Filmul românesc umple sălile la Festivalul Internaţional de Film BFI din Londra

Filmul romanesc umple salile la Festivalul International de Film BFI din Londra

România este din nou prezentă pe scena cinematografiei mondiale, în cadrul Festivalului de Film de la Londra, cu două dintre cele mai recente producţii româneşti, premiate internaţional: Poziţia copilului, de Călin Peter Netzer, marele câştigător al Ursului de Aur la Berlin în 2013, şi scurtmetrajul Chefu, de Adrian Sitaru.
Institutul Britanic de Film (BFI) deschide porţile celei de-a 57-a ediţii a Festivalului pe 9 octombrie 2013, prezentând, timp de 11 zile, peste 200 de filme din 70 de ţări, zeci de premiere mondiale, evenimente speciale şi cineaşti de prestigiu din toată lumea, precum Jim Jarmusch, Joel şi Ethan Coen, Paul Greengrass, Abdellatif Kechiche, Alfonso Cuaron şi mulţi alţii.

Institutul Cultural Român din Londra este partener al Festivalului pentru a patra oară consecutiv, susţinând, la această ediţie, prezenţa regizorului Netzer la sesiunile de dialog cu publicul şi, totodată, promovarea producţiilor româneşti.

Poziţia copilului va avea trei proiecţii la Odeon West End, pe 10 octombrie, la Curzon Mayfair, pe 11 octombrie, şi la BFI Southbank, pe 15 octombrie, primele două în prezenţa regizorului Călin Peter Netzer, care va susţine discuţii cu publicul. Scurtmetrajul Chefu, de Adrian Sitaru, va fi proiectat la BFI Southbank pe 11 octombrie şi la Institutul de Artă Contemporană (ICA) pe 13 octombrie. Biletele pentru filmele româneşti sunt deja vândute integral, reflectând interesul constant pentru cinematografia noului val, recunoscută internaţional pentru originalitate, umorul caustic şi stilul minimalist, neconvenţional.

„Laureat al Ursului de Aur la Berlin şi bazat pe un scenariu puternic, Poziţia copilului gravitează în jurul jocului actoricesc excelent, caracteristic Luminiţei Gheorghiu, scrie criticul britanic Geoff Andrews pentru prestigioasa publicaţie Sight & Sound. Combinând într-un mod splendind realismul psihologic și comentariul social, filmul este un studiu fantastic al iubirii maternale obsesive, în care, în cele din urmă, nici publicul, nici personajele nu mai pot afirma dacă izbucnirile emoţionale ale mamei, Cornelia, sunt sincere sau dacă ajunge să-şi creadă propriile minciuni.”

Călin Peter Netzer s-a născut în România în 1975, dar a emigrat împreună cu părinţii în Germania, în 1983. În 1999 a obţinut licenţa în regie de film la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Scurtmetrajul şi lungmetrajul de debut, ambele numite Maria (1997 şi 2003), câştigă premii internaţionale prestigioase, printre care Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Locarno. Următorul film, Medalia de Onoare (2009), participă la peste 30 de festivaluri şi este laureat cu premiul Silver Alexander și alte patru premii la Festivalul de la Thessaloniki în 2009. A fost, totodată, laureatul Premiilor Gopo în România pentru cel mai bun actor (Victor Rebengiuc) şi cel mai bun scenariu (Tudor Voican). Poziţia copilului este al treilea lungmetraj al lui Netzer.
Scurtmetrajul Chefu de Adrian Sitaru este povestea lui Neli, o femeie de 55 de ani, care pleacă pentru câteva zile, lăsându-şi băiatul de 17 ani singur acasă. Când se întoarce realizează că Dan a profitat din plin de absenţa ei.

Adrian Sitaru este regizor, producător, scenarist şi actor, binecunoscut pentru scurtmetrajul Valuri (2007), care a câştigat Leopardul de Aur la Festivalul de Film de la Locarno, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Sarajevo, Namur, Dresden şi Aspen, pe lângă alte 22 de premii internaţionale. Primul său lungmetraj, Pescuit sportiv (2008) a fost premiat la festivalurile din Palm Springs, Thessaloniki, Mons, Buenos Aires și Estroil. După scurtmetrajul Colivia, câştigătorul bursei DAAD la Berlin, a realizat Chefu şi lungmetrajul Din dragoste cu cele mai bune intenţii, care a câştigat premiile pentru cel mai bun regizor și cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno în 2011. În 2013, a terminat ultimul său lungmetraj, Domestic.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk şi www.bfi.org.uk/lff