulată

„Bare Fabrication", a fost prezentată în cadrul Târgului Internaţional de Bijuterie Contemporană "Autor" din noiembrie 2014, unde, un an mai târziu, avea să câştige Awesome Award cu colecţia "Choreographic". Ioana Ardelean abordează designul de bijuterie dintr-o perspectivă arhitecturală, fiind inspirată de interacţiunea dintre spatiu şi mişcare. Ȋn 2013, ea a urmat cursurile Școlii de Bijuterie Contemporană "Assamblage", iar doi ani mai târziu a absolvit Școala de Bijuterie Contemporană "Alchimia" din Florenţa.

David Sandu este un designer recunoscut pe plan internațional pentru finețea pieselor sale. Este membru al  Metalcyberspace, Klimt02 și Inhorgenta. În anul 2010, i s-a conferit titlul de Furnizor al Casei Regale a României, iar în același an a pus bazele Școlii de Bijuterie Contemporană "Assamblage", prima formă de instruire în designul de bijuterii din România. În 2015, a fost desemnat "Cel mai bun designer român" de către revista Forbes Life.

Când: 19 - 23 februarie 2016: 10am-6pm (ultima intrare: 5.15pm)

Unde: West Wing Galleries, Somerset House, Strand, London WC2R 1LA

Intrarea este liberă, dar vă rugăm să vă rezervaţi locurile pe Eventbrite