Două concerte organizate în ultima decadă a lunii noiembrie vor întregi seria evenimentelor organizate de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" de la Chişinău pentru a marca Ziua Naţională a României.
Vineri, 26 noiembrie 2010, de la ora 18.00, soprana Leontina Văduva va concerta pentru prima dată la Chișinău, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici", acompaniată de Orchestra Filarmonicii, sub bagheta dirijorului Mihail Agafița. În program: G. Enescu – Rapsodia română op.11 nr. 2, Saint-Saëns – Concertul nr. 1 în la minor pentru violoncel și orchestră (solist Anton Niculescu) și G. Enescu – Șapte lieduri pe versuri de Clement Marot, P. Mascagni – Intermezzo din opera Cavaleria rusticană, R. Leoncavallo – Aria Neddei din opera Paiațe, C. Silvestri – Jocuri româneşti din Transilvania, P. Ceaikovski – Aria Tatianei din opera Evgheni Oneghin (soprana Leontina Văduva). Evenimentul este organizat cu sprijinul Ambasadei României la Chișinău.
Marţi, 30 noiembrie, de la ora 18.00, Orchestra Simfonică Europeană, fondată de maestrul Cristian Florea, având în componenţă Orchestra de coarde din Chişinău şi un grup de suflători ai Filarmonicii din Timişoara, va concerta în premieră în Republica Moldova, la Sala cu Orgă din Chişinău. Evenimentul este sprijinit de Primaria Generală a Municipiului Chişinău şi de Ambasada României la Chişinău. Va fi interpretată Simfonia nr. 1 de George Enescu, lucrare în primă audiţie în Republica Moldova. Concertul va fi dirijat de maestrul Cristian Florea și o va avea ca solistă pe violonista Maria Florea.
Leontina Văduva a absolvit Conservatorul din Bucureşti şi a debutat în 1986 pe scena Operei din Toulouse (Franța). Ulterior debutului din Manon de Jules Massenet, soprana a apărut frecvent pe scena Operei Regale din Covent Garden în spectacolele Rigoletto, Carmen (în 1991 şi 1994) şi Romeo şi Julieta (1994). Printre numeroasele distincții decernate sopranei se numără Premiul întâi pentru voce la Toulouse, Premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună interpretare într-o operă și premiul Royal Philharmonic Society Music. Leontina Văduva este Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres, distincție acordată de statul francez. În România a primit distincția de Mare Ofițer al Ordinului Muzicii și Culturii. În 1990, îmbrăcată în costum tradițional, a cântat muzică populară într-un concert la Viena, la care au mai participat Plácido Domingo și José Carreras. În anul 2000, a apărut pe scena Operei Metropolitane din New York în şase spectacole cu La bohème (în rolul Mimi). A fost invitată să concerteze pe scenele celor mai prestigioase teatre şi festivaluri din lume, acompaniată de orchestrele din Buenos Aires, Barcelona, Köln, Viena, Paris etc. Discografia artistei include Rigoletto (1993), Les contes d'Hoffmann (1996), La bohème (2006) şi albumul Opera Arias (1997), dirijor Plácido Domingo. O menţiune specială îl reprezintă DVD-ul Roméo et Juliette, dirijat de Sir Charles Mackerras şi regizat de Nicolas Joël (1994). Proiectele recente ale Leontinei Văduva au inclus cursuri de măiestrie la Teatrul Național din București, Opera Lirică din Baltimore, Conservatorul de Muzică din Istanbul, Conservatorul de Muzică din Toulouse și Conservatorul de Muzică din Paris.
