- 26 September 2018 - 3 October 2018
- Mots clés Expozitie Dan bancilă Icr Institutul cultural roman
Miercuri, 26 septembrie 2018, ora 19.00, are loc, în Sala Mare a Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru nr. 38, vernisajul expoziției artistului plastic Dan Băncilă, „Frumosul în unirea dintre sculptură, metal și cristal”. Expoziția va fi deschisă în perioada 26 septembrie – 3 octombrie 2018.
„Dan Băncilă este, fără indoială, un nume care
s-a impus in arta decorativă contemporană. În primul rând, prin certitudinile
sale absolute; a nu le împărtăși ar putea constitui un delict de opinie pe care
nu vrem și nici nu putem să-l comitem, văzându-i și revăzându-i lucrările
realizate, ca de fiecare dată, din materiale prețioase sau care pot accede,
prin munca artistului, la prețiozitate: cristalul cu strălucirile și culorile
sale pure, bronzul în ferecaturi și forme îndelung căutate”, este de părere dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa.
Lumea formelor create de Dan Băncilă impune recursul la istoria culturii, din care extragem fascinați unul și același cuvânt utilizat de grecii din antichitate pentru a desemna arta și meșteșugul deopotrivă: technê, afirmă criticul de artă, care apreciază că, de la Xenophon încoace lucrurile s-au schimbat în bună măsură, deși sticla antică, aparent imponderabilă și desigur anonimă, este în reușitele sale de o frumusețe fără cusur; limbajul a evoluat și s-a diversificat, arta, expresia profundă și originală a creativității umane, este un domeniu mirabil, cu propriile sale determinări și exigențe, tehnologia desemnează ansamblul metodelor, proceselor, operațiunilor aplicate asupra materiilor prime, a materialelor și datelor pentru realizarea unui produs industrial sau comercial.
„Sticla poate sugera traseele (adeseori neașteptate) ale vegetației marine – Alge, perfecțiunea formală a geometriei celeste – Nebuloasa din Andromeda, inocența anterioară păcatului originar – Adam și Eva, o punte de comunicare (supusă uneori cenzurii) – Scrisoare de la unchiul meu, o pasăre grațioasă – Flamingo, un început optimist și mobilizator – Zori de ziuă, aspirația spre înălțimi – Ikarus, strămutarea – Translație, mănunchiul culorilor strălucitoare, dispersate cu măiestrie pe un cer senin – Curcubeul”, ne asigură Dan Băncilă.
Născut la 7 Octombrie 1943, în București, Dan Băncilă a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, promoția 1969, clasa profesorilor Zoe Băicoianu și I. Popescu.
EXPOZIȚII PERSONALE: 2002 – Expoziție personală, „Galeria Apollo”, București / 1975 – Galeria „Simeza”, București / 1973 – Galeria „Galateea”, București / 1969 – Galeria „Kalinderu”, București
EXPOZIȚII DE GRUP: 2012 – Expoziția de Artă Decorativă, „Sala Brâncuși”,
Parlament, București / 2011 – Expoziția „Salonul Sticlei”, Galeria „Orizont”,
București / 2009 – Expoziția de la Paris, Franța / 2007 – Salonul Național al
Artelor Decorative, București / 2004 – Expoziția „Artele focului” ediția a
treia, Galeria Apollo, București / 2003 – Salonul Municipal de Artă Decorativă,
Galeria Apollo, București / 2001 – Salonul de sticlă, Galeria Simeza, București
/ 1995 – Expoziția din Kanazawa – Japonia / 1992 – Expoziție de grup, Galeria
„Dominus”, București / 1987 – Expoziția Internațională de sticlă, Tokio –
Japonia / 1984 – Galeria „Rosen”, Amsterdam – Olanda / 1977 – Expoziția de la
Coburg, Germania, unde a obținut Diploma de onoare „Coburge-Gloss-Preis”
În anul 2001 a primit „Ordinul cultural de merit in grad de comandor al Artelor Plastice”.