În perioada 23-26 mai 2024, Galeria Anca Poterașu participă, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona, la Târgul Internațional de artă contemporană ARCOlisboa, aflat la cea de-a VII-a ediție în capitala Portugaliei.
Datorită faptului că Lisabona este una dintre capitalele culturale europene care atrage un număr din ce în ce mai mare de colecţionari de artă şi tineri artişti, renumitul târg internațional de artă ARCOmadrid s-a extins din 2016 și la Lisabona, unde este organizat în colaborare cu Primăria din Lisabona şi Fundația EDP, la Cordoaria Nacional – fostă fabrică regală de frânghii pentru corăbii, transformată într-un spațiu pentru târguri și expoziții neconvenționale.
La invitația curatoarelor portugheze Luiza Teixeira și Chus Martinez, Galeria Anca Poterașu propune pentru ARCOlisboa 2024 proiectul expozițional „Aurora Király în dialog cu Iosif Király”.
La eveniment, va fi prezentă, alături de Anca Poterașu, Rafaela Teodora Bîrlădeanu, care se va ocupa de panotarea și montarea expoziției cât și demontarea expoziției.
Galeria Anca Poterașu, înființată în luna mai 2011, se conturează în jurul nucleului său: artiștii de artă vizuală contemporană din Romania. Susține artiștii și procesul lor de creație pe termen lung, fie că este vorba de pictură, creații multimedia, sculptură, performance, fotografie, sound-art sau artă-video. Anca Poterașu, membru fondator al Asociației Române de Artă Contemporană, a demarat unul dintre primele proiecte de rezidențe artistice internaționale în România, proiect finantat de EEA Grant din cadrul programului RO _ CULTURE. Galeria Anca Poterașu a realizat peste 60 de expoziții cu un program curatorial de excepție, printre care și proiectul „ARAC Project Space” desfășurat cu succes în Leipzig. În 2021, proiectul a continuat cu organizarea de rezidențe artistice în Bruxelles, cu o expoziție într-un spațiu central de artă din capitala belgiană. Colaborările sale cu instituții precum Guvernul Romaniei, Institutul Cultural Roman, Ambasada Germaniei în București, Institutul Cultural Goethe, Institutul Cultural Francez, Institutul Maghiar din Bucuresti, Forumul Cultural Austriac în Bucuresti, sau participarea în cadrul Alianței Europene de Academii de Artă, poziționează Galeria Anca Poterașu printre cele mai importante spații de artă din România.
Rafaela Teodora Bîrlădeanu
are o experiență curatorială și de promovare de peste trei ani. A realizat
selectarea și pregătirea lucrărilor de artă și a spațiului galeriei, panotarea,
elaborarea textului curatorial pentru mai multe expoziții inițiate de Salonul
Național de Artă Contemporană, Galeria de artă UAP, Ordinul arhitecților din
România, Elite Art Gallery, Galeria Galateca, Palatele Brâncovenești,
Biblioteca Națională a României, etc. A realizat pregătirea lucrărilor ca
asistent curator pentru expoziția internațională Stati d’animo, Academia di
Roma, Roma, Italia și în cadrul târgului de fotografie Paris Photo. De
asemenea, a gestionat elaborarea și diseminarea conținutului media precum
comunicate de presă, articole, buletine informative, postări social-media etc.
pentru diverse expoziții și târguri de artă.
Galeria Anca Poterașu a prezentat la ARCOlisboa 2023 lucrările artistelor Oana Coșug și Yasmina Assbane, în prezența unui public numeros și a primit premiul „Opening 2023” pentru cel mai bun stand.