Bursieri "Nicolae Iorga" 2008-2010

SEVER –PETRU BOŢAN
Născut în 1984. Între 2003 şi 2007 urmează cursurile Facultăţii de Istorie (specializare: Istorie-Engleză) a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. În 2006 este bursier Erasmus-Socrates la Universitatea „Aristotel" din Tesalonic şi beneficiare a unui scurt stagiu de documentare la Deutsches Archaologisches Institut din Atena. La momentul de faţă este înscris la cursurile de master cu specializarea Societate di Putere în Antichitate şi Evul Mediu pa Universitatea „Al. I. Cuza" din Iaşi. Participă constant la şantierul arheologic de la Slava Rusă (lat. Ibida, jud. Tulcea). Proiectul său de cercetare – "Relaţiile comerciale din Moesia Inferior cu Levantul şi Nordul Italiei reflectate în circulaţia vaselor de sticlă şi a inelelor de podoabă cu gemă (sec. I-IV d.C.)" – îşi propune studierea răspândirii şi a ponderii celor două categorii de obiect în fluxul comercial dintre regiunile amintite. Contact: sever_botan@yahoo.com Domenii de interes: sticlărie antică, gliptică antică, iconografie, numismatică.

IOANA FILIPESCU
Nascuta in Cluj- Napoca in 1 august 1983. A absolvit liceul de Arte Plastice Romulus Ladea din Cluj. Intre anii 2002- 2006 a urmat cursurile Universitatii de Arte si Design "Ion Andreescu", finalizandu-si anii de studiu cu o licenta intitulata "Narcisismul si problemele identitatii". A continuat apoi cursurile programului de master ale aceleiasi universitati. Deasemenea, intre anii 2004- 2008 a participat la cursurile de istoria artei ale Universitatii Babes- Bolyai din Cluj, in cadrul sectiei de Istoria Artei, incununand acesti patru ani de studiu cu o licenta intitulata: "Spiritualitate Venetiana revelata prin Mastile Artei". Printre activitatile sale se numara prezentarea unui eseu in cadrul cercului de istoria artei coordonat de D-l Prof. Gh. Mandrescu, intitulat "Jocul de-a moartea", care a sustinut o parte din dezbaterea "Arta intre Razboi si Pace (secolele XX- XI)".
August 2004 este anul debutului sau artistic cu o expozitie personala, "Avatarii", la Muzeul Brukenthal din Sibiu, Galeria de Arta Contemporana. Mai particcipa la expozitia de grup a studentilor Universitatii de Arta si Design din iulie 2006 si cea din iulie 2008 in pavilionul Expo Transilvania din Cluj. Pe aceasta linie evolutiva urmeaza doua expozitii personale: prima gazduita de Biblioteca Judeteana Octavian Goga din Cluj, cu titlul generic "Schite"; iar a doua, "Vanitas", patronata de Centrul Cultural Italian din Cluj.
Actualmente este bursiera N. Iorga la Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Venetia, cu un proiect de studiu intitulat: "Alteritate si Identitate in Sfera Creativitatii, studiu de caz: Venetia" . Contact: jeanne_filipesco@yahoo.com

ANA-MARIA GÎNSAC
Născută pe 11 octombrie 1979 în localitatea Vatra-Dornei, Suceava, Ana-Maria Gînsac a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae", secţia Lb. română, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza", Iaşi, în anul 2003 cu lucrarea de licenţă Anglicismele în limba română. Şi-a continuat studiile cu masteratul de Lingvistică generală şi românească finalizat, în 2005, prin susţinerea dizertaţiei: Legile fonetice la neogramatici şi la alte şcoli lingvistice. O altă etapă din formarea Anei-Maria Gînsac a constat în contactul cu limba, civilizaţia şi cultura germană, fapt realizat printr-un stagiu de un semestru la „Friedrich Schiller Universität", Jena (prin intermediul unei burse Socrates – Erasmus).
În anul 2005, Ana-Maria Gînsac a fost admisă la doctorat, cu frecvenţă, în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" cu tema de studiu Teonimie românească. concept. metodă. probleme, teză în care îşi propune să realizeze un studiu filologic, istoric-comparativ, al numelor lui Dumnezeu, în ediţiile româneşti ale Bibliei, de la cele mai vechi până la cele de astăzi. Din 2005 până în 2007 activează în calitate de colaborator în programul de cercetare finanţat de M.E.C. – C.N.C.S.I.S.: Etno Horonimie românească (tema nr. 14, cod C.N.C.S.I.S. 1394, director de proiect prof. dr. Eugen Munteanu). În 2007 este colaborator în cadrul grantului eDTLR – Dicţionarul Tezaur al Limbii Române în format electronic, contract M.E.C. – C.N.C.S.I.S nr. 910013/ 18.09.2007 (director de proiect: prof. dr. Dan Cristea; coordonator al proiectului pentru facultatea de Litere: prof. dr. Eugen Munteanu; perioada: 2007 2010). În acelaşi an devine, prin concurs naţional, director al grantului de cercetare tip TD, cod 219, Teonimie românească. concept. metodă. probleme finanţat de C.N.C.S.I.S. care va fi finalizat la sfârşitul anului 2008. În calitate de doctorand cu frecvenţă, organizează, în iunie - 2008, Colocviul Anual al Şcolii Doctorale de Studii Filologice, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Între 2003 şi 2006 Ana-Maria Gînsac a fost profesor la Şcoala Normală "Vasile Lupu" din Iaşi. Din 2000 pană în 2008 a fost redactor-realizator la Trinitas, postul de radio al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi apoi al Patriarhiei Române, unde a realizat emisiuni pe teme religioase şi culturale (Viaţa bisericii, Cuvântul care zideşte, Povestea vorbei – ghid de exprimare corectă, File de istorie, Cultural-Express şi Lumea de azi).