Sala Mare a Institutului Cultural Român va găzdui marți, 28 noiembrie 2023, ora 19.00, un recital cameral susținut de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga cu ocazia Zilei Naționale a României. Evenimentul reprezintă încheierea turneului internațional desfășurat de cei doi artiști în cadrul proiectului „CANTEMIR 300 – ROMANIA UNIVERSALIS”, cofinanțat de ICR prin Programul CANTEMIR, fiind primul turneu în jurul lumii realizat până în prezent de muzicieni români. Programul concertului reprezintă o călătorie prin 300 de ani de muzică românească urmând firul influenței bizantine și va cuprinde pagini semnate de Dimitrie Cantemir, prelucrate pentru vioară și pian de Vlad-Răzvan Baciu, cântece de Anton Pann în aranjamentul compozitorului Ioan Dobrinescu, completându-se cu creații de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Paul Constantinescu, Ulpiu Vlad, Carmen Petra Basacopol, Adrian Iorgulescu și Dan Dediu. Pianistul Ștefan Doniga va interpreta piesele din program la pianul Steinway pus la dispoziția ICR de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Accesul publicului la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile.
Turneul din cadrul proiectului „CANTEMIR 300 - ROMANIA UNIVERSALIS” a debutat în data de 23 septembrie 2023 în Spania, cu evenimente în regiunile Valencia, Castellon și Alicante, urmate de alte două recitaluri la Barcelona, pentru a porni apoi direct către punctul de antipod geografic – Noua Zeelandă. Cei doi muzicieni au susținut, în 6 și 7 octombrie, alte două recitaluri – la Hamilton și Auckland, plecând apoi în Australia, la Sydney, pentru un nou eveniment în somptuosul salon Paintings Galleries al Bibliotecii Naționale din metropola sudică, care a avut loc pe 10 octombrie. Ultimul popas internațional a fost la Santiago de Chile în data de 12 octombrie, cu un recital la Teatro Oriente, una dintre cele mai importante săli de spectacole din America Latină, împlinind astfel primul tur în jurul Pământului al unor muzicieni români.
Proiectul „CANTEMIR 300 - ROMANIA UNIVERSALISˮ este produs și coordonat de Asociația Culturală INNOVARTE cu cofinanțarea Institutului Cultural Român, prin Programul Cantemir - program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Partenerii proiectului sunt Radio România Muzical, Ambasada României în Australia și Noua Zeelandă, Ambasada României și Consulatul General al României din Chile, Asociația BERGA-MOND din Spania, Asociația DOINA a Comunității Românilor din Auckland și Fundația Culturală PROVIDENCIA din Santiago de Chile. Proiectul este susținut logistic de Nanotechnology Intelligence Corporation și TekFinity.
În cei 6 ani de când colaborează, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga au devenit unul dintre cele mai active și mai apreciate duo-uri din muzica românească actuală. Cei doi tineri interpreți s-au orientat cu predilecție către promovarea creației muzicale autohtone, susținând în perioada 2018 - 2023 peste 450 de concerte și recitaluri în 25 țări de pe toate cele 6 continente și în peste 40 de orașe din România. În tot acest timp au inițiat și organizat, cu sprijinul celor mai importante instituții publice de cultură din România, aproximativ 30 de proiecte culturale, turnee naționale și internaționale și serii de evenimente. Rezulatele acestor demersuri artistice au însemnat publicarea a două compact discuri realizate în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune și a peste 80 de materiale audio-video, de la clipuri muzicale la documentare muzicale de lung metraj care au totalizat, în mediul online, peste 5.000.000 de vizualizări. Începând cu anul 2020, compozitori precum Adrian Iorgulescu, Ulpiu Vlad, Mihaela Vosganian, Viorel Munteanu, Șerban Nichifor, sau mai tinerii Roman Vlad și Vlad Răzvan Baciu au compus lucrări special pentru cei doi muzicieni.
Violonista Diana Jipa a debutat ca solistă la vârsta de 10 ani, alături de orchestra Filarmonicii din Braşov, devenind la scurt timp o prezenţă constantă pe scenele de concert din România, evoluând alături de majoritatea filarmonicilor din țară și prezentând concerte și recitaluri peste hotare, în peste 30 de țări de pe 6 continente. Ca recunoaștere a notorietății dobândite în ansamblul tinerei generații de muzicieni români, Diana a fost desemnată să reprezinte România în concertul organizat la Bruxelles, în anul 2007, cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană. Diana Jipa a fost prezentă pe scenele unor importante festivaluri muzicale, între care se numără Festivalul Internațional “George Enescu” - ediția a XVIII-a, alături de Filarmonica „Moldova” din Iași și ediția a VII-a a Festivalului „Paganiniana” de la Genova. În 2022 a publicat la Editura Muzicală cartea “Violonistica franco-belgiană în sonate din jurul anului 1900”, iarîn domeniul academic, Diana Jipa a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București, obținând diplomele de licență și master la clasa reputatului violonist şi profesor Florin Croitoru și apoi titlul de doctor în muzică sub îndrumarea prof. univ. dr. Valentina Sandu Dediu.
Pianistul Ştefan Doniga a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti în anul 2002, în decursul celor cinci ani de studii beneficiind de îndrumările maeştrilor Constantin Ionescu-Vovu, Viorica Rădoi, Oxana Corjos, Dan Grigore. A cântat pe cele mai importante scene de concert românești, în compania Orchestrei Naționale Radio, Orchestrei de Cameră Radio și a majorității filarmonicilor din țară. A colaborat cu dirijori precum Tiberiu Soare, Jozsef Horvath, Adrian Morar, Radu Popa și cu interpreți valoroși ai scenei muzicale româneşti precum Marin Cazacu, Ion Bogdan Ştefănescu, Florin Croitoru, Diana Jipa, Rafael Butaru, Ştefan Horvath, Irina Iordăchescu, Iulia Isaev, Sorina Munteanu. La propunerea Institutului de Muzică de la Haga pentru casa de discuri Brilliant Classics, Ștefan Doniga a realizat imprimarea în premieră mondială a concertelor 2 și 3 de Serghei Bortkiewicz – un material apreciat de revistele The Gramophone și American Record Guide și care a devenit, în luna mai 2018, „recording of the month” pe cel mai apreciat site web de muzică clasică la nivel mondial – MusicWebInternational. De asemenea, pentru Radiodifuziunea Română, Ștefan Doniga a înregistrat, în premieră în România, integrala mazurcilor pentru pian de Alexandr Skriabin în cadrul unui recital LIVE la Ateneul Român din București.