IRCCU Veneția organizează proiectul „Lingua Ignota” semnat de artista Victoria Zidaru

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică – Veneţia organizează în perioada 11 mai – 29 septembrie 2024 proiectul Lingua Ignota care va debuta, sâmbătă, 11 mai 2024, ora 18.00 la Istituto della Pietà, cu vernisajul expozițieiLingua Ignota semnată de artista Victoria Zidaru și curatoriată de Adina Drinceanu.

Proiectul Lingua Ignota propune o reflecție asupra relației între natură, spiritualitate și vindecare și se desfășoară în două etape strâns legate între ele: un performance imersiv, găzduit de Archivi della Misericordia, care a avut loc luni, 15 aprilie. În timpul acestui performance, două dansatoare au relaționat cu opera Victoriei Zidaru, alcătuită din liane împletite de mână, pe un fundal muzical, cu o intervenție muzicală live.

Etapa a doua a proiectului va consta în prezentarea instalației site specific în grădina Istituto della Pietà, care va fi vernisată sâmbătă, 11 mai, și va rămâne deschisă pentru accesul gratuit al publicului până pe 29 septembrie 2024. Ample tapiserii vegetale cu puternice proprietăți olfactive, realizate din funii de ierburi aromatice împletite, provenind atât din România, cât și din laguna venețiană, printre care fenicul, anason, busuioc, urzică, cardamon, mușețel, salvie, lemn dulce și alte plante aromatice vor invada și transfigura spațiile grădinii care aparține Istituto della Pietà.

Titlul este inspirat de scrierile Hildegardei Bingen, o călugăriță vizionară din Evul Mediu, ecologistă ante litteram, care a elaborat, în secolul al XII-lea, un sistem alphabetic special, cu finalitate mistică, „o încercare precoce de a construi o limbă în stare de a transcende modul de exprimare tradițional, oferind un mijloc de a explora divinul în mod natural”, așa cum afirmă curatoarea Adina Drinceanu.

Proiectul este asociat campaniei Donate a word / Donează un cuvânt, un proiect artistic care își propună să împartă cuvinte de bunăvoință oferite comunității. Inspirată de ritualul românesc al descântecului, campania își are originea în convingerea în puterea de transfigurare și terapeutică a cuvintelor.

Lingua Ignota prezintă viziunea artistică a Victoriei Zidaru (Liteni, România, 1956), care în ultimele 4 decenii a reinventat și transgresat paradigmele istorice ale artei textile, integrand texturi vegetale și olfactive cu elemente conceptuale. Abordarea sa pluridisciplinară cuprinde instalații la scară amplă, sculpturi, performance, intervenții, într-o căutare artistică dedicată îngrijirii mediului, într-o dimensiune spirituală și promovând colaborarea între persoane, pentru a focaliza în mod eficient o serie de teme, între care preocuparea ambientală și cea pentru dreptate.

În cuvintele curatoarei: „Limbajul artistic al Victoriei Zidaru, o artistă legată profund de pământul ei natal, din Bucovina, folosește elemente vegetale, cuvinte, broderie, elemente cusute și împletituri ca mijloace de exprimare. Tehnicile utilizate de artistă sunt ancorate în ritmurile și în ciclurile vieții naturale prin integrarea materialelor organice, între care ierburi aromatice, frunze, semințe. O practică artistică interdisciplinară prin care Victoria Zidaru devine portavoce a unei forme de cunoaștere sustenabilă și interconectată, îmbogățită cu nuanțe sacre inspirate de ritualuri vechi și de esența organică a lumii naturale”.

Născută în 1956 la Liteni, Suceava, Victoria Zidaru este o artistă care se exprimă prin sculptură, pictură, desen și broderie, privilegiind materialele naturale, țesăturile, hârtia manuală, plantele medicinale și frunzele. În ultimii ani interesul ei s-a focalizat asupra sculpturii olfactive, prin realizarea unor instalații cu materiale textile și vegetale care compun opere cu o puternică componentă vizuală, tactilă și olfactivă. Victoria Zidaru a obținut licența la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București în 1983, este cofondatoare a Fermei de Artă, un program de rezidențe artistice și cultural care are ca obiectiv păstrarea și promovarea vechilor tehnici artizanale. A participat la numeroase expoziții personale și de grup, la nivel național și internațional.

Adina Drinceanu, artistă, curatoare și consultant cultural, specializată în arta contemporană, a curatoriat expoziții în Italia, Marea Britanie și România, cu un interes special pentru interacțiunea între artă și fenomenele sociopolitice. Este co-fondatoare şi preşedinte al ERA – Eco-Sustainability Research Art, oorganizaţie non-profit înfiinţată la Roma în 2022.

Lingua Ignota

de Victoria Zidaru

Curatoare: Adina Drinceanu

11 mai – 29 septembrie 2024 - Istituto della Pietà

Calle della Pietà, Castello 3702 – Veneția

Vernisaj: sâmbătă, 11 mai 2024, ora 18.00 – Istituto della Pietà


Lingua Ignota, de Victoria Zidaru | Curatoare: Adina Drinceanu