Mihail Agafiţa este dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova și dirijor al Filarmonicii de Stat „Transilvania" din Cluj-Napoca. Este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, specializarea Dirijat Orchestră, la clasa profesorului Dumitru Goia și al cursului de studii aprofundate din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, specializarea Stilistică Dirijorală – Dirijat Orchestră. Din august 2004 deţine funcţia de dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar din noiembrie 2009 este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat „Transilvania" din Cluj-Napoca. Între anii 1994-2010 a dirijat circa 350 concerte simfonice, opere şi spectacole de balet cu: Filarmonica Naţională a Republicii Moldova din Chişinău, Filarmonica de Stat „Transilvania" din Cluj-Napoca, Filarmonica Naţională a Republicii Belarus din Minsk, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Filarmonica de Stat „Moldova" Iaşi, Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica de Stat Târgu Mureş, Filarmonica de Stat Braşov, Filarmonica de Stat „Mihail Jora" Bacău, Orquesta de Extremadura (Badajoz, Spania), Pori Sinfonietta (Finlanda), Owensboro Symphony Orchestra (SUA), Great Falls Symphony Orchestra (SUA) etc. Activitatea concertistică a muzicianului a presupus turnee în Spania, Finlanda, SUA, Grecia, Portugalia, Italia, Belarus, Franţa, Monaco, Malta şi Tunisia și participări la festivaluri internaționale. În 2008 şi 2009 a ţinut cursuri de maiestrie la Ohio University şi Owensboro Symphony Orchestra (SUA).
Anton Niculescu s-a născut la Bucureşti, într-o familie de muzicieni. După absolvirea cu nota 10 a Conservatorului de Muzică din Bucureşti la clasa profesorului George Iarosevici, se perfecționează cu Radu Aldulescu, Antonio Janigro şi Daniil Safran. Palmaresul său competiţional numără importante premii obţinute la concursurile de specialitate (Concursul Internaţional de la Trapani – Italia etc.). Începe o intensă activitate concertistică şi, în paralel, ocupă posturi de mare prestigiu, printre care cele de prim-violoncelist al Teatrului „Scala" din Milano şi al „Teatro Comunale" din Florenţa. Datorită talentului său de excepţie, sensibilităţii, muzicalităţii, tehnicii briliante şi seriozităţii sale, numele lui Anton Niculescu se impune din ce în ce mai mult în viaţa muzicală, fiind prezent pe scene de mare renume din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord şi Africa, susţinând turnee de concerte şi recitaluri în Franţa, Danemarca, Elveţia, Germania, Austria, România, Italia, Spania, Ungaria, Grecia, Croaţia, Belgia, Turcia, Portugalia, Brazilia, Mexic, Japonia, Coreea de Sud, China, Hong-Kong, Arabia Saudită, Africa de Sud, Venezuela, Ecuador, Peru, SUA, Kazakstan, Uzbekistan, Republica Moldova. Timp de 10 ani a fost directorul artistic al Festivalului Internaţional „Meersburger Winter" din Germania. Susţine cursuri de măiestrie în Italia, Coreea de Sud, China, Brazilia, Austria, Germania, Japonia, SUA, România. Din 1997 este Membru de Onoare al Academiei Filarmonice din Bologna (Italia). Anton Niculescu cântă pe un violoncel „Pietro Guarnierius", care datează din 1709.
