- 11 June 2024
- Tags Icr Aida pascu Gabriel gitan Lituania Relatii romano-lituaniene
Centenarul relațiilor diplomatice româno-lituaniene va fi marcat printr-un recital de excepție susținut vineri, 21 iunie 2024, de soprana Aida Pascu și pianistul Gabriel Gîțan, la Conacul Ilzenberg din Lituania, fostă reședință a familiei Liviei Maiorescu, fiica omului de stat și de cultură Titu Maiorescu. Evenimentul este organizat de Ambasada României în Republica Lituania, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, Primăria orașului Rokiskis și Conacul Ilzenberg. Soprana Aida Pascu și pianistul Gabriel Gîțan vor interpreta în sala de concerte a istoricului Conac Ilzenberg lucrări semnate de compozitori români și lituanieni.
Spațiul ales pentru acest eveniment este unul simbolic, Conacul Ilzenberg fiind, la începutul secolului al XX-lea, reședința familiei Liviei Maiorescu, fiica omului de stat și de cultură Titu Maiorescu, și a soțului ei, nobilul polono-lituanian Eugenijus Dimsa. Misiunea diplomatică a României din Lituania și Primăria orașului Rokiskis, în apropierea căruia este situat conacul, organizează periodic aici concerte, în amintirea seratelor muzicale pe care Livia Maiorescu le susținea la Ilzenberg. La evenimentul muzical din 21 iunie au fost invitați reprezentanți ai corpului diplomatic străin, oficialități locale, reprezentați ai mediul cultural și ai celui universitar din Lituania.
În program: George Enescu – Trois melodies op. 4; Charles Gounod – Faust: Je ris de me voir si belle(aria Margueritei); Franz Lehar – Văduva veselă: Vilja; Mikalojus Konstantinas Čiurlionis – Nocturnă în do# minor, VL 183; Tiberiu Brediceanu – La seceriș: Doina Stăncuței, Bade pentru ochii tăi; Carmen Petra Basacopol – Zorile-și mână cerbii de foc; George Enescu – Prelude din Suita nr. 1 op. 3; George Stephănescu – O, rămâi, Și dacă ramuri bat în geam, Ce sfânt noroc; George Cavadia – Umbra.
Absolventă a Universității Naționale de Muzică din București și laureată a numeroase concursuri naționale și internaționale pentru tineri interpreți de operă, soprana Aida Pascu este considerată de public și critici deopotrivă drept una dintre cele mai strălucite voci ale generației sale, impresionând prin performanțele sale artistice remarcabile. În 2021 și 2022, Aida Pascu a participat la concursul pentru bursa „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical, unde a câștigat dreptul de a concerta alături de Orchestra de Cameră Radio și Filarmonica din Brașov, precum și o sesiune de înregistrări speciale la Radio România. În 2023, a debutat cu mare succes în rolul Mimi din „La Boheme” de Giacomo Puccini, pe scena Operei Naționale București, în calitate de invitat special.
În 2024, Aida Pascu a primit prestigiosul premiu „Tânărul artist al anului” la International Classical Music Awards, care i-a fost acordat în cadrul Galei premiilor ICMA pe 12 aprilie la Palau de la Musica din Valencia, Spania. Juriul International Classical Music Awards a motivat, între altele, acordarea premiului special„Young artist of the year” sopranei Aida Pascu astfel: „Tânăra soprană română Aida Pascu, de 24 ani, surprinde cu vocea ei frumoasă lirico-spinto, cu un timbru întunecat, convingătoare și matură, precum și cu o minunată prezență scenă: are tot ce îi trebuie pentru a deveni un star al scenelor de operă”.
Pianistul Gabriel Gîțan a urmat cursurile de licență și master ale Universității Naționale de Muzică din București, beneficiind de îndrumarea profesorilor Viniciu Moroianu, Verona Maier, Steluța Radu și Cristina Popescu-Stănești. Muzicianul este laureat al multor concursuri naționale și internaționale în domeniul interpretării solo, muzicii de cameră și acompaniamentului precum: Festivalul Muzicii Maghiare, București, mai 2018 (Premiul I); Drumul spre Celebritate, Mogoșoaia, octombrie 2019 (Premiul II); Constanța International Competition – Festival for Young Pianists, noiembrie 2020 (Premiul I și alte Premii Speciale). În decembrie 2019, Gabriel Gîțan a susținut recitaluri în seria concertelor de muzică clasică de la Saint Martin in The Fields – Trafalgar Square, Londra, în parteneriat cu Institutul Cultural Român din capitala Marii Britanii. În 2021, pianistul a participat la concursul pentru bursa „Moștenitorii României muzicale”. În perioada 2020-2023 a susținut concerte la Sala Radio, acompaniind-o inclusiv pe soprana Aida Pascu la sesiunea de înregistrări din iulie 2023. Majoritatea înregistrărilor realizate au intrat în fonoteca de Aur Radio România. De-a lungul carierei sale concertistice, Gabriel Gîțan a susținut recitaluri în numeroase săli de concert între care: Ateneul Român, Institutele Culturale Maghiare din Paris, Londra și București, Muzeul George Enescu, Palatul Suțu din București și Muzeul Cotroceni. În prezent, Gabriel Gîțan este corepetitor al Operei Naționale București și profesor de corepetiție la Școala de arte nr. 2 din București, fiind unul dintre cei mai căutați tineri pianiști specializați în muzica de cameră, vocală și instrumentală.
Foto: copyright Maria Gândac