- 14 October 2019
- Etichete Pessoa Cioran Icr lisabona Colocviu
Colocviul internațional „Pessoa și Cioran, gânditori ai
limitelor rațiunii și civilizației“ a avut loc în perioada 9-10 octombrie, la Facultatea de Litere a Universității din Lisabona (FLUL). Evenimentul a fost organizat la inițiativa profesorilor
Ciprian Vălcan, de la Facultatea de Drept a Universităţii „Tibiscus“
din Timişoara și Paulo Borges, de la Departamentul de Filosofie din cadrul FLUL,
colocviul a omagiat în oglindă două personalități marcante ale culturii române
și portugheze.
Printre invitații colocviului s-au numărat exegeți ai ambilor gânditori, profesori portughezi de la Universitatea din Lisabona, precum și universitari din întreaga lume: Tomas Abraham (Argentina), José Thomaz Brum (Brazilia), Giovanni Rotiroti, Mattia Luigi Pozzi, Irma Carannante (Italia), Ko Iwatsu (Japonia), Mihaela-Gențiana Stănișor (lector la Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu), Ramona Lile - rector Universitatea „Aurel Vlaicu“ Arad, Alina Ionescu - Decan Universitatea „Aurel Vlaicu“ Arad (România), Joan M. Marin (Spania).
Parteneriatul dintre ICR Lisabona și FLUL a început în 2012, prin organizarea anuală, împreună cu Lectoratul de Limbă Română de la Universitatea din Lisabona, a Conferinței dedicate studiilor românești, cu scopul de a promova identitatea lingvistică și culturală românească, precum și abordarea predării limbii române ca limbă străină. La propunerea FLUL și a prof. Ciprian Vălcan, ICR Lisabona a extins acest parteneriat prin co-organizarea colocviului „Pessoa și Cioran, gânditori ai limitelor rațiunii și civilizației“, și susținerea deplasării la Lisabona a unui prestigios conferențiar și specialist în Cioran, doamna profesor Mihaela-Gențiana Stănișor, care a prezentat, în data de 9 octombrie, prelegerea cu titlul "Mutation ontologique et composition pathétique dans Le livre des leurres".
„Problema cunoașterii și recunoașterii lui Emil Cioran nu se mai pune azi nici în Portugalia, unde i-au fost traduse cărți și opera i-a fost analizată în eseuri consistente. Iar colocviul de la Facultatea de Litere a Universității din Lisabona, sub titlul generic „Pessoa și Cioran, gânditori ai limitelor rațiunii și civilizației“, este, cu siguranță, nu o încercare de muzeificare a autorului român sau o suită de jerbe omagiale, ci o privire critică asupra operei lui inconturnabile“, a declarat Daniel Nicolescu, directorul ICR Lisabona.
La colocviu au fost prezente, în cele două zile de dezbateri, un total de 80 de persoane, între care studenți de la Universitatea din Lisabona, profesori, specialiști și diplomați.