În urmă cu 35 de ani, două evenimente semnificative au marcat istoria lumii: căderea Zidului Berlinului la 9 noiembrie 1989 și revoluția sângeroasă din România în luna decembrie a aceluiași an. Aceste repere au marcat sfârșitul regimului comunist și începutul unei noi ere de libertate și democrație în Europa.
În perioada 31 august - 29 septembrie 2024, Capela Reconcilierii din Berlin și Ambasada României în Republica Federală Germania vor găzdui o serie de evenimente intitulate „Dincolo de zid. Rezistență. Rezonanțăˮ. Scopul proiectului este de a crea un dialog deschis între artiștii români care abordează în lucrările lor memoria epocii comuniste din România și publicul german. Personalități cunoscute din Germania și România, martori ai schimbărilor politice de acum 35 de ani, vor discuta despre semnificația acestor repere în istoria europeană. În contextul sărbătoririi a 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului și a revoluției din România din decembrie 1989, această inițiativă subliniază importanța comemorării și reflectării comune asupra acestor evenimente istorice.
31 august - 29 septembrie 2024, Capela
Reconcilierii (Bernauer Str. 4, 10115 Berlin)
Expoziția „Oameni. Putere. Româniaˮ a artistului fotograf Cornel Brad
Expoziția este o invitație la reflecție asupra modului în care istoria a influențat identitatea colectivă a poporului român. Cornel Brad ne ghidează prin arhiva sa impresionantă, care surprinde momente-cheie din istoria României în 35 de portrete, fiecareînsoțit de povești emoționante de curaj și speranță.
31 august 2024, ora 19:00
Vernisaj în prezența artistului fotograf Cornel Brad
Capela Reconcilierii (Bernauer Str. 4, 10115 Berlin)
02 septembrie 2024, ora 18:30
Panel de discuții
Ambasada României în Republica Federală Germania (Dorotheenstrasse 62 - 66,
10117 Berlin)
Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile, pe bază de
rezervare la adresa: berlin.rsvp@mae.ro.
O seară specială dedicată dezbaterii, însoțită de muzică și proiecții audiovizuale. Printre invitați se numără personalități cunoscute precum autoarea și activista civică Ana Blandiana (prin înregistrare video), teologul și politicianul Markus Meckel, autorul și diplomatul Emil Hurezeanu, cercetătoarea și jurnalista Anneli Ute Gabanyi, precum și artistul fotograf Cornel Brad. Evenimentul va include momente muzicale live realizate de Nicolas Simion (saxofon) și Antonis Anissegos (pian), precum și proiecții audio/video, editate de regizoarea Anca Berlogea-Boariu. Discuția va fi moderată de jurnalistul Robert Schwartz. Pentru evocarea trecutului s-au folosit materiale din arhive personale, din Arhiva de Istorie Orală a Memorialului Sighet și din arhiva Stiftung Berliner Mauer.
Fostul președinte al României, Emil Constantinescu, care a deținut această funcție între 1996 și 2000, va participa atât la vernisajul expoziției din 31 august 2024, cât și la seara de dezbateri din 2 septembrie 2024.
12 septembrie 2024, ora 18:00
Seară de lectură
Capela Reconcilierii (Bernauer Str. 4, 10115 Berlin)
O
lectură urmată de o discuție despre romanul biografic „Es gibt Dinge, die muss
man einfach tunˮ (roman apărut și în traducere românească sub titlul „Jogging
cu securitateaˮ). Autoarea Herma Kennel va participa la eveniment, alături de
disidentul anticomunist Radu Filipescu, protagonistul cărții. Evenimentul va fi
moderat de jurnalistul Keno Verseck.
28 septembrie 2024, ora 17:00
Finisajul expoziției
Capela Reconcilierii (Bernauer Str. 4, 10115 Berlin)
Încheierea seriei de evenimente culturale și comemorative.
Proiectul este organizat de Societatea Germano-Română (DRG) Berlin și Institutul Cultural Român „Titu Maiorescuˮ din Berlin, în colaborare cu Ambasada României în Republica Federală Germania, Capela Reconcilierii, Fundația Zidului Berlinului (Stiftung Berliner Mauer) și Fundația Academia Civică. Seria de evenimente este susținută de Forumul Româno-German pentru Cooperare Bilaterală/București și Forumul Germano-Român/Berlin. Camera de Comerț Româno-Germană AHK, Karl Heinz Dietrich International Logistics și Smart City Brașov sprijină proiectul. Parteneri media sunt Deutsche Welle România și TVR.