Orchestra Simfonică a Filarmonicii "Serghei Lunchevici" din Chișinău
De-a lungul timpului, Orchestra Simfonică a constituit nucleul Filarmonicii Naţionale. 80 de ani de muncă asiduă şi realizări incontestabile. A colaborat cu personalităţi artistice de valoare mondială, compozitori şi dirijori precum D. Şostakovici, D. Kabalevski, A. Haciaturian, A. Gauk, K. Kondraşin, O. Cekigean, O. Jansons, K. Esterreicher, Şt. Niculescu, A.Vieru, A. Iorgulescu, D. Rotaru, L. Dănceanu, M. Jora, M. Negrea, C. Ţăranu, V. Munteanu. Între anii 1950 și 1970 alături de orchestră au evoluat interpreţi de mare valoare: D. Oistrah, M. Rostropovici, L. Kogan, E. Gilels, S. Rihter, G. Kremer ş.a. Ulterior, în cadrul unor colaborări artistice valoroase, cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale s-au produs Marc Zeltzer, Vladimir Viardo, Lev Vlasenco, Alexandr Palei, Mihai Ungureanu, Dana Borşan, Vadim Rudenco, Alexei Nabiulin (pian), Dora Schwarzberg, Gabriel Croitoru, Daniel Podlovschi, Maya Katharina Koch, Tatiana Bysheva-Vavilina, Patricia Kopatchinskaja, Ilian Gârneţ (vioară), Marin Smeşnoi, Răzvan Suma, Mark Drobinski (violoncel) etc. La pupitrul dirijoral al orchestrei au stat dirijori precum P. Migard, P. D. Ponnelle (Franţa), P. Strub (Germania), O. Calleya (Spania), D. R. Pacitti (Italia), C. Escher (Elveţia), J. Numminem (Finlanda), D. Postema (Olanda), R. Luther, Ch. Ansbacher (SUA), L. Matos (Brazilia), M. Gorenstein (Rusia), V. Cojuhari, D. Sipitiner (Ucraina), O. Bălan, H. Andreescu, C. Mandeal, I. Dumănescu (România). Orchestra a participat cu succes la numeroase turnee şi festivaluri internaţionale din Germania, Italia, Portugalia, Spania, România, Grecia etc.
Orchestra Simfonică Europeană
Fondată în 1992, de către maestrul Cristian Florea, Orchestra Simfonică Europeană reunește muzicieni profesioniști din România, Germania, Spania, Franța și Republica Moldova, care și-au propus să realizeze un proiect comun, dincolo de originea sau naționalitatea fiecăruia. Printre membrii orchestrei, care se reunește de două ori pe an, se regăsesc soliști și profesori recunoscuți, dar și instrumentiști tineri și virtuoși. Nucleul compartimentului coarde este constituit din muzicienii Orchestrei Naționale de Cameră a Sălii cu Orgă din Republica Moldova. De-a lungul anilor, Orchestra Simfonică Europeană a colaborat cu soliști de talie internațională, precum violoniștii Ștefan Ruha, Ioan Fernbach, Daniel Podlovski, Alexander Ianos ș.a., celebrii cântăreți de operă Placido Domingo, Jose Carreras,Teresa Berganza, trompetistul Bernard Soustrot, pianistul Alexander Paley și mulți alții.
Cristian Florea
Născut în România, Cristian Florea a fost considerat de la primele sale apariţii în public un mare talent muzical, fapt confirmat ulterior și de premiile pe care le-a obţinut la competiţiile internaționale din Belgrad, Colmar - 1978, Geneva - 1979, München - 1982, etc. Ca dirijor, solist-violoncelist sau director, a colaborat cu orchestrele simfonice din Madrid, Barcelona (Spania), cu Filarmonica „George Enescu" din Bucureşti (România), Filarmonica din Monterrey (Mexic), cu „Soliştii din Praga" (Cehia), „Soliştii din Montpellier" (Franța), Filarmonica din Ploieşti și Sibiu (România), etc. A fondat propria sa „Kammerorchester Cristian Florea" la Freiburg (Germania) şi este Director fondator al Orchestrei Simfonice Europene. Cu Orchestra Națională de Cameră a Sălii cu Orgă din Republica Moldova colaborează din 1992, până în 2000 fiind prim-dirijor al acestei formații. În ultimii ani a fost protagonistul unei serii de concerte extraordinare atât în Moldova, cât și în Franța și Spania. Din 2010 a revenit la pupitrul acestei orchestre în calitate de prim-dirijor.
Sponsori: BCR, BDR Associates, Petrom, Romstal, DAAC Auto, Lion Gri, Alcatel-Lucent, Endava, Hotel LeoGrand
Parteneri media: Radio Vocea Basarabiei, basarabeni.ro, Teleradio Moldova, Timpul, Prime